Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκίνησαν στις 13 Απριλίου οι εργασίες του διήμερου 2ου Ετήσιου Συνεδρίου «Athens for Industry 4.0, Summit 2022 | Innovative Business» με το θεματικό τίτλο: «Industry 4.0 και Καινοτομικό Επιχειρείν αναζητούν προοπτικές ανάπτυξης», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κα Θέμις Ευτυχίδου, όπου υπογράμμισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού ως αναγκαίο όρο για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας.

Στην κατεύθυνση αυτή εστίασε στη δράση «έξυπνη μεταποίηση» που αναμένεται να τρέξει άμεσα η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η εν λόγω δράση προβλέπει την κρατική ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με 73 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη τεχνολογιών και συγκεκριμένα: Τεχνητή Νοημοσύνη, τεχνολογίες έξυπνης μεταποίησης, ρομποτική και αυτοματισμούς, ψηφιοποίηση γραμμών παραγωγής, διαχείριση και ανάλυση κινδύνου, υποδομές δικτύου υψηλής ταχύτητας και 5G.

Από τα χρήματα αυτά, όπως είπε, το 70% θα κατευθυνθεί σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 30% σε μεσαίες. Η σχετική πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του Απριλίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου, η Θέμις Ευτυχίδου υπογράμμισε τις αδυναμίες της ελληνικής βιομηχανίας στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, αλλά και στην επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες που θα μπορέσει να τις «τρέξει». Όπως σημείωσε, το 20% των βιομηχανικών επιχειρήσεων δεν έχει κάνει καμία επένδυση σε νέες τεχνολογίες, ποσοστό που αυξάνεται στο 40% για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στο σημείο αυτό και προκειμένου για την αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, η Θέμις Ευτυχίδου, υπογράμμισε την εθνική στρατηγική για την ελληνική βιομηχανία, η οποία έχει σαν βασικό στόχο την ανάπτυξη μιας ολιστικής στρατηγικής για τη μετάβασή της σε ένα προϊόν βιώσιμο, ψηφιακό ανταγωνιστικό και εξωστρεφές. Βασικοί πυλώνες της στρατηγικής είναι η καινοτομία, ο πράσινος μετασχηματισμός, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς επίσης το ανθρώπινο δυναμικό και οι δεξιότητες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, τόνισε τη σημασία του να κρατηθούν στη χώρα μας πολύ καλοί επιστήμονες και να υπάρξει διασύνδεση της δημόσιας διοίκησης με τις επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η συνεργασία, κατέληξε η ίδια, είναι απαραίτητος όρος για την προσαρμογή και επιτυχία της ελληνικής βιομηχανίας στο Industry 4.0, ώστε η χώρα να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή.

Tη μεγάλη σημασία που αποδίδει ο κλάδος της Φαρμακοβιομηχανίας στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, την καινοτομία και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, τόνισε η κα Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως τόνισε, «ο Κλάδος αντιλήφθηκε ήδη από την εποχή της κρίσης τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, γεγονός που του επέτρεψε να αναπτύξει την αναγκαία εξωστρέφεια. Σήμερα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξάγει σε περισσότερες από 140 χώρες, κάτι που, όπως τόνισε, δε θα ήταν εφικτό χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας.

Οι Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις δίνουν ισχυρή έμφαση στον τομέα της Έρευνας και στην κατεύθυνση αυτή δρομολογείται η υλοποίηση ενός επενδυτικού πλάνου που προβλέπει τη δημιουργία 16 νέων ερευνητικών κέντρων και 12 εργοστασίων, όπου θα γίνεται χρήση τεχνολογιών αιχμής. Η κα Φαίη Κοσμοπούλου υπογράμμισε τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης ως επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού της φαρμακοβιομηχανίας, που με τη σειρά του θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Στις δυνατότητες της χώρας μας να εισέλθει σε μια νέα φάση ανάπτυξης, αξιολογώντας σωστά, ανάμεσα σε άλλα, τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπογράμμισε ο κ. Νίκος Καραγεωργίου, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής- Πειραιώς (ΣΒΑΠ), κατά την παρέμβασή του. Όπως είπε, «η δημιουργία του εν λόγω Ταμείου στρώνει το έδαφος για τη δημοσιονομική ένωση και συνακόλουθα την οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που εκτιμά ως ζητούμενο, ιδιαίτερα μετά από μια περίοδο κρίσεων που λειτούργησαν ως προσχώματα στην κατεύθυνση αυτή».

Αναφερόμενος στη δράση του ΣΒΑΠ, υπογράμμισε τη σημασία της εξωστρέφειας του κλάδου ώστε να επιτύχει ό,τι και ο ελληνικός τουρισμός. Για να γίνει αυτό, τόνισε, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο, όπως είπε, είναι ικανό.

Με την ελπίδα ότι βρισκόμαστε προς το τέλος των συνεχών κρίσεων των τελευταίων χρόνων, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει ευκαιρία εξόδου από το παρελθόν». Καταλήγοντας ο κ. Νίκος Καραγεωργίου υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα φαίνεται να μπορεί να προλάβει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση σε αντίθεση με την 3η, την οποία ούτε την αγγίξαμε καθόλου».