Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζεται η παροχή ζωοτροφών και η έμπρακτη στήριξη των κτηνοτρόφων των περιοχών του Δήμου Αγίου Βασιλείου που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη και εκπροσώπων του Δήμου Αμαρίου και της ΑΜΑΡΙ ΜΑΕ ΟΤΑ, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στον κάλεσμα του δημάρχου για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Από την πλευρά της εταιρείας, που παρέδωσε στον Δήμο Αγίου Βασιλείου 12 τόνους ζωοτροφών, τονίστηκε η στενή συνεργασία με τον δήμο και η συνέπειά του προς την εταιρεία ΑΜΑΡΙ ΜΑΕ ΟΤΑ η οποία διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ.

Ο κ. Ταταράκης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό και τους εκπροσώπους του γειτονικού δήμου για την ανταπόκριση και την αλληλεγγύη, καθώς, όπως ανέφερε, «μέσα στην ανείπωτη καταστροφή των ημερών, τέτοιες πράξεις μάς δείχνουν ότι κανείς δήμος και βέβαια κανείς δημότης δεν θα μένει μόνος του απέναντι σε τέτοιες δοκιμασίες». Οι εκπρόσωποι της ΑΜΑΡΙ ΜΑΕ ΟΤΑ ενημερώθηκαν σχετικά με τις καταστροφές που υπέστη η ευρύτερη περιοχή, οι οποίες, όπως υπογραμμίστηκε, έχουν προκαλέσει τεράστιο πλήγμα σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για την πλειονότητα των κατοίκων.

Ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, έκανε λόγο για πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρίου που προχώρησε άμεσα στην αγορά και παράδοση 12 τόνων ζωοτροφών που θα διατεθούν «ως ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας που το ζωικό τους κεφάλαιο βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Η θετική ανταπόκριση στο αίτημα του δημάρχου Αγ. Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη είναι για εμάς κάτι παραπάνω από αυτονόητη, καθώς ως όμορος δήμος αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις καταστροφικές συνέπειες που έχει επιφέρει ένα τέτοιας έκτασης φαινόμενο στην περιοχή μας».

Οι καταστροφές στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου έχουν αντίκτυπο ακόμη και στο τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι πρόκειται για χωριά της ενδοχώρας που επλήγησαν και που βρίσκονται, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταταράκης, μέσα σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον, έχοντας τεράστια πολιτιστική κληρονομιά η οποία προσελκύει τους επισκέπτες και τους τουρίστες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Ηρακλείου και ο Αναπτυξιακός του Οργανισμός «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΕ» συμπράττουν για την ενδυνάμωση της οικονομίας της ενδοχώρας του Δήμου Ηρακλείου, υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση με αντικείμενο τη «σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουριστικής ανάπτυξης». Οι βασικοί άξονες αφορούν ενέργειες ενημέρωσης, αφύπνισης & προώθησης της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας σχετικά με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και την επικαιροποίηση καταγραφής γαστρονομικών πόρων. Επίσης, ενέργειες εξωστρέφειας της τοπικής αγροτικής παραγωγής και ενίσχυσης του brand name «Heraklion flavors» καθώς η εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας και η αναγνωρισιμότητα των τοπικών προϊόντων είναι προαπαιτούμενο για τη διάθεσή τους και επομένως για την επιβίωση της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει η δημοτική Αρχή, στο Ηράκλειο είναι αναγκαία η συμμετοχή σε εκθέσεις προώθησης προϊόντων εκτός Κρήτης, αλλά και η διοργάνωση δράσεων εντός Κρήτης, όπως: «Συμμετοχή σε εκθέσεις για την προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων εκτός Κρήτης, διοργάνωση/ συνδιοργάνωση δρώμενων -εκθέσεων προώθησης τοπικών προϊόντων, δημιουργία πρωτογενούς υλικού (κειμένων, ψηφιακού υλικού τεκμηρίωσης) ανάδειξης πολιτισμικής κληρονομιάς -αγροτικών προϊόντων».

Η διάρκεια της προγραμματικής είναι 24 μήνες με προϋπολογισμό 154.055,91 ευρώ και όπως επισημαίνεται «το Ηράκλειο, με την σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού και την υπογραφή της προγραμματικής, αξιοποιεί όλα τα θεσμικά εργαλεία για να ανταποκριθεί στον αναπτυξιακό αλλά και πολιτικό του ρόλο. Τόσο στον δήμο όσο και στον Αναπτυξιακό Οργανισμό καλούμαστε να εργαστούμε μαζί με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της ενδοχώρας του δήμου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στα χωριά του Ηρακλείου».