Πυρκαγιά στην Εύβοια
Πυρκαγιά στην Εύβοια
Πυρκαγιά στην Εύβοια
Πυρκαγιά στην Εύβοια
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης είναι η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και αντίστοιχα περισσότερα από 17.000 στρέμματα από την πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου. Στους χάρτες που παρήγαγε η υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων. Θα ακολουθήσουν ακριβέστερες εκτιμήσεις, όταν υπάρχουν διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες (Sentinel-2), χωρίς ενεργά μέτωπα φωτιάς.

   Συγκεκριμένα σύμφωνα με την προεκτίμηση της Ομάδας του ΕπαΔαΠ, στην πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου (ημερομηνία έναρξης πυρκαγιάς 21/07/2022) η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 2527,9 εκτάρια. Στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου (ημερομηνία έναρξης 23/07/2022), η καμένη έκταση εκτιμάται σε 1709,67 εκτάρια. Αναμένεται, εξάλλου, να εκτιμηθεί ακριβέστερα και η καμένη έκταση από την πυρκαγιά στην Πεντέλη (ημερομηνία έναρξης 19/07/2022), όπου η πρώτη εκτίμηση αναφερόταν σε 2429,83 εκτάρια.

   Οι χάρτες των καμένων εκτάσεων αξιοποιούνται άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα κατά τόπους δασαρχεία, ώστε άμεσα να κηρύσσονται αναδασωτέες. Το ΕπαΔαπ αποτελεί συνεργασία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, η οποία χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Τα χαρτογραφικά δεδομένα των πυρκαγιών αναρτώνται στον σύνδεσμο http://fmrsvm.for.auth.gr/

   «Περισσότερες πυρκαγιές τον φετινό Ιούλιο»

   Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης, Ιωάννης Γήτας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως παρατηρείται ιδιαίτερη δραστηριότητα τον φετινό Ιούλιο και στατιστικά περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με προηγούμενα έτη. Όπως διευκρίνισε «σίγουρα έχουμε ξηρό καλοκαίρι, ειδικά στη Νότια Ελλάδα, ενώ τον Ιούνιο υπήρξαν και πρώιμοι καύσωνες, όμως τώρα έχουμε και μεγάλη πυρκαγιά στη βόρεια Ελλάδα, όπου τον Ιούνιο υπήρξαν βροχοπτώσεις». Πρόσθεσε, πάντως, ότι στο τέλος της περιόδου και όταν θα είναι διαθέσιμα τα συνολικά στατιστικά στοιχεία και το άθροισμα της συνολικής καμένης έκτασης θα μπορεί να αποτιμηθεί και η αποτελεσματικότητα των επιπρόσθετων μέτρων διαχείρισης κινδύνου που ελήφθησαν.

   «Υπάρχει μόνιμη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πλήρης αξιοποίηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και από τα δασαρχεία των χαρτογραφικών δεδομένων που παρέχουμε», σημείωσε.

   Το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών – ΕπαΔαΠ στοχεύει στη δημιουργία υπηρεσιών, σχετικών με την πρόληψη αλλά και την εκτίμηση των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά από τους αρμόδιους φορείς στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών. Οι υπηρεσίες αυτές βασίζονται σε εξελιγμένες μεθόδους ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων μέσης ή υψηλής ευκρίνειας και δύναται να ενημερωθούν ή να εφαρμοστούν σε περιοχές που δεν υπάρχουν άλλα δεδομένα.

   Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ΕΠαΔαΠ αναπτύσσονται: Υπηρεσία χαρτογράφησης τύπων καύσιμης ύλης, με δυνατότητα ανανέωσης του χαρτογραφικού προϊόντος όποτε και όπου χρειάζεται. Υπηρεσία αυτόματης χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων, η οποία παρέχει σε άμεσο χρόνο μετά την πυρκαγιά, την οριοθέτηση της καμένης έκτασης με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Υπηρεσία μεσοπρόθεσμης πρόβλεψης έναρξης δασικών πυρκαγιών, η οποία θα έχει δυνατότητα οχταήμερης πρόβλεψης.

   «Δαδιά: Αναδάσωση ή φυσική αναγέννηση;»

   Σε ό,τι αφορά τον βαθμό στον οποίο επλήγη το οικοσύστημα στη Δαδιά και τον ενδεδειγμένο χειρισμό που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την αποκατάστασή του, ο κ. Γήτας εξήγησε πως τα μέτρα λαμβάνονται κατά περιοχές. «Από επιτόπιες επισκέψεις πρέπει να δούμε τι κάηκε, να γίνει ζωνοποίηση του οικοσυστήματος, και σε κάποιες ζώνες μπορεί ο ενδεδειγμένος τρόπος να είναι η αναδάσωση, αλλού να γίνουν αντιπλημμυρικά κι αλλού να αναγεννηθεί φυσικά. Από τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς και το είδος του οικοσυστήματος που έκαψε προκύπτουν οι ζώνες και τα μέτρα χειρισμού», σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

   Σχετικά με τη σπάνια πανίδα που διαβιεί στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς διευκρίνισε πως ο βαθμός που θα επηρεαστεί από την καταστροφή που έχει συντελεστεί από την πυρκαγιά συναρτάται με το ενδιαίτημα κάθε είδους, τον χώρο που χρειάζεται να αναπαραχθεί και να επιβιώσει.

