Σε κοινή τους ανακοίνωση ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης επισήμαναν ότι στο πλαίσιο της επεξεργασίας δέσμης μέτρων για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται εκτεταμένα και συνεχώς από την πανδημία COVID-19, αλλά παράλληλα επλήγησαν και από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που συνέβησαν το έτος 2021, “η Κυβέρνηση, δρώντας συντονισμένα και μελετώντας όλα τα δεδομένα, προχώρησε προχθές στη δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης (ΑΔΑ: Ψ8ΥΞ46ΜΤΛΡ-90Κ) και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας για υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις”.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω κυβερνητικά στελέχη με την δράση αυτή αποδίδεται ΜΗ επιστρεπτέα επιχορήγηση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές:

– Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας

– Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού

– Τοπική Κοινότητα Αρκαλοχωρίου στον δήμο Μινώα Πεδιάδας, (νομός Ηρακλείου)

– Τοπική Κοινότητα Δαμασίου στον δήμο Τυρνάβου, (νομός Λάρισας)

– Τοπική Κοινότητα Μεσοχωρίου στον δήμο Ελασσόνας (νομός Λάρισας)

“Στόχος είναι η υποβοήθηση της λειτουργίας τους και η κάλυψη μελλοντικών λειτουργικών τους δαπανών. Σε κάθε νόμιμα λειτουργούσα επιχείρηση που έχει υποστεί τις συνέπειες αφενός της πανδημίας COVID-19 και αφετέρου των μεγάλων φυσικών καταστροφών, αποδίδεται επιχορήγηση σε ποσοστό 50% των ετήσιων δαπανών της, όπως αυτές εξάγονται από τα πρόσφατα ιστορικά φορολογικά της στοιχεία.

Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ και το ανώτατο ύψος επιχορήγησης προσδιορίζεται σε ποσό 18.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του ΕΠΑνΕΚ 2014-20.

Σημειώνονται, επίσης, τα παρακάτω:

– Η επιχορήγηση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη και θα εκταμιεύεται εντός 15 ημερών από την έγκριση της σχετικής αίτησης χρηματοδότησης.

– Η δράση ενισχύει επιχειρήσεις όλων των επιλέξιμων από τους Ενωσιακούς κανόνες κλάδων και όλων των νομικών μορφών, είτε είναι μικρομεσαίες είτε μεγάλες.

– Η δράση ενισχύει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με κάθε τρόπο (έδρα, υποκατάστημα ή άλλου είδους εγκατάσταση) στις ανωτέρω προσδιορισθείσες περιοχές. Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες επεξεργάζονται την προκήρυξη αντίστοιχης δράσης για συγκεκριμένες πληγείσες επιχειρήσεις της σεισμόπληκτης περιοχής της Σάμου” επισήμαναν και κατέληξαν: “Τέλος τονίζουμε ότι σε αντίθεση με πρακτικές του παρελθόντος, στη δράση δεν τίθεται κανένας πρόσθετος περιορισμός πέραν των ανωτέρω, καθώς και αυτών που απορρέουν ευθέως από την Ενωσιακή νομοθεσία”.