ανακύκλωση, απόβλητα, μονάδα διαλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων,
ανακύκλωση, απόβλητα, μονάδα διαλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων,
Πηγή Εικόνας: Martin Stadlober / Pixabay

Με κεντρικό μήνυμα «Δώσε Αξία στα Σκουπίδια σου», η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ, ξεκινά ενημερωτική καμπάνια με στόχο την κινητοποίηση όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου, προκειμένου να υιοθετήσουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, την «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης και τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων.

Φιλοδοξία των δύο φορέων είναι με ορίζοντα το 2025 να μπει οριστικό τέλος στο καθεστώς της ταφής των απορριμμάτων, χωρίς καμία επεξεργασία, στη χωματερή της Φυλής.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκστρατεία δίνει βάρος σε:
– Στην παρουσίαση όλων των σταδίων υλοποίησης του «πράσινου σχεδιασμού» της Περιφέρειας Αττικής.
– Στους τέσσερις βασικούς άξονες της «πράσινης μετάβασης», πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η προσπάθεια.
– Στις δράσεις που αναπτύσσονται μέσω του ΕΔΣΝΑ, για να ενισχυθεί ο εξοπλισμός ανακύκλωσης των δήμων της Αττικής, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.
– Στην ανάδειξη του οφέλους από την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, επισημαίνει ότι: «Κάθε μέρα που περνά, υλοποιούμε με συνέπεια κι ευθύνη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που παρουσιάσαμε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020.
Στόχος μας είναι μέσα από την υιοθέτηση του νέου μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του λεκανοπεδίου, να απαλλαγούμε από την ντροπή της χωματερής της Φυλής. Να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία. Θέλουμε η Αττική να γίνει πρώτη περιφέρεια στην ανακύκλωση, περιφέρεια-πρότυπο στην ενσωμάτωση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας.
Βήμα-βήμα, σε συνεργασία με τους δήμους, μαζί με τους πολίτες, κερδίζουμε το χαμένο χρόνο. Δίνουμε “Αξία στα Σκουπίδια” μας και βάζουμε την ανακύκλωση και τον καφέ κάδο στη ζωή μας.

Ενημερώνουμε, εκπαιδεύουμε, ευαισθητοποιούμε και παράλληλα, δίνουμε κίνητρα σε δήμους και πολίτες προκειμένου να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών που παράγουν, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε τις νέες απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται, ώστε να γυρίσουμε οριστικά σελίδα και να εξαλείψουμε για πάντα την ταφή των απορριμμάτων.
Όμως δεν σταματάμε εδώ. Την αμέσως επόμενη περίοδο εντατικοποιούμε τις προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα, επιταχύνουμε τις παραδόσεις οχημάτων και εξοπλισμού ανακύκλωσης και δημιουργούμε μαζί, περιφέρεια και δήμοι, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πράσινων υποδομών και δομών ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, με μηδενικό κόστος για δήμους και πολίτες. Η Πράσινη Μετάβαση της Αττικής Ξεκίνησε».