Ισχυρό εργαλείο στα χέρια της Πολιτικής Προστασίας, των δήμων και όλων των σχετιζόμενων φορέων, αποτελεί η διαδικτυακή γεωπληροφοριακή πλατφόρμα για την εκτίμηση φυσικών κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας στους δήμους της Αττικής, που δημιούργησε η Περιφέρεια Αττικής και το Εθνικό Αστεροσκοπείο με στόχο την πρόληψη και την αποτελεσματική οχύρωση των πόλεων από φυσικές καταστροφές, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την καινοτομία της πλατφόρμας η οποία «χαρτογραφεί πυκνά και συστηματικά τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, με τη συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας», επισήμανε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στην έναρξη του εκπαιδευτικού σεμινάριού για την «ανάγνωση» της, σε εκπροσώπους δήμων, σωμάτων ασφαλείας και εθελοντές.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του συνεχάρη την Περιφέρεια και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου για την ποιότητα του επιστημονικού έργου, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης και συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης «Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το βέλτιστο παράδειγμα συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας με την Τοπική Αυτοδιοίκησης της οποίας ο ρόλος στον τομέα της πολιτικής προστασίας, είναι κομβικός. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση στην πρόληψη και στην ανθεκτικότητα. Σήμερα αποδεικνύεται ότι η επιστήμη είναι μαζί μας. Μας βοηθάει να έχουμε μια βέλτιστη αξιοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αρμόδιων υπηρεσιών».

Στους σκοπούς και το περιεχόμενο της πλατφόρμας αναφέρθηκε ο διευθυντής Ερευνών και επιστημονικός υπεύθυνος της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ./Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χαράλαμπος Κοντοές ενώ τους επιμέρους κινδύνους ανά περιοχή σε 13 δήμους της Περιφέρειας, ανέπτυξαν με εκτενείς διευκρινίσεις οι επιστημονικοί ερευνητές της Μονάδας, Νίκος Σταθόπουλος και Αλεξία Τσούνη.

Γ. Πατούλης: Δημιουργήσαμε ένα συμβουλευτικό εργαλείο για να ενισχύουμε τις προληπτικές πολιτικές αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

«Πρόκειται για ένα έργο που θα καταστεί το κύριο σημείο αναφοράς στην προστασία και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην Περιφέρεια Αττικής», επισήμανε ο κ. Πατούλης διευκρινίζοντας ότι αφορά στην υψηλή ανάλυση εκτίμησης κινδύνου (ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς) πλημμύρας, πυρκαγιάς και σεισμού, στην σύνταξη επιχειρησιακών σχεδίων διαχείρισης και στην πρόταση συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση κάθε κίνδυνου, σχεδόν στο σύνολο των δήμων της Περιφέρειας ανάλογα με τον κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει τον καθένα από αυτούς». Υπενθύμισε ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα αναπτύχθηκε από την επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΕΑΑ, στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης η οποία υπεγράφη τον Μάρτιο του 2021.

Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε αναγκαίο ένα νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας, «με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και πρωτόκολλα, αλλά και με την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων, χωρίς τους οποίους δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα», όπως υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό η «Περιφερειακή Διαχείριση είναι το κλειδί για τη βελτίωση του συστήματος και η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας, βασισμένο στην Περιφερειακή Διαχείριση, με έμφαση στην πρόληψη και στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με στόχο τη διασφάλιση της έγκαιρης και άμεσης αντιμετώπισης και διαχείρισης των κρίσεων».

