Πηγή Εικόνας: απε - μπε

«Αυτό το οποίο γίνεται εδώ, σε αυτό το όμορφο νησί του Αιγαίου, στην «πεταλούδα» του Αιγαίου, είναι πραγματικά μια επανάσταση. Και είναι μια επανάσταση η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία για το νησί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την πορεία υλοποίησης του έργου «Astypalea: smart & sustainable island».

«Αυτά τα οποία γίνονται εδώ στην Αστυπάλαια δεν γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Είμαστε στην πρωτοπορία σήμερα της καινοτομίας και της τεχνολογίας: για το πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε έξυπνα συστήματα μετακινήσεων, για το πώς μπορούμε και πρέπει να προσαρμόσουμε το κανονιστικό μας πλαίσιο και πώς τελικά αυτή η καινοτόμος τεχνολογία η οποία ξεκινάει αλλά δεν τελειώνει με την ηλεκτροκίνηση θα μπορέσει να γίνει ένας μοχλός για μία καλύτερη καθημερινότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αποτελούν κεντρικό πυλώνα για τον πράσινο μετασχηματισμό της Αστυπάλαιας και άλλων ελληνικών νησιών, αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα και το περιβάλλον. «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η πιο φτηνή μορφή ενέργειας την οποία μπορούμε να παράγουμε σήμερα. Και σε μια εποχή που όλοι είμαστε θύματα ενός πολέμου, μιας εισβολής σε ευρωπαϊκό έδαφος, η οποία οδήγησε σε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, αντιλαμβανόμαστε ότι η πράσινη μετάβαση δεν γίνεται μόνο για να μειώσουμε τις εκπομπές μας και να αποτρέψουμε το καταστροφικό φαινόμενο του θερμοκηπίου. Γίνεται και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο αέρας που φυσάει σήμερα, ο ήλιος που έχουμε είναι δικός μας. Κανείς δεν μπορεί να μας τον πάρει. Και όσο η τεχνολογία προχωράει τόσο η ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο και από τον άνεμο θα γίνεται ολοένα και φθηνότερη. Θα είναι ήλιος ή άνεμος, θα είναι και τα δύο», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι η στροφή στην κυκλική οικονομία και την πράσινη κινητικότητα θα προσδώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στα ελληνικά νησιά στο πεδίο του τουρισμού.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες θα επιλέγουν τους προορισμούς τους με βάση την βιωσιμότητα και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι τοπικές κοινωνίες για την προστασία του περιβάλλοντος, για την πράσινη ανάπτυξη, για την κυκλική οικονομία συνολικά. Είναι κατά κανόνα επισκέπτες οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν και περισσότερο για τις διακοπές τους, πιο ευαισθητοποιημένοι και πιστεύω ότι ήδη από φέτος με τη δημοσιότητα την οποία έχει πάρει το νησί θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα ως προς το τουριστικό προϊόν. Και βέβαια αυτή η προσπάθεια θα συμπαρασύρει, τελικά, όλη την τοπική κοινωνία και όλη την τοπική οικονομία, θα αναβαθμιστεί το προϊόν», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το ευρύτερο έργο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για τον πράσινο μετασχηματισμό των νησιών δεν περιορίζεται στην Αστυπάλαια. «Πιστεύω στο project της Αστυπάλαιας ως έναν φωτοδότη», είπε χαρακτηριστικά. «Μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά στα νησιά μας», συνέχισε, για να συμπληρώσει πως το μέγεθος των νησιών επιτρέπει την πιο εύκολη υλοποίηση τέτοιων παρεμβάσεων. «Η κλίμακα είναι πιο μικρή και οι πόροι τους οποίους θα χρειαστεί να κινητοποιήσουμε υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι» είπε.

Ένα πολυδιάστατο έργο που προχωρά

Σημειώνεται ότι το έργο «Astypalea: smart & sustainable island», που βρίσκεται πλέον στο δεύτερο έτος υλοποίησής του, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων μέσω της μετατροπής της Αστυπάλαιας σε υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας και κυκλικής οικονομίας, τόσο σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις όσο και στο σκέλος της παραγωγής ενέργειας, δίνοντας παράλληλα νέα ταυτότητα στον τουρισμό του νησιού.

