Για μια δύσκολη πυρκαγιά, που παρά τις αντίξοες συνθήκες, χάρη στον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων περιορίστηκε μέσα σε 6-7 ώρες έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε χθες για την πυρκαγιά του Σαββάτου στην Βούλα.

«Αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών και του ανάγλυφου της περιοχής. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, όλοι οι εμπλεκόμενοι, και επί του πεδίου, και στον συντονισμό, κατόρθωσαν χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, να περιοριστεί η χθεσινή πολύ δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 6-7 ώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός ενώ προσέθεσε ότι αν και βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, το καλοκαίρι αναμένεται να είναι σκληρό.

«Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό, γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θεωρείται hotspot της κλιματικής κρίσης, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα κι αυτό το καλοκαίρι. Είμαστε ακόμη στην αρχή του κι ο στόχος είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις όλων των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση», επισήμανε ο υπουργός. Ο κ. Στυλιανίδης, σχετικά με την προχθεσινή μεγάλη πυρκαγιά, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες υπήρξαν 3 διαφορετικές εστίες, γεγονός που όπως είπε, δυσκολεύει πάντα τη διαχείριση της πυρκαγιάς. Ο υπουργός σημείωσε ότι έγινε «μία ηρωική προσπάθεια» από τους πυροσβέστες και τις πυροσβέστριες αλλά κι από όλους του εμπλεκόμενους».

«Ήμουν στο πεδίο και έβλεπα τι συνέβαινε. Από πλευράς μου, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όσους πάλεψαν για να προστατεύσουν ανθρώπους και περιουσίες. Ήταν μία ηρωική προσπάθεια. Δεν αγνοώ τη μεγάλη συμβολή της αστυνομίας, του στρατού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όλοι μαζί, σαν μία οικογένεια, έδωσαν μία πολύ δύσκολη μάχη, από εκκενώσεις, από οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού μέχρι δύσκολες συνθήκες στο βουνό» τόνισε, ενώ σχετικά με τον συντονισμό των εναέριων και επίγειων δυνάμεων, πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία που αναπροσαρμόζει και τον σχεδιασμό με βάση τα γεγονότα επί του πεδίου.

Για μια δύσκολη αποστολή των πυροσβεστικών δυνάμεων και μια δύσκολη δοκιμασία για όλο τον μηχανισμό, έκανε λόγο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Όπως τόνισε, παρά τις δυσκολίες της επιχείρησης αποφεύχθηκαν οι τραυματισμοί πολιτών ή η απώλεια ανθρώπινης ζωής, κάτι που όπως σημείωσε, «είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα σε μία περιοχή δίπλα σε πυκνό αστικό ιστό και με σημαντικά ρυμοτομικά προβλήματα». Ο κ. Τουρνάς επισήμανε ότι ο μηχανισμός απέδειξε «ότι μπορεί να δουλέψει συντονισμένα, καταφέρνοντας σημαντικά βήματα σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση», ιδιαίτερα στην επιχείρηση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών από την περιοχή της Άνω Βούλας. «Έγινε μία πολύ μεγάλη κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων και μία τεράστια προσπάθεια υπό τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εθελοντών της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, των ενόπλων δυνάμεων και της ΕΛΑΣ. Με συντονισμό και διαρκή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα συνεχίσουμε για να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο καλοκαίρι που ακόμα βρίσκεται μπροστά μας», υπογράμμισε ο κ. Τουρνάς.

