Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος open call διαγωνισμός ρομποτικής και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, «Plaisiobots: The Race». Ο διαγωνισμός αποτελεί έμπνευση του Κώστα Γεράρδου, CEO της Πλαίσιο Computers και υλοποιήθηκε ως μέρος του κοινωνικού έργου της εταιρείας που στοχεύει στην ένταξη της τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Στο διαγωνισμό κλήθηκαν να συμμετάσχουν μαθητές και φοιτητές από όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας σε ομάδες ρομποτικά πρωτότυπα και καινοτόμες ιδέες, με θέμα «Το ρομπότ ως εργαλείο εκπαίδευσης» για τους μαθητές και «Το ρομπότ υποβοηθά τον άνθρωπο στην εργασία του» για τους φοιτητές.

Συνολικά πέντε μαθητικές και πέντε φοιτητικές ομάδες επιλέχθηκαν, μετά από ένα χρόνο προετοιμασίας και υλοποίησης των ιδεών, να φτάσουν στον τελικό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι ομάδες συμμετείχαν σε online εκπαιδευτικά σεμινάρια και 1-1 mentoring sessions από διακεκριμένους ομιλητές, την παγκόσμια πρωταθλήτρια ρομποτικής & coach των Plaisiobots, Διάνα Βουτυράκου, αλλά και τα ίδια τα Plaisiobots.

Σκοπός του «Plaisiobots: The Race» ήταν οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν όλα τα στάδια υλοποίησης μιας ιδέας. Από την αρχική σκέψη και τον σχεδιασμό της, μέχρι την κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός τελικού prototype που μπορεί να βγει σε παραγωγή, συνδέοντας για πρώτη φορά την έννοια της «Stem Education» με αυτήν της επιχειρηματικότητας.

Οι 10 μαθητικές και φοιτητικές ομάδες που πέρασαν στον τελικό, παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους στην κριτική επιτροπή, που πλαισιωνόταν από εξέχοντες επιστήμονες στον χώρο της ρομποτικής και της επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα, τις ομάδες αξιολόγησαν οι καθηγητές, o Κώστας Κυριακόπουλος, η Φοίβη Κουντούρη, ο Κωνσταντίνος Σκορδούλης και ο Δρ. Νικόλαος Μαυρίδης, καθώς και ο εμπνευστής του διαγωνισμού, Κώστας Γεράρδος.

Δύο μαθητικές ομάδες, οι «N’visioΝ» και οι «Γλαũξ» και μία φοιτητική, οι «Engibeers», κατέκτησαν την 1η θέση και κατάφεραν να κερδίσουν το ταξίδι και τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν το φημισμένο Massachusetts Institute of Technology (MIT), αλλά και να ξεναγηθούν σε εταιρείες τεχνολογίας της Βοστώνης. Στη 2η θέση του διαγωνισμού ακολούθησε η φοιτητική ομάδα «Rowboats», με έπαθλο μία δωροεπιταγή Πλαίσιο αξίας 500 ευρώ για κάθε μέλος της.