Το έργο εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, ενώ ο τέταρτος αφορά μελλοντικές δοκιμές μετά την ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας.

Κάλυψη του 80% των αναγκών του νησιού από ΑΠΕ

Στον πυλώνα της παραγωγής ενέργειας έχει ήδη δημιουργηθεί και εγκαινιάστηκε χθες ένας μικρός φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 20 KW, ο οποίος θα καλύπτει τις αρχικές ανάγκες φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο νησί, ενώ το δημόσιο δίκτυο φόρτισης έχει επεκταθεί και αποτελείται πλέον από διψήφιο αριθμό φορτιστών.

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας για την αντικατάσταση των γεννητριών ντίζελ που εξυπηρετούν σήμερα το νησί. Σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά ισχύος τουλάχιστον 3 MW και υποδομή αποθήκευσης χωρητικότητας 7,2 MWh. Στη συνέχεια η υβριδική μονάδα θα επεκταθεί με τη σχεδιαζόμενη προσθήκη ανεμογεννήτριας. Εν τέλει θα καλύπτεται μέσω Ανανεώσιμων Πηγών τουλάχιστον το 80% των αναγκών της Αστυπάλαιας. Για την ανάδειξη παραγωγού έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Η διείσδυση των ΑΠΕ θα μειώσει το κόστος ενέργειας για την τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα θα περιορίσει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.

Ευέλικτη, πράσινη μετακίνηση με ένα κλικ

Στον πυλώνα της έξυπνης κινητικότητας, ξεκίνησε χθες η πιλοτική λειτουργία των δύο κεντρικών υπηρεσιών που αποβλέπουν στην καθιέρωση των εύκολων, ευέλικτων και πράσινων μετακινήσεων για κατοίκους και επισκέπτες, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Το πρόγραμμα AstyBus είναι μία νέα υπηρεσία συγκοινωνίας, κατά παραγγελία, που θα λειτουργεί στόλο ηλεκτρικών μίνι-βαν, με την υποστήριξη της Alpha Bank και της Sky Express. Το όχημα που θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό μίνι-βαν της VW, το ID.Buzz, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, είναι εμπνευσμένο από ένα από τα πλέον γνωστά βαν της δεκαετίας του 1980 και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αστυπάλαια.

Μέσω του δεύτερου προγράμματος, του AstyGo, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα μπορούν να ενοικιάσουν 18 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε διάφορους σταθμούς, διάσπαρτους ανά το νησί.

Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες θα μπορούν να κάνουν εύκολα κρατήσεις για εξυπηρέτηση από το AstyBus και το AstyGo μέσω κοινής εφαρμογής (app), της AstyMove. Οι δύο υπηρεσίες προγραμματίζεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τον Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο των χθεσινών εκδηλώσεων εγκαινιάστηκε και το προσωρινό κέντρο ελέγχου και στάθμευσης οχημάτων, το οποίο μελλοντικά θα μεταφερθεί σε μόνιμες εγκαταστάσεις.
E-astypalea – Ένα ασθενοφόρο εντάσσεται στον e-στόλο

Η εισαγωγή του ηλεκτρικού στόλου για τις συγκοινωνίες και την ενοικίαση μέσων μετακίνησης συνοδεύεται από τον ξεχωριστό πυλώνα της σταδιακής αντικατάστασης των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης με ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σταθερά ενεργά το πρόγραμμα E-astypalea, το οποίο αφορά την παροχή επιδοτήσεων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, την απόσυρση παλαιών ΙΧ και την απόκτηση ιδιωτικών φορτιστών. Η στροφή προς την e-κίνηση δεν αφορά μόνο ιδιώτες αλλά καλύπτει επίσης δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες. Με χορηγία της VW έχουν ήδη παραδοθεί συνολικά επτά οχήματα στον δήμο, στην αστυνομία, στο λιμενικό και στην πολιτική αεροπορία, ενώ ανήμερα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νησί παραδόθηκε από τη γερμανική εταιρεία κι ένα ηλεκτρικό ασθενοφόρο στο τοπικό κέντρο υγείας.
Ο τέταρτος πυλώνας του project αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2025 και αφορά την ανάπτυξη συστημάτων αυτόματης οδήγησης.