Σχετικά με την πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες, τις μεσημεριανές ώρες, από την Άνω Γλυφάδα, ο κ. Τουρνάς είπε ότι «ήταν μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά με 3 διαφορετικές εστίες, η οποία έφτασε σε περιαστικό άλσος πολύ κοντά σε σπίτια, με αποτέλεσμα, παρά τη μεγάλη προσπάθεια, να προκύψουν περιορισμένες υλικές ζημιές σε κάποιες κατοικίες». Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, χωρίς ενεργές καύσεις, ενώ ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως τόνισε ο κ. Τουρνάς, υπήρξε προσπάθεια για να ελεγχθούν μικρές εστίες και να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις. «Οι δυνάμεις έχουν οριοθετήσει την πυρκαγιά, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται ανεπτυγμένες κι εξακολουθούν να επιτηρούν. Τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, κάποια απ’ αυτά κάνουν διαβροχή έτσι ώστε να καταστείλουν εντελώς το φαινόμενο και οι τοπικοί διοικητές θα ενημερώσουν πότε θα έχει ελεγχθεί πλήρως η πυρκαγιά και θα έχει εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων. Παρόλα αυτά, έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά, οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στις κατοικίες τους, οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τη δουλειά τους για όσο χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τουρνάς, ο οποίος χειρίστηκε τα θέματα στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων.

Όπως σημείωσε, η πυρκαγιά ξεκίνησε τις μεσημεριανές ώρες στην Άνω Γλυφάδα και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με ριπές που έφταναν τα 8 μποφόρ, γρήγορα επεκτάθηκε και στην περιοχή της Άνω Βούλας, ενώ λίγο αργότερα γρήγορα εκδηλώθηκαν ακόμη δύο πυρκαγιές στην περιοχή της Βάρης και στην περιοχή του Κουβαρά. Ήταν πολύ δύσκολη η αποστολή των πυροσβεστικών δυνάμεων και ταυτόχρονα σε όλη την χώρα εκδηλώθηκαν 61 δασικές πυρκαγιές, σημείωσε ο υφυπουργός.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Τουρνάς, το Συντονιστικό Κέντρο ενημερώθηκε για την πυρκαγιά στις 12.57. Στα 12 λεπτά, τα πρώτα οχήματα του 8ου Πυροσβεστικού σταθμού βρίσκονταν στο σημείο. Στις 13.17 ζητήθηκε η συνδρομή εναερίων μέσων και στα 20 λεπτά απογειώθηκαν 2 CL- 215, 2 CL- 415, 1 ελικόπτερο Erickson και 1 συντονιστικό ελικόπτερο του ΠΣ και βρέθηκαν στο πεδίο. Ακολούθησαν σε κύματα 2 Bell-214, 2 CΗΙΝΟΟΚ, 1 επιπλέον SIKORSKY και 1 επιπλέον συντονιστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής  ΒΚ-117, 2 CL-215 και3 Air-Tractors από Αγχίαλο.

Συνολικά υπήρξαν διαθέσιμα 17 εναέρια μέσα που επιχειρούσαν σε διαδοχικά κύματα για διαρκή παρουσία και ρίψη νερού στις πυρκαγιές και εκτέλεσαν 36 πτήσεις και 66 ώρες πτήσεων. Όπως σημείωσε ο κ. Τουρνάς, ήταν μία «συντονισμένη αεροπορική επιχείρηση που συνδυάστηκε με τις επίγειες δυνάμεις με εξαιρετικό τρόπο και απέδωσε καρπούς πολύ σύντομα», παρά τις αντίξοες, όπως είπε, συνθήκες που άλλαξαν το μέτωπο. «Ήταν η δεύτερη φωτιά που έσκασε 3 χιλιόμετρα από την αρχική στη θέση Κρεμαστός Λαγός, η οποία μετακινήθηκε στην περιοχή της Βάρης και αναγκαστήκαμε να εκτρέψουμε τις δυνάμεις μας προς τα εκεί και στη συνέχεια να σπάσουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή του Κουβαρά, που ήταν κι αυτή σημαντική γιατί απειλούσε ένα σημαντικό δάσος», επισήμανε.

«Οι αεροπορικές επιχειρήσεις σχεδιάστηκαν κι εκτελέστηκαν με πολύ καλό συντονισμό από το Κέντρο Επιχειρήσεων και συνέβαλαν αποτελεσματικά στον περιορισμό και στην κατάσβεση των πυρκαγιών κι εντέλει στον περιορισμό της ζημιάς που έγινε από την καταστροφική πυρκαγιά», υπογράμμισε ο κ. Τουρνάς.

