Γιάννης Σμυρλής
Γιάννης Σμυρλής
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών

Τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη βιομηχανία γούνας, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη το άνοιγμα νέων, δυναμικών αγορών για τα σχετικά προϊόντα τόνισε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, σε εκδήλωση Γουνοποιών Καστοριάς που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Καστοριά εκπροσώπων 15 εισαγωγικών εταιρειών της Νότιας Κορέας.

Ο κ. Σμυρλής στο χαιρετισμό που απηύθυνε, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί απόδειξη της θέλησης της κυβέρνησης για στενή συνεργασία και περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Νότιας Κορέας και της Ελλάδας στον κλάδο της γούνας, καθώς, όπως σημείωσε, η κρίση στην βιομηχανία γούνας βαίνει αυξανόμενη λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, δεδομένου ότι αυτές οι δύο χώρες, η Ρωσία και η Ουκρανία, ήταν οι δύο κύριοι προορισμοί των εξαγωγών γούνας της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Νότια Κορέα, ο γενικός γραμματέας τόνισε την επιτυχημένη και γόνιμη συμμετοχή της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας στην 44η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς το 2019, η οποία υποστηρίχθηκε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Σεούλ. Απέδωσε παράλληλα ιδιαίτερη σημασία και στη συμβολή της Enterprise Greece στη διοργάνωση της εθνικής συμμετοχής σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, όπως η «International Hong Kong Fur & Fashion Fair», καθώς και στη χθεσινή εκδήλωση.

Κλείνοντας ο κ. Σμυρλής εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας ενός brand name όσον αφορά τη βιομηχανία της γούνας, για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς της παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον γγ η Νότια Κορέα παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες για την ελληνική γούνα, ικανές αφενός να αντισταθμίσουν τις απώλειες που προκάλεσε η κρίση στην Ουκρανία και αφετέρου να ανοίξουν ένα παράθυρο ευκαιρίας στους Έλληνες γουνοποιούς, ώστε να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους όχι μόνο στην αγορά της Νότιας Κορέας, αλλά και σε ολόκληρη την Ασία.

Με την ολοκλήρωση της δράσης, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν περί τις 100 Β2Β συναντήσεις και άνω των  20 επισκέψεων σε τοπικά εργοστάσια. Επιπλέον κατεγράφησαν παραγγελίες γουναρικών ενώ οι προοπτικές για την επίτευξη ικανοποιητικού εμπορικού αποτελέσματος εκτιμώνται ως ισχυρές.