Μέλος της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής ανώτερων εμπειρογνωμόνων (senior scientific experts) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή (European Scientific Advisrory Board for Climate Change) εξελέγη ο καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης.

Ο κ. Καρτάλης, καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο μόνος Έλληνας που συμμετέχει στην 15μελή Επιτροπή.

Η Επιτροπή συστήθηκε σε συνέχεια της ψήφισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου. Έχει ως αρμοδιότητες την παροχή ανεξάρτητης επιστημονικής γνώμης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα εν γένει όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τα μέτρα, τους κλιματικούς στόχους και τη συνοχή αυτών των στόχων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς δεσμεύσεις της ΕΕ, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων.

Τα μέλη της Επιτροπής συμμετέχουν με την επιστημονική τους ιδιότητα και για θητεία τεσσάρων ετών, ενώ προβλέπεται να συνεισφέρουν στις εργασίες της Επιτροπής ανεξάρτητα από τα κράτη – μέλη και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.