Πρόσθετες πράσινες και εκπαιδευτικές δράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες το «Astypalea: smart & sustainable island» περιλαμβάνει επίσης πρόσθετες δράσεις, για την ανακύκλωση και την καλλιέργεια του πνεύματος της κυκλικής οικονομίας στα παιδιά.

Χάρη σε συνεργασία του δήμου με την Kosmocar και τη Volkswagen, περισσότερα από 20 οχήματα που είχαν εγκαταλειφθεί έχουν μεταφερθεί σε ειδική μονάδα ανακύκλωσης στην Αττική. Μέσω των εσόδων από αυτή τη δράση ο δήμος θα προμηθευτεί μία πρέσα συμπίεσης ανακυκλώσιμων υλικών.

Παράλληλα, με χορηγία της Alpha Bank και την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου Αστυπάλαιας συμμετέχουν σε διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας οκτώ εβδομάδων ώστε να γνωρίζουν τα βασικά μοντέλα της κυκλικής οικονομίας. Τα παιδιά έχουν δημιουργήσει το δικό τους «Έξυπνο και Βιώσιμο Θερμοκήπιο» στην αυλή του σχολείου τους.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το σχολείο και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το «Έξυπνο και Βιώσιμο Θερμοκήπιο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τους μαθητές και τους συνεχάρη για την προσπάθειά τους. «Αποδείξατε τι μπορούμε να κάνουμε, σε αυτό το καταπληκτικό θερμοκήπιο το οποίο φτιάξατε. Νομίζω ότι θα την κρατήσετε αυτήν την εμπειρία και καθώς μεγαλώνετε θα βρίσκετε και άλλους τρόπους να συμμετέχετε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, διότι αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη χρειαζόμαστε όλοι να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι. Με μικρές κινήσεις μερικές φορές μπορούμε να κάνουμε μεγάλη διαφορά», είπε ο πρωθυπουργός τους μικρούς μαθητές.

«Να σας δώσω ένα παράδειγμα τώρα το καλοκαίρι, εάν βάλετε το κλιματιστικό αντί για τους 22 στους 25 ή στους 26 βαθμούς θα στερηθείτε λίγη δροσιά αλλά θα μειώσετε την κατανάλωση κατά 15 με 20%», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Άρα με τις μικρές συνήθειες του καθενός, τελικά, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά. Και πάλι συγχαρητήρια παιδιά, και εις ανώτερα».

«Ως η μόνη τράπεζα στο νησί της Αστυπάλαιας, η Alpha Bank υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία Astybus για ένα λειτουργικό και περιβαλλοντικά φιλικό δίκτυο συγκοινωνίας και, κυρίως, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για θέματα του περιβάλλοντος, βάζοντας την κυκλική οικονομία στην καθημερινότητα των παιδιών, των αυριανών πολιτών της χώρας μας. Η ενεργή συμμετοχή και το χαμόγελο των μαθητών και δασκάλων του δημοτικού σχολείου Αστυπάλαιας με κάνουν αισιόδοξο για την επιτυχία του εγχειρήματος», δήλωσε ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο CEO του Volkswagen Group δρ. Herbert Diess, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας. Παρέστησαν η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα δρ. Ernest Reichel, ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ο πρόεδρος της Sky Express Γιάννης Γρύλλος, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη και οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Yψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς.

Κ. Φραγκογιάννης: Στο έργο της Αστυπάλαιας αποτυπώνονται όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας του σήμερα

Τα σημεία-ορόσημο στην εξέλιξη του έργου της μεταμόρφωσης της Αστυπάλαιας στο πρώτο «Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί» της Μεσογείου παρουσίασε, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ανακοίνωση του υφυπουργού τονίζεται ότι πρόκειται για εμβληματικό έργο Ελλάδας, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και του κ. Φραγκογιάννη προσωπικά, και το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του εγχώριου δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα και με την υποστήριξη του ομίλου Volkswagen.
Περαιτέρω, υπογραμμίζεται πως το έργο τοποθετεί την Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων, παγκοσμίως, τόσο στην καινοτομία όσο και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, ενώ παρουσιάστηκε ως πρότυπο, στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη (COP26), τον περασμένο Νοέμβριο 2021.

