Άποψη του νέου κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στη Θεσσαλονίκη
Άποψη του νέου κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στη Θεσσαλονίκη
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας DEMO ΑΒΕΕ, συνολικής έκτασης 2400 τ.μ., στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, εγκαινίασαν το βράδυ της Πέμπτης, 14 Ιουλίου, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Κέντρο διαθέτει 13 εργαστήρια, 50 υπερσύγχρονα Συστήματα Χρωματογραφίας, το μοναδικό σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα Εργαστήριο Πυρηνικού Συντονισμού (NPR), που επιτρέπει την αποτύπωση και ταυτοποίηση της δομής των οργανικών μορίων, καθώς και 2 εργαστηριακούς χώρους αποκλειστικά για συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη πέντε νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών προϊόντων κάθε χρόνο. Στη φάση πλήρους λειτουργίας θα απασχοληθούν 100 νέοι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης και μεταγενέστερα 200.

Άδ. Γεωργιάδης: Η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να βρει αυτονομία και αυτάρκεια, τουλάχιστον στα κρίσιμα αγαθά

Στη συμβολή του επενδυτικού clawback (το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το 2019) για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «παίρνουν σάρκα και οστά αυτά που οραματιζόμαστε για τον τόπο μας».
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία στέφθηκε από πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς έχουν κατατεθεί και εγκριθεί επενδυτικά σχέδια φαρμακευτικών εταιρειών, ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι το αρχικό σχέδιο ήταν για 200 θέσεις εργασίας, ωστόσο σήμερα η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη σε 750 προσλήψεις και σχεδιάζει και άλλες 250, γεγονός που, όπως είπε, δείχνει την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και τις προοπτικές αυτής της πόλης. Επιπλέον, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει τη Θεσσαλονίκη «στην πρώτη ταχύτητα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σύντομα θα έχουμε και άλλα καλά για την πόλη στον επενδυτικό τομέα».

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η πανδημία αποτέλεσε ισχυρό σοκ για όλες τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, καθώς τότε για πρώτη φορά συνειδητοποίησαν ότι αν έκλειναν οι εισαγωγές από τη Μαλαισία, την Ινδία και την Κίνα οι Ευρωπαίοι θα έμεναν πολύ σύντομα χωρίς φάρμακα. Και αυτό ήταν ένα σοκ για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθώς συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά το μέγεθος της εξάρτησης από χώρες εκτός Ευρώπης. «Στο νέο κόσμο, κατέληξε, είναι υποχρεωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει αυτονομία και αυτάρκεια, τουλάχιστον στα κρίσιμα αγαθά. Και τι μπορεί να είναι πολύ κρισιμότερο από την υγεία και τα φάρμακα;».

«Σήμερα, πριν από λίγες ώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αρμόδια Επίτροπος κυρία Βεστάγκερ μας έδωσε την έγκριση για το νέο χάρτη κρατικών ενισχύσεων, συμπεριλαμβάνοντας την επιπλέον ενίσχυση των περιοχών της απολιγνιτοποίησης. Άρα, και επισήμως ξεκινάει ο νέος αναπτυξιακός νόμος με τα νέα υψηλότερα όρια. Είναι άλλη μία επιτυχία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και κυρίως του Αναπληρωτή Υπουργού, κυρίου Νίκου Παπαθανάση», ανακοίνωσε παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης.

Θ. Πλεύρης: 250 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις στον τομέα των φαρμάκων

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι από τα 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τον τομέα της υγείας, τα 250 εκατ. προορίζονται για επενδύσεις στον τομέα των φαρμάκων. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει να ανθεί και να προσφέρει υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ η έρευνα και η παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα, προφέρει περισσότερες θεραπευτικές δυνατότητες στους ασθενείς. Προανήγγειλε, επίσης, σειρά παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό της επιστροφής χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο (clawback).

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε ότι με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη καθίσταται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και πρόσθεσε ότι η επιχειρηματική πρωτοβουλία της οικογένειας Δέμου είναι άλλη μια ψηφίδα σε αυτό που οικοδομείται στη Θεσσαλονίκη, η οποία μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή.
Την ελπίδα, η επένδυση αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για να γίνει στη βόρεια Ελλάδα το hub καινοτομίας των Βαλκανίων, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της DEMO Δημήτρης Δέμος, επισημαίνοντας πως την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η εταιρεία συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία και έβγαλε στην αγορά 40 νέα προϊόντα, ενώ εξέδωσε 300 άδειες κυκλοφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Δέμος υπογράμμισε ότι η πανδημία και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ανέδειξαν ως πρωταρχική ανάγκη στην ΕΕ την επάρκεια και την αυτονομία σε όλους τους τομείς και στο φάρμακο και η DEMO, «ο μεγαλύτερος παραγωγός ενεσίμων στην Ελλάδα, ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη», σκοπεύει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και να κάνει τη χώρα μας πρωταγωνίστρια των εξελίξεων στη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης.

Η DEMO ανακοίνωσε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 356 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, το μεγαλύτερο που έχει ανακοινωθεί σε φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας. Το ποσό αυτό αφορά την έρευνα και ανάπτυξη πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και στην Τρίπολη Αρκαδίας, καθώς και την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή βιοτεχνολογικών φαρμάκων στον Άγιο Στέφανο Αττικής.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ενώ μεταδόθηκε βίντεο με χαιρετισμό του πρόεδρου του ΣΒΕ Αθανάσιου Σαββάκη.