Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει γίνει η δημοπράτηση του έργου υπογειοποίησης των αρδευτικών καναλιών του ΤΟΕΒ Γαστούνης, προϋπολογισμού 17.232.000 ευρώ όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς κατά την ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις, στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο της μελέτης που ετοιμάζει για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ηλείας.


Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας, αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ και το εν λόγω έργο αποτελεί το πρώτο έργο εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου της περιοχής, που έχει ως στόχο την καλύτερη άρδευση των καλλιεργουμένων εκτάσεων καθώς και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και η αύξηση της παραγωγής.

Η συνολική έκταση που θα εξυπηρετηθεί από την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου ανέρχεται περίπου 20.000 στρέμματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο αρμόδιος υπουργός κατά την ομιλία του ανακοίνωσε τον σχεδιασμό, από πλευράς ΥΠΑΑΤ, για την κατασκευή του έργου «ΤΟΕΒ Ν. Ηλείας υπογειοποίηση δικτύων ροής (καναλέτων)» εντάσσοντάς το σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με τη μορφή μακροπρόθεσμης σύμβασης κατασκευής και λειτουργίας (ΣΔΙΤ).

Για τον εν λόγω σκοπό έχει ανατεθεί μέσω διαγωνισμού, η σύνταξη φακέλου Αρχικού Επενδυτικού Σχεδίου ο οποίος στην συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στη Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Το κόστος κατασκευής του έργου είναι 66.740.240 ευρώ, με την παραλαβή του φακέλου να αναμένεται εντός του Οκτωβρίου 2022.

Τέλος, όπως επισήμανε, το υπουργείο συμβάλλει στη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας στο νομό με έργα που έχουν προτείνει οι Δήμοι ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.