Το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.) απορρόφησε το 99% των κονδυλίων, ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, που διαχειρίστηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την περίοδο 2014-2021, δήλωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης και πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου, Σταύρος Καλαφάτης. Πρόσθεσε, δε, ότι  τα υπόλοιπα κονδύλια πρόκειται να διατεθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το Κε.Δ.Α.Κ. έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα έγκρισης και εκτέλεσης έργων στο Άγιον Όρος και διέθεσε τα κονδύλια για την υλοποίηση σειράς έργων στην Αθωνική Χερσόνησο, όπως αποκατάστασης ιστορικών διατηρητέων κτηρίων και υποδομής. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος με την εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργείου Μακεδονίας και Θράκης,  “ λόγω του θεσμικού του ρόλου και της τεχνογνωσίας του, διαχειρίζεται κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων των Υπουργείων Μεταφορών και Υποδομών και Τουρισμού” και “ έτσι, έχει αυξήσει τον όγκο των εργασιών του και παράλληλα συμβάλει στη γρήγορη και ποιοτική αποπεράτωση των έργων”.

“ Το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς έχει διαγράψει πορεία 40 ετών. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στέκεται δίπλα σε αυτήν την προσπάθεια και το Κε.Δ.Α.Κ. συνεχίζει να υλοποιεί απαραίτητα έργα στην Αθωνική Πολιτεία με σεβασμό στις ιδιαίτερες συνθήκες και την ιδιαιτερότητα του χώρου. Βρισκόμαστε κοντά στις ανάγκες της Μοναστηριακής Πολιτείας και συνεχίζουμε την υλοποίηση έργων τηρώντας τις αρχές της αναστήλωσης και τις προδιαγραφές ασφάλειας”, πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης.

“ Οι διαδικασίες έγκρισης και ελέγχου που εφαρμόζει το Κε.Δ.Α.Κ, εγγυώνται την ποιότητα των εκτελούμενων έργων και την ορθή χρήση των εθνικών και κοινοτικών πόρων που διατίθενται στην ευαίσθητη περιοχή του Αγίου Όρους”, καταλήγει η ανακοίνωση του υφυπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. ​