Χρ. Στυλιανίδης: Είναι η μάχη όλων μας για να σώσουμε το Εθνικό Πάρκο    

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς με τα βασικά πύρινα μέτωπα να είναι δύο. Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε νεότερη ενημέρωση από τη Δαδιά Έβρου, τα μέτωπα είναι δύο, το νότιο μέτωπο που κινείται προς τον Προβατώνα και ένα μέτωπο που κινείται προς Λευκίμμη. 

«Έχουμε δύο μέτωπα, τα οποία είναι δύσκολα, αλλά αντιμετωπίζονται. Το νότιο μέτωπο που κινείται προς τον Προβατώνα, κι ένα μέτωπο που κινείται προς Λευκίμμη. Επιτόπου επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών κι έχουν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες. Επίσης, δουλεύουν τα μηχανήματα έργου, κυρίως του Στρατού και της Περιφέρειας. Τονίζω συνέχεια την αξία της συμμετοχής όλων των φορέων. Γιατί εδώ -και το εννοώ- λειτουργούμε σαν μια οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης. Το πιο δύσκολο μέτωπο, όπως είπε, είναι το νοτιοδυτικό και προσέθεσε ότι οι δυνάμεις εκεί επιχειρούν με μηχανήματα έργου για να διανοίξουν μία νέα αντιπυρική ζώνη και να αποφευχθεί η είσοδος της πυρκαγιάς «στην πιο σημαντική ζώνη, την Α1 [απολύτου προστασίας]». 

«Συνεχίζουμε με τα μηχανήματα έργου και θεωρώ ότι μέχρι απόψε θα έχουμε έτοιμη τη νέα αυτή αντιπυρική ζώνη. Αύριο το πρωί θα επιχειρήσουν και πάλι τα εναέρια μέσα και ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερη εικόνα το πρωί. Θα μείνουμε και απόψε όλο το βράδυ στο πεδίο», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης κάνοντας λόγο για μία δύσκολη μάχη. 

«Η μάχη εδώ στη Δαδιά συνεχίζεται. Είναι μια δύσκολη μάχη. Είναι η μάχη όλων μας για να σώσουμε το Εθνικό Πάρκο, αυτό το σύμβολο περιβαλλοντικής συνείδησης για όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης. 

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί σε αυτό το δύσκολο έργο. Δίπλα μου ο δήμαρχος Σουφλίου, ο αντιπεριφερειάρχης, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Δασική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Δασών, η Ελληνική Αστυνομία. Είμαστε όλοι εδώ, σε δύσκολες συνθήκες και επιχειρούμε. Με σωστό συντονισμό ως μια ομάδα, ως συντονισμένη έκφραση του κράτους σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Θα ήθελα να τονίσω κάτι για να γίνει αντιληπτό και από τους πολίτες, ότι το δάσος της Δαδιάς, το Εθνικό Πάρκο, φτάνει σε έκταση τα 420 χιλιάδες στρέμματα. Η ομάδα αυτή επιχειρεί σε πολύπλοκο, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, περιβάλλον. Με αδυναμία πρόσβασης, δύσκολο ανάγλυφο με βραχώδεις περιοχές και συχνές εναλλαγές ανέμων», σημείωσε ο υπουργός και επισήμανε ότι στόχος τους είναι να περιορίσουν τις επιπτώσεις.

«Σήμερα, δώσαμε πάλι μια πολύ δύσκολη μάχη. Όλοι. Πυροσβέστες, Δασικοί υπάλληλοι, Αστυνομία, Στρατός, εθελοντές- δούλεψαν και δουλεύουν σαν μια οικογένεια και καταφέρνουμε, παρ’ όλες τις νέες αναζωπυρώσεις, να κερδίζουμε χρόνο και να μειώνουμε τις επιπτώσεις», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Πυροσβεστική: Συνεχίζεται η μάχη στη Δαδιά, βελτιωμένη η εικόνα στη Λέσβο, σε ύφεση η πυρκαγιά στην Ηλεία    

Πενήντα οκτώ δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, που στο σύνολο τους αντιμετωπίστηκαν άμεσα, και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε χθες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου, οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται στο δάσος της Δαδιάς και συγκεκριμένα στο νότιο και στο νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο άλλο ενεργό μέτωπο, τόνισε ο κ. Αρτοποιός, προσθέτοντας πως εκτός από τις επίγειες και εναέριες επιχειρήσεις, ταυτόχρονα γίνεται διάνοιξη επιπλέον αντιπυρικών ζωνών με την χρήση χωματουργικών μηχανημάτων βαρέως τύπου για να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρο τμήματα εντός του δάσους.

