Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πρώτη φορά στα χρονικά όλων των κονδυλίων ΕΣΠΑ η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες χώρες απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο ΕΣΠΑ στην Ολομέλεια, ο κ. Τσακίρης απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου για την απορρόφηση και διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι «στόχος του είναι να οδηγήσει τη χώρα στη νέα ψηφιακή και πράσινη εποχή μέσα από μία γρήγορη και ασφαλή απορρόφηση των νέων πόρων, ώστε να αμβλυνθούν οι ανισότητες και να διαχυθούν αποτελεσματικά και με διαφάνεια οι πόροι και η χώρα, με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες, να συνεχίσει να βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο υφυπουργός έδωσε έμφαση στα περιφερειακά προγράμματα, υπογραμμίζοντας ότι «με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αυξήθηκαν σημαντικά τα όρια των κονδυλίων για την περιφέρεια, φτάνοντας στην τρέχουσα περίοδο τα 8,06 δισ. ευρώ από τα 5 δισ. ευρώ που ήταν».

«Το ένα τρίτο των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ αφορά τα περιφερειακά προγράμματα γιατί πιστεύουμε ότι η περιφερειακή ανάπτυξη θέλει περισσότερη ώθηση και μεγέθυνση», ανέφερε ο κ. Τσακίρης.

«Η ταχύτερη, αποτελεσματική, διαφανής διαχείριση, η καλύτερη διάχυση των κοινοτικών πόρων, η έγκαιρη ωρίμανση των έργων δράσεων και η εφαρμογή μίας συνεκτικής ομάδας υποστήριξης είναι οι τελικοί στόχοι της νέας αρχιτεκτονική μας», κατέληξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.