Σημειώνεται ότι από το απόγευμα και εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη, θα αρχίσει η αποδέσμευση των ισχυρών δυνάμεων που διατέθηκαν και επιχειρούν στην πυρκαγιά της Άνω Βούλας και της Βάρης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Πυροσβεστι8κού Σώματος, με βάση τα δεδομένα αυτής της στιγμής. Όσον αφορά στην πυρκαγιά του Κουβαρά, αποχώρησαν ήδη οι περισσότερες δυνάμεις καθώς πλέον έχει σβηστεί και δεν υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Αλέξιος Ράπανος.

Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ζημιών – Σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις   

Στο μεταξύ, συνεχίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά το Σάββατο στο Πανόραμα Βούλας, ενώ όλες οι δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για την περίπτωση αναζωπύρωσης, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι ζημιές σε περιουσίες εντοπίζονται μόνο στην περιοχή της Άνω Βούλας, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ζημιές σε δέκα κτήρια, ενώ έχουν καεί ολοσχερώς ένα ΙΧ και μια μοτοσικλέτα και έχουν υποστεί ζημιές άλλα δύο ΙΧ αυτοκίνητα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις οδούς Έκτορος, Αριστείδου, Θεσσαλίας, Αρματολών και Λαμίας, απ’ όπου απομακρύνθηκαν έγκαιρα οι κάτοικοι χτες το απόγευμα. Τα περισσότερα σπίτια, όπως αναφέρεται από το Π.Σ., έχουν υποστεί ζημιές εξωτερικά, σε τοιχοποιίες, κήπους, μαντρότοιχους έπιπλα κήπου, υδρορροές, τέντες, πέργκολες και ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά σε ένα σπίτι στην οδό Αρματολών η φωτιά μπήκε μέσα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ισόγειο και τον 1ο όροφο, ενώ στο διπλανό του κάηκε η στέγη, έπεσαν οι σοβάδες εξωτερικά και καταστράφηκε το σαλόνι του κήπου.

Η καταμέτρηση από την πυροσβεστική δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται, ενώ γίνεται παράλληλη καταμέτρηση από τον δήμο και την Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρξει ακριβής λίστα με τις καταστροφές από την πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό από το πυροσβεστικό Σώμα, η πυρκαγιά, τόσο στην περιοχή της Άνω Βούλας, όσο και προς την Βάρη, είναι οριοθετημένη, δεν υπάρχουν ενεργές εστίες και δεν υφίσταται κίνδυνος επέκτασης, ωστόσο δεν θεωρείται ακόμα υπό έλεγχο.

Στις 14.30 απογειώθηκαν από την Ελευσίνα και δύο αεροσκάφη «καναντέρ» CL-215 για εναέρια επιτήρηση και για ρίψεις νερού, αν χρειαστεί, σε δύσβατα σημεία, για διευκολύνεται το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Meteo: Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή  

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στις νότιες παρυφές του Υμηττού, στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, είχε εστία περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή, τονίζει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του για την περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές.

Μετά τη βελτίωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, για την Κυριακή το meteo αναμένει εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται κυρίως από υψηλές θερμοκρασίες και μεγαλύτερη ξηρότητα σε ό,τι αφορά τη δασική καύσιμη ύλη, με τους ανέμους πάντως να πνέουν με μικρότερες εντάσεις συγκριτικά με χθες Σάββατο.

Επιπλέον, το meteo υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η φωτιά αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τον «δικό της» καιρό κι εκτοξεύοντας επικίνδυνες καύτρες:

* Ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση λόγω της καύσης και μέσω των οποίων καύτρες εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα· και

* καθοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές κινήσεις και μέσω των οποίων καύτρες μπορούν να πέσουν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο μιας φωτιάς, προκαλώντας έτσι νέες εστίες.