Αναφερόμενος στη διαδικτυακή πλατφόρμα τόνισε ότι προσφέρεται στους δήμους ένα εργαλείο με εμφανή τα σημεία κινδύνου για να προβούν προληπτικά στις απαραίτητες ενέργειες και να καταρτίσουν ένα σχέδιο προστασίας. «Επίσης εστιάζουμε στην εκπαίδευση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως και των εθελοντών, προκειμένου οι πολιτικές πρόληψης να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές. Μας ενδιαφέρει οι πολίτες να γνωρίζουν και πως θα προλαμβάνουν τις δυσάρεστες συνέπειες σε περίπτωση φυσικής καταστροφής αλλά και πως θα προστατευθούν σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ζωή τους».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Πατούλης εξέφρασε την πίστη πως συλλογικά και σε άμεση συνεργασία με την κυβέρνηση, «θα υλοποιήσουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, στο οποίο θα έχει άμεση συμμετοχή η κοινωνία με τις ομάδες των εθελοντών, ώστε «να καταστήσουμε την Αττική, Πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε Ασφάλεια».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση της επικινδυνότητας από φυσικές καταστροφές, αφορά μελέτες στους Δήμους: Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Ελληνικού – Αργυρούπολη, Μεγαρέων, Λαυρεωτική, Γλυφάδας, Φυλής. Επιπλέον μελετήθηκαν τμήματα των Δήμων: Νέας Σμύρνης, Βύρωνος, Δάφνης-Υμηττού, για τη λεκάνη απορροής της Πικροδάφνης ενώ έγιναν μελέτες με τη μέθοδο fast-track, λόγω των δασικών πυρκαγιών του 2021 στους Δήμους: Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλία, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Μεταμορφώσεως, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Ωρωπού και Μαραθώνος.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Κοντοές, στην τοποθέτηση του, παρατήρησε ότι για πρώτη φορά η ανάλυση είναι τόσο λεπτομερής, σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου και βασίζεται σε επικαιροποιημένα δεδομένα υψηλής ανάλυσης ενώ «αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής και έγκυρες μεθοδολογίες που συνδυάζουν πολλαπλές πηγές δεδομένων και εξελιγμένα μοντέλα εκτίμησης κινδύνων σε περίπτωση ακραίων συνθηκών καιρού». Κλείνοντας ανέφερε πως οι μελέτες θα συνεχιστούν και για τους υπόλοιπους Δήμους (Αθηναίων, Καισαριανής, Ζωγράφου, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Αγίας Βαρβάρας, Πετρουπόλεως, Χαϊδαρίου, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Παιανίας, Παλλήνης, Πειραιώς, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Σαρωνικού). Παράλληλα σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, θα προγραμματιστεί και σχετική άσκηση σε επιλεγμένο Δήμο.

Τέλος ο Δρ. Νίκος Σταθόπουλος αναφέρθηκε στον κίνδυνο πυρκαγιάς σε επιλεγμένες περιοχές των Δήμων Μαρκόπουλου Μεσογαίας (Πόρτο Ράφτη, Χαμολιά, Βραυρώνα) και Λαυρεωτικής (Λαύριο, Κερατέα, Κακή Θάλασσα, Κάτω Ποσειδωνία, Κάτω Σούνιο) καθώς και στην εκτίμηση του κινδύνου από σεισμό στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας και Φυλής, ενώ η Α. Τσούνη μίλησε για τον κίνδυνο πλημμύρας του ρέματος Πικροδάφνης (πληττόμενα γεωγραφικά τμήματα των Δήμων Αλίμου, Π. Φαλήρου, Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης, Ν. Σμύρνης, Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού) και του ρέματος Γιώργη (πληττόμενα γεωγραφικά τμήματα των Δήμων Μεγαρέων και Μάνδρας-Ειδυλλίας) και αναφέρθηκε στην επείγουσα εκτίμηση των κινδύνων πλημμύρας-διάβρωσης-κατολίσθησης στις λεκάνες απορροής της, που επλήγησαν περισσότερο από τις δασικές πυρκαγιές του 2021 (Σχοίνος, Βαρυμπόμπη, Βίλια).

Η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υλοποιείται από μια υψηλού επιπέδου διεπιστημονική ομάδα ερευνητών/τριών που αποτελεί συνεργασία της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Τομέας Υδρολογίας, Υδρομετεωρολογίας και Ενεργειακής Τεχνολογίας, της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ, Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Εργαστήριο Εδαφομηχανικής, Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ.

Δείτε σχετικό βίντεο στο παρακάτω link:
https://youtu.be/DcvWM4NXHSU