Πηγή Εικόνας: peakpx

Με αυξημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του 80%, περίπου, του μετοχικού κεφαλαίου, πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση μετόχων του Ομίλου Jumbo. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η διοίκηση του Ομίλου ενημέρωσε τους μετόχους-συνεταίρους, για την πορεία των πωλήσεων κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τον μήνα Απρίλιο οι πωλήσεις του Ομίλου JUMBO αυξήθηκαν κατά 32% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Στο πρώτο τετράμηνο του 2022 οι πωλήσεις του Ομίλου καταγράφουν αύξηση κατά 25%.

Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2022, το σύνολο των καταστημάτων παρέμεινε ανοιχτό, χωρίς την επιβολή νέων περιορισμών, πλην φυσικά αυτών που αφορούν τους μη εμβολιασμένους. Για τον Απρίλιο 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας και χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές, αυξήθηκαν κατά 47%, περίπου, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 όπου λειτουργούσε το 75% των καταστημάτων του Ομίλου στην Ελλάδα, με αυστηρούς και δυσανάλογους για το μέγεθος των καταστημάτων περιορισμούς, ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των καταστημάτων και μόνο με την μέθοδο click inside ή click away. Συνολικά για το τετράμηνο του 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά περίπου 48% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τετράμηνο.

Στην Κύπρο, όλα τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν, ενώ από 18 Απριλίου καταργήθηκε ο έλεγχος πιστοποιητικών για τους εισερχόμενους πελάτες. Οι πωλήσεις κατά τον Απρίλιο του 2022 αυξήθηκαν κατά 30% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα όπου το σύνολο του δικτύου παρέμεινε κλειστό κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και παρέμεινε κλειστό και την εβδομάδα μετά το Πάσχα (ολικό lock down). Συνολικά οι πωλήσεις στην Κύπρο για το τετράμηνο του 2022 είναι αυξημένες κατά περίπου 28%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τετράμηνο.

Στη Βουλγαρία, οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά περίπου 41% τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα όπου τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά κατά το πρώτο, περίπου, δεκαήμερο του μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το τετράμηνο του 2022 είναι αυξημένες κατά 0,9% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.

Στη Ρουμανία, οι πωλήσεις του δικτύου ήταν μειωμένες κατά περίπου 2% τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Ρουμανία για το τετράμηνο του 2022 είναι μειωμένες κατά περίπου 9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Στο πλαίσιο της συνέλευσης, η διοίκηση ενημέρωσε τους μετόχους ότι παρά το θετικό πρόσημο του τετραμήνου οι προκλήσεις για την νέα χρονιά καθώς και το κλίμα αβεβαιότητας παραμένουν. Η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεν λειτουργεί ομαλά με τα συχνά lockdown λιμανιών στην Κίνα λόγω της Covid-19, ενώ και στο εσωτερικό οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι επιδεινώνουν την κατάσταση. Το αυξημένο κόστος μεταφοράς των προϊόντων δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Πάραυτα, στα ράφια των καταστημάτων Jumbo, θέση έχουν μόνον προϊόντα στα οποία η τελική σχέση τιμής-ποιότητας κρίνεται ότι παρά τις αναπόφευκτες κοστολογικές επιβαρύνσεις, σέβεται τον καταναλωτή.

Απόστολος Βακάκης: Είμαστε στην αρχή της κρίσης και μακάρι να κάνω λάθος!

Η διοίκηση του Ομίλου διαβεβαίωσε τους μετόχους-συνεταίρους ότι όπως έχουν σήμερα τα δεδομένα, πρόθεσή της είναι να διατηρηθεί στο ακέραιο η μερισματική πολιτική του 2021 και κατά το 2022, διανέμοντας συνολικά ποσό 0,77 ευρώ/μετοχή. Κατά συνέπεια, πέραν του μικτού ποσού 0,3850 ευρώ ανά μετοχή που αποφασίστηκε να διανεμηθεί τον Ιανουάριο του 2022, πρόθεση της διοίκησης είναι να διανείμει και το υπόλοιπο 0,3850 ευρώ ανά μετοχή και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής εντός του επόμενου διμήνου.