Εκτίμηση της ευφλεκτότητας (με βάση πραγματικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις) και πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης αποτελούν υπηρεσίες που υλοποιεί επιχειρησιακά, σε καθημερινή βάση, η μονάδα Flame/Meteo του ΕΑΑ.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή του Υμηττού, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την  υπηρεσία Copernicus.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την ΕΕ και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Ανεπάρκεια και έλλειψη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις» καταλογίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την πυρκαγιά στα Νότια Προάστια, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σήμερα, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, δυστυχώς δεν είναι μια μέρα γιορτής», αναφέρει ο κ. Τσίπρας στο μήνυμά του και προσθέτει: «Το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε άσχημα. Μια στην αρχή μικρής έκτασης πυρκαγιά, μέσα στον αστικό ιστό, κατέστρεψε δεκάδες κατοικίες και λίγο έλλειψε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η δικαιολογία του αιφνιδιασμού της κρατικής μηχανής απέναντι στη μόνιμη απειλή της κλιματικής κρίσης δεν μπορεί πλέον να αποτελεί άλλοθι μιας χώρας που θέλει να πηγαίνει μπροστά».

Ακολούθως εκφράζει τους φόβους του ότι «πίσω από τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και τη δημιουργία υπουργείου κλιματικής κρίσης, υπάρχει η ίδια ανεπάρκεια, τα ίδια ελλείμματα συντονισμού, ενός κρατικού μηχανισμού που εδώ και καιρό δε μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Εύχομαι να διαψευστώ, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή τη φορά δικαιολογίες δεν υπάρχουν».

«Το φετινό καλοκαίρι «θα είναι σκληρό», γιατί για μια ακόμη χρονιά, οι ελλείψεις στην πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία είναι τεράστιες, για μια ακόμη χρόνια δίνεται μόλις το 0,04% του Προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών, για μια ακόμη χρόνια υπάρχει πλήρης απουσία ενός συνολικού, σύγχρονου, επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας. Κατά τα αλλά θα φταίνε οι ‘ακραίες καιρικές συνθήκες’, η ‘κλιματική κρίση’, το ‘ανάγλυφο’ των καμμένων περιοχών. Ντροπή σας!» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την πυρκαγιά στη Βούλα και τις δηλώσεις του υπ. Πολιτικής Προστασίας.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση μεταξύ άλλων αναφέρει: «Επί ώρες Γλυφάδα, Βούλα και Βάρη παραδόθηκαν στις φλόγες, χωρίς μάλιστα να υπάρχει στην περιοχή δασική ΈΚΤΑΣΗ. Στην κυβέρνηση όμως βάπτισαν – κατά την συνήθη τακτική τους- το κρέας ψάρι, λέγοντας για ακόμα μια φορά πως φταίει ο άνεμος και η δήθεν κλιματική αλλαγή. Μέρα με την μέρα γίνονται πιο επικίνδυνοι για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Το περιβόητο «επιτελικό κράτος έλαμψε δια της απουσίας του και της εκκωφαντικής σιωπής του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών. Φαίνεται ότι κάθε τριήμερο η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το δε υπουργείο πολιτικής προστασίας με τη νέα του δομή φαίνεται ότι έγινε ακόμα πιο ανίκανο».

Τέλος, το ΜέΡΑ25 μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η αντιπυρική προστασία χρειάζεται μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό, οχήματα και εναέρια μέσα και σύγχρονο εξοπλισμό, όχι ευχές. Αντί λοιπόν για δικαιολογίες από το “άριστο” επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε. που στην πρώτη πυρκαγιά, στον πρώτο χιονιά ή στην πρώτη πλημμύρα ξεδιπλώνει όλο το εύρος της “αριστείας” του, χρειάζεται εδώ και τώρα μια πραγματική ενίσχυση της πυροπροστασίας, που αποψιλώθηκε όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων».