Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δίκοπο μαχαίρι η φετινή πασχαλινή αγορά για καταναλωτές και εμπόρους, αφού ήδη βρίσκεται σε καθεστώς ελέγχου αθέμιτης κερδοφορίας σε περίοδο κρίσης με το ΦΕΚ 1145/2022 κατόπιν απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων , με σκοπό να διατηρηθεί το μικτό περιθώριο κέρδους σε περσινά ποσοστά.

Πάντως οι τιμές των αμνοεριφίων στην κυριολεξία θυμίζουν …χαρταετό αφού μεν ξεκινούν από τα 9€ αλλά στην πράξη ανήλθαν σε επίπεδα τιμών ακόμη και των 15 ευρώ το κιλό, απομακρύνοντας τους καταναλωτές από την παράδοση όταν το κόστος αγοράς φθάνει τα 150 ευρώ όταν πρόκειται για αρνί, ενώ το κατσίκι …πετάει λίγο ψηλότερα.

Η πιο δίκαιη τιμή για τα αμνοερίφια φαίνεται να κινείται φέτος σε επίπεδα από τα 11 έως 13 ευρώ το κιλό για το αρνί. Πιο υψηλές τιμές εκτιμάται ότι για να δικαιολογηθούν θα πρέπει να εμφανιστούν τιμολόγια αγοράς που να αποδεικνύουν ότι το μικτό περιθώριο κέρδους δεν έχει ανέβει σε σχέση με πέρυσι. Αυτό προβλέπει το νέο καθεστώς του νόμου….

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος ( ΕΔΟΚ) κ Ελευθέριος Γίτσας υποστηρίζει ότι τιμές άνω των 14 ευρώ το κιλό είναι αρκετά πιθανό να αποκαλύψουν κερδοσκοπικές κινήσεις από τον κρεοπώλη, ο οποίος σε έναν τυχαίο έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης θα πρέπει να δώσει τις σχετικές αποδείξεις αγοράς για να αποφύγει το διοικητικό πρόστιμο που αρχίζει από τις 5000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ υποστηρίζει ότι η αγορά προσφέρει αμνοερίφια σε χαμηλότερες τιμές, που κυμαίνονται από τα 8,5 έως τα 10,5 ευρώ το κιλό. Και σε αυτό βοηθά ότι η Ιταλία συνεισφέρει σημαντικές ποσότητες, καθώς το καθολικό Πάσχα έπεσε μια εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με το Ορθόδοξο.

Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Καταναλωτή ήδη πραγματοποιούν ελέγχους στην αγορά, με την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) να έχει τον πρώτο λόγο για την αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοσκοπίας.

 

Τι ψάχνουν οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης

Πάντως οι πρώτοι υπολογισμοί για τις τιμές πώλησης των αμνοεριφίων άνω των 12,5 ευρώ λειτουργούν ως μαγνήτης για τις υπηρεσίες ελέγχου, διότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο έλεγχος θα εντοπίσει σημαντικές παραβάσεις.

Με την λιανική τιμή πώλησης τα 13 ευρώ, ενώ το κόστος αγοράς φτάνει τα 9 ευρώ, το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώνεται στο 44% για το κατάστημα.

Πέρυσι οι αντίστοιχες λιανικές τιμές των αμνοεριφίων κινήθηκαν κινήθηκαν από 9,5 έως 11,5 ευρώ όταν το κόστος αγοράς ήταν κάτω από τα 7 ευρώ. Το μικτό περιθώριο κέρδους κυμάνθηκε από 35% έως 60% για το 2021.

Φέτος οι κτηνοτρόφοι για να μειώσουν τα κόστη που προήλθαν από τις ζωοτροφές προτίμησαν να πουλήσουν μερικές εβδομάδες νωρίτερα, σε τιμές κάτω από 6 ευρώ. Όσοι ανέλαβαν να μεγαλώσουν τα μικρά αμνοερίφια για να πωληθούν την περίοδο του ΠΑΣΧΑ, έδωσαν τελικά τιμολόγιο πώλησης σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, στην περιοχή των 9 ευρώ.

Η ακρίβεια αφήνει τα νοικοκυριά χωρίς τον οβελία;

Τα νοικοκυριά εξαιτίας της ακρίβειας που έχει κτυπήσει το καλάθι των βασικών αγαθών – αλλά και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος – φαίνεται ότι δεν αφήνουν διαθέσιμο εισόδημα για την αγορά του παραδοσιακού οβελία.

Αρκετά κρεοπωλεία μάλιστα δουλεύουν με τεμαχισμό των αμνοεριφίων και πωλούν το παραδοσιακό αρνί όχι ολόκληρο, όπως παλαιότερα, αλλά κιλό – κιλό, από τα σφάγια που έχουν στα ψυγεία τους.

Τέλος να σημειωθεί ότι σήμερα ή το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καταθέσει τη διάταξη που θα επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων που εντοπίζονται από τη ΔΙ.ΜΕ.Α να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με πέρυσι, χωρίς η μεταβολή να υποστηρίζεται από αντίστοιχα τιμολόγια αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.