Αναλυτικότερα, κατά τη χθεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα βήματα που έχουν γίνει, από τον περασμένο Ιούνιο (2021) μέχρι σήμερα, σε κάθε έναν από τους 4 πυλώνες του έργου. Δηλαδή α) ηλεκτροκίνηση οχημάτων, β) έξυπνη κινητικότητα, γ) φόρτιση και ενέργεια και δ) αυτόνομη οδήγηση.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε η παράδοση νέου ηλεκτρικού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας της Αστυπάλαιας, δωρεά του Ομίλου Volkswagen, παρουσιάστηκαν οι νέες υπηρεσίες συγκοινωνίας κατά παραγγελία «AstyBus», με μεγάλο χορηγό την Alpha Bank, ανακοινώθηκε η δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι τη λειτουργία, σε επόμενη φάση, υβριδικού σταθμού που θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες γεννήτριες ντίζελ και τέλος έγινε η πρώτη παγκόσμια οδηγική παρουσίαση του νέου ηλεκτρικού μίνι-βαν της Volkswagen, ID.Buzz.

Στην εκδήλωση και τις παρουσιάσεις συμμετείχαν, κατά αρμοδιότητα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι υφυπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος και Παιδείας Ζέτα Μακρή, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς επίσης ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Κομηνέας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «K2» Νίκος Μπόνης.

Τον υφυπουργό Εξωτερικών συνόδευσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής.
Παρόντες στην εκδήλωση και με ενεργό συμμετοχή στις παρουσιάσεις, και οι βασικοί υποστηρικτές και μεγάλοι χορηγοί του έργου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Ομίλου Volkswagen Dr. Herbert Diess, μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου, καθώς επίσης και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης και ο διευθύνων σύμβουλος της Kosmocar Στίβεν Σύρτης. Τέλος, συμμετείχαν και εκπρόσωποι – χορηγοί της σημερινής εκδήλωσης, από τον ΔΕΔΔΗΕ, την Enterprise Greece, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρίας Sky Express Γιάννης Γρύλλος.

Αναφερόμενος στο έργο, ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης εξέφρασε βαθιά ικανοποίηση για τη μέχρι σήμερα πορεία του και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για τον επαγγελματισμό και τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουν για την επιτυχία του. «Στο έργο της Αστυπάλαιας αποτυπώνονται όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας του σήμερα, το πώς δηλαδή ο παραδοσιακός φυσικός πλούτος και το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μπορούν, με τη στήριξη μιας πολιτικής ηγεσίας που κοιτάζει στο μέλλον και τις προκλήσεις του, με ανοιχτή ματιά και με όραμα, να φέρουν τη χώρα στην παγκόσμια πρωτοπορία. Είμαι πολύ υπερήφανος για όσα έχουμε καταφέρει, μέχρι στιγμής, για τους πολίτες της Αστυπάλαιας και για όλους του Έλληνες, ειδικά σε μια περίοδο που η ανάγκη απεξάρτησης από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας έχει καταστεί ακόμα πιο επείγουσα και επιτακτική, παγκοσμίως. Ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους τους υποστηρικτές της προσπάθειας, στην κυβέρνηση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον επιχειρηματικό κόσμο και στους πολίτες που τολμούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκογιάννης μετά το πέρας της εκδήλωσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen Dr. Herbert Diess, επισήμανε: «Η συζήτηση για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αποκτήσει νέα δυναμική στην Ευρώπη. Ο όμιλος Volkswagen αποτελεί μοχλό αλλαγής, που οδηγεί τη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη. Εδώ στην Αστυπάλαια, εισάγουμε νέες υπηρεσίες κίνησης/κινητικότητας ως το επόμενο βήμα προς το μέλλον των μεταφορών. Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε το έργο να προχωρά και τους ανθρώπους να είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους. Αυτό αποδεικνύει ότι η γρήγορη μετάβαση προς την πράσινη κινητικότητα και την πράσινη ενέργεια είναι εφικτή, όταν επιχειρήσεις και κυβερνήσεις συνεργάζονται και συμπορεύονται».