Στην πυρκαγιά στην Δαδιά επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθόλη την διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Στη μάχη συνδράμουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, που πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης. Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μια ομάδα Δευκαλίωνα αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Σαφή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα στην πυρκαγιά στη Λέσβο, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, καθώς χθες το βράδυ, σε εξέλιξη βρισκόταν μόνο ένα ενεργό μέτωπο προς την περιοχή Βρύσα στη βόρεια-βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, ενώ το μέτωπο προς την περιοχή του Σταυρού βρισκόταν σε ύφεση.

Στο πύρινο μέτωπο της Λέσβου, όπου πνέουν άνεμοι εντάσεως 4 έως 5 μποφόρ, επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και δυνάμεις της αστυνομίας. Από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων, στην Ηλεία. Όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, υπάρχουν μόνο κάποιες διάσπαρτες εστίες εντός περιμέτρου της πυρκαγιάς. Στην φωτιά αυτή επιχειρούν 159 πυροσβέστες, ανάμεσα τους και 15 Γερμανοί πυροσβέστες, με 59 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Στην Ηλεία, τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις της αστυνομίας, εθελοντές και υδροφόρες και μηχανήματα έργου από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, κατόπιν εντολής του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε η δορυφορική υπηρεσία καταγραφής μέσω του συστήματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις πυρκαγιές στα Δαδιά, στη Λέσβο και στην Ηλεία. Σκοπός της υπηρεσίας αυτής, είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων στις παραπάνω περιοχές. Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα που υπάρχουν ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά σε βραχώδη περιοχή στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Επίσης σημείωσε ότι οριοθετήθηκε η αγροτοδασική πυρκαγιά που είχε σαν σημείο έναρξης την περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, ενώ σε έλεγχο τέθηκε η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Σε μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στo Δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης, στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου Κρήτης, στη Σκύδρα, στον Σκαραμαγκά Αττικής, στον Καρβουνά και Σάνη Χαλκιδικής και είναι οριοθετημένες οι πυρκαγιές σε Φούρκα και Μόλα Καλύβα Χαλκιδικής.

Τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών διερευνώνται από τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.).

Στη συνέχεια ο κ. Αρτοποιός είπε το μεσημέρι συνελήφθη από ανακριτικούς πυροσβεστικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας και Αλιβερίου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ένας ημεδαπός άνδρας ηλικίας 63 ετών με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση για τρεις πυρκαγιές που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Τέλος, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την Τρίτη 26 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ενδείξεις εμπρησμού στην περιοχή της Ηλείας

   Για ενδείξεις εμπρησμού στην περιοχή της Ηλείας, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», χθες στα Κρέστενα, όπου ενημερώθηκε για τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

   Μάλιστα, όπως τόνισε, «έχει ήδη πραγματοποιηθεί η σύλληψη ενός πολίτη για εμπρησμό» και στην συνέχεια αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί τον τελευταίο καιρό στην Ηλεία, λέγοντας:

   «Τις τελευταίες 20 ημέρες στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχουν ξεκινήσει 15 φωτιές. Δεν υπάρχει κανένας που να πιστέψει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους. Υπάρχει ήδη μια σύλληψη ενός πολίτη, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό και ο οποίος θα απολογηθεί στη Δικαιοσύνη».

   Παράλληλα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «είναι πρόκληση για την τοπική κοινωνία, τον Δήμο, την Περιφέρεια και ιδίως για τις αστυνομικές και πυροσβεστικές Αρχές να βρουν τους ενόχους αυτών των εμπρησμών και να τους παραδώσουν στη Δικαιοσύνη».

   Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της φωτιάς, ο Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο «για σκληρή μάχη των 180 ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των 120 στελεχών της Ελληνικής αστυνομίας, αλλά και των Γερμανών πυροσβεστών που συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, ώστε να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές».

   «Χάρη στην αποτελεσματική προσπάθεια όλων δεν έχει χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, ούτε κατοικίες» επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ευχαρίστησε τους άνδρες της ΠΥ και της ΕΛΑΣ, οι οποίοι σε στενή συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση, αγωνίζονται για να σταματήσουν τις φλόγες, να σώσουν τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων.