Με ψήφους 157 υπέρ και 143 κατά, ψηφίστηκε χθες η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. Καταψήφισε η αντιπολίτευση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κλείνοντας τη συζήτηση το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη ΛΑΡΚΟ σημειώνοντας ότι την τελευταία 10ετία, από τον κρατικό προϋπολογισμό, δόθηκαν μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση 53 εκατομμύρια. «Εσείς δεν δώσατε ούτε ένα ευρώ στη ΛΑΡΚΟ. Απλά αυξάνατε τα χρέη. Πληρώνονταν οι εργαζόμενοι και χρωστούσατε παντού», είπε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία για τη ΛΑΡΚΟ, την τελευταία 10ετία. Κοντά σε αυτά, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι η χώρα κατηγορήθηκε για δυνητικές παράνομες κρατικές ενισχύσεις, από το 2014 και μετά. Ήταν ενισχύσεις, όπως είπε, αφορούσαν
-στη μη είσπραξη οφειλών της ΛΑΡΚΟ από το ελληνικό δημόσιο,
-στη χορήγηση κρατικής εγγύησης από το δημόσιο, για την κάλυψη δανείου από την Αγροτική Τράπεζα το 2008,
-στη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το έτος 2009,
-στη χορήγηση εγγύησης από τον Δημόσιο για την κάλυψη εγγυητικής επιστολής της ΕΤΕ προς την ΛΑΡΚΟ το 2010
-στη μη είσπραξη φορολογικού προστίμου το 2010
-χορήγηση κρατικών εγγυήσεων, από το Ελληνικό Δημόσιο, για την κάλυψη δύο δανείων, της ΑΤΕ προς τη ΛΑΡΚΟ το 2011.

«Αυτά ήταν τα έξι μέτρα, πάνω στα οποία στηρίχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να κρίνει ότι δυνητικά είναι παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Ήρθε η πολιτεία, και οι διαδοχικές κυβερνήσεις και προσπάθησαν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι δεν είναι παράνομες κρατικές ενισχύσεις», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, που είχαν προσδιοριστεί για την περίοδο από το 2014 και μετά, για τις απαιτούμενες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της 28.3.2019, στην οποία δήλωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή να εργαστεί αποτελεσματικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να βρεθεί μια λύση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι, σε εκείνη την επιστολή, ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε ότι διάφοροι δυνητικοί επενδυτές έχουν ήδη εκφράσει ανεπίσημα το ενδιαφέρον τους, για το σύνολο της εταιρείας ή για κάποια στοιχεία του ενεργητικού της, ως επιβεβαίωση της δυναμική της εταιρείας, για επιστροφή σε κερδοφορία.

Κατά τη διάρκεια της καταληκτικής του παρέμβασης, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε για το κόστος δανεισμού. «Θα ήταν ανεύθυνο, από οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία υπουργείου Οικονομικών, να πει ότι δεν είναι στοιχείο ανησυχίας, η αύξηση του κόστους δανεισμού. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο, είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, αυξάνεται το κόστος δανεισμού όλων των χωρών. Αυτό αποδεικνύει και επιβεβαιώνει την ανάγκη υλοποίησης διορατικής εκδοτικής στρατηγικής- θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ- και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής», είπε και πρόσθεσε ότι «σήμερα, το κόστος δανεισμού είναι μια απάντηση σε όσους έλεγαν ΄πόσο ακριβά δανείστηκε η χώρα’ και είναι και απάντηση σε όσους ανεύθυνα ακολουθούν τη λογική του ‘δώστα όλα’. «Η χώρα θα έχει έλλειμμα φέτος. Εισηγείστε κάποιοι εδώ μέσα να αυξηθεί το έλλειμμα, δηλαδή εισηγείστε η χώρα να πάει να δανειστεί την ίδια ώρα που λέτε ότι το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί. ‘Αρα ουσιαστικά να αυξήσουμε το κόστος, να αυξήσουμε τους τόκους, να υποθηκεύσουμε το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα, με ρεαλισμό να είμαστε κοντά στην κοινωνία, δίπλα στην κοινωνία, να χτίζουμε δίχτυ ασφαλείας για να προστατέψουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δαπανώντας περισσότερους πόρους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και θα αφήσουμε την Αξιωματική Αντιπολίτευση στις αυταπάτες της», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ ψηφίστηκε στο σύνολο του, το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις», στο οποίο είχε συμπεριληφθεί η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ. Το νομοσχέδιο καταψήφισε η αντιπολίτευση.

Στις διατάξεις φορολογικού χαρακτήρα που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ρόλου του ΤΧΣ, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. «Πριν από λίγες μέρες προχωρήσαμε στη θέσπιση και ενεργοποίηση γενναίων φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών. Αποδεικνύουμε για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική των φορολογικών κινήτρων έχει συνέχεια, αφού με ρύθμιση που έρχεται προς ψήφιση στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα προβλέπεται η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν την «πράσινη» οικονομία, την ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό για τις επιχειρήσεις», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη «ουσιαστικά προσαυξάνεται κατά 100% η έκπτωση επιχειρηματικών δαπανών που αφορούν σε «πράσινη» οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση».

Παράλληλα, ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε και στη διάταξη που καθορίζει ειδικό τρόπο προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται και βρίσκονται στις περιοχές στις οποίες έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων. «Όταν μεταβιβάζεται ένα ακίνητο σε περιοχή που έχει εκδοθεί η απόφαση ανάθεσης σε πιστοποιημένους εκτιμητές της σύνταξης εισήγησης, για τον καθορισμό τιμών εκκίνησης, τότε ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση τη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο αξία και ο πολίτης έχει την υποχρέωση εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης των αντικειμενικών αξιών να προσκομίσει νέα δήλωση με βάση τις αξίες αυτές. Με αυτόν τον τρόπο δίδεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους που αποκτούν ακίνητα, τα οποία σε μικρό χρονικό διάστημα πρόκειται να ενταχθούν στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού, να φορολογηθούν βάσει ενός εξορθολογισμένου και ρεαλιστικού πλαισίου με γνώμονα την ίση μεταχείριση», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.