Μιχ. Παπαδόπουλος: Η Αστυπάλαια σημείο αναφοράς σε χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, υπηρεσίες κινητικότητας και πράσινη ενέργεια

«Το νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο: στα ευφυή συστήματα μεταφορών, την πράσινη ενέργεια, τον τουρισμό, αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία» τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, περιγράφοντας τις καινοτόμες μορφές κινητικότητας που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως είπε ο υφυπουργός στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο νησί, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το πρωτοποριακό έργο για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί» της Μεσογείου, «η νέα υπηρεσία επιβατικών μεταφορών κατά παραγγελία θα λειτουργήσει αποκλειστικά στην Αστυπάλαια. Πρόκειται για μία υπηρεσία μεταφοράς μόνο με ηλεκτρικά οχήματα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, που λειτουργεί μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες κάθε προσώπου ξεχωριστά και ανταποκρίνεται στο σύνολο αυτών των αιτημάτων. Κάθε κομμάτι αυτού του παζλ έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

• Τα «ID buzz», τα ηλεκτρικά οχήματα που έχει επιλέξει η VW είναι εξέλιξη μοντέλων τα οποία έχουν γράψει ιστορία στον χώρο του αυτοκινήτου. Αλλά και στα ελληνικά νησιά. Σήμερα είναι πάλι εδώ, αλλά χωρίς βενζίνη.
• Η πλατφόρμα που θα εξυπηρετεί τους επιβάτες είναι ένα ευφυές σύστημα μεταφορών με εξαιρετικές δυνατότητες.
• Η υπηρεσία «on demand» μετακίνησης κατά παραγγελία μπορεί να μοιάζει με αρκετές άλλες υπηρεσίες που συναντάμε στις αστικές μεταφορές, αλλά διαφέρει. Γιατί σε πραγματικό χρόνο θα μπορεί να ικανοποιήσει όχι μόνο το αίτημα ενός επιβάτη, αλλά ένα σύνολο αιτημάτων μετακίνησης με αποτέλεσμα ταχύτερη εξυπηρέτηση και την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο απαιτήθηκε συνεργασία, ευελιξία και γρήγορες αποφάσεις». Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα, προκρίνοντας την Αστυπάλαια ως ιδανικό τόπο για να αναπτυχθούν οι καινοτόμες αυτές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Μεταφορών δήλωσε: «Δημιουργήσαμε άμεσα το νομοθετικό πλαίσιο, Νόμος 4876/ 23/12/2021, (άρθρα 153 έως 156), προκειμένου να λειτουργήσει η υπηρεσία επιβατικών μεταφορών με ηλεκτροκίνητα οχήματα, αποκλειστικά στη Νήσο Αστυπάλαια και στη συνέχεια συντάχθηκαν οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις (έκδοση Υ.Α. 145561/12/05/2022) για τον καθορισμό κομίστρου. Πέρα, όμως, από τη στενή αρμοδιότητα που αφορά στο νομοθετικό σκέλος, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνεργάζεται και θα συνεχίζει να συμβάλλει στην υλοποίηση του σχεδιασμού σε όλες τις πτυχές του έργου, όπως τα ζητήματα οδικής ασφαλείας, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εμού προσωπικά. Η μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πράσινο και έξυπνο νησί είναι ένα πρόγραμμα που μας εμπνέει. Ένα σχέδιο που αποτυπώνει το όραμα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια Ελλάδα που πρωτοπορεί».

Ο υφυπουργός Μεταφορών τόνισε ότι το πρόγραμμα της Αστυπάλαιας δεν είναι η μοναδική περίπτωση όπου η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα της καινοτομίας στα συστήματα Μεταφορών. Αναφέρθηκε σχετικά στο πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης στα Τρίκαλα που είχε συντονίσει το 2014, επισημαίνοντας ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα, επιτρέπει στη χώρα μας να φιλοξενήσει ανάλογα και ακόμη πιο προηγμένα προγράμματα αυτόνομης οδήγησης. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε επίσης ότι το πρόγραμμα της Αστυπάλαιας είναι μέρος μιας ενιαίας στρατηγικής εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών Μεταφορών της Ελλάδας και φέρνει στο προσκήνιο περιοχές της πατρίδας μας που έχουν αστείρευτες δυνατότητες προόδου. Στο ίδιο πλαίσιο, όπως είπε, εντάσσονται και οι αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων που έχουν ξεκινήσει, με σκοπό την ανάπτυξη ενός δικτύου που θα συνδέσει και άλλα νησιά με τη μητρόπολη, με ένα νέο μεταφορικό μέσο, το υδροπλάνο.