Gazprom
Gazprom
Πηγή Εικόνας: Pxfuel

Ο πολωνικός όμιλος φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου και ότι θα αρνηθεί πληρωμή σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Μόσχα.

Η Γερμανία, για την οποία μία τέτοια μεταβολή συνιστά «παραβίαση συμβολαίου», και η Αυστρία έχουν ήδη απορρίψει την απαίτηση που διατυπώθηκε χθες από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτήν την πιθανότητα δεν την πολυβλέπουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του πολωνικού ομίλου Πάβελ Μαζέφσκι.

«Το συμβόλαιο, τις λεπτομέρειες του οποίου δεν μπορώ να αποκαλύψω, ορίζει τον τρόπο πληρωμής. Δεν προβλέπεται ότι ο ένας συμβαλλόμενος μπορεί να τον αλλάξει κατά τα κέφια του», δήλωσε, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Θα εφαρμόσουμε αυτό το συμβόλαιο τηρώντας τις δεσμεύσεις μας», είπε.

Το ισχύον συμβόλαιο, που ονομάζεται «συμβόλαιο Γιαμάλ» λήγει αυτό το έτος. Η Πολωνία υπολογίζει να απαλλαγεί σύντομα από την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, κυρίως χάρις στον αγωγό φυσικού αερίου Baltic Pipe, ο οποίος θα την τροφοδοτήσει με νορβηγικό φυσικό αέριο μέσω της Δανίας και στον τερματικό σταθμό του λιμανιού της Σβινόουστσα υποδέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται με πλοία.