Ανάληψη χρημάτων σε τράπεζα
Ανάληψη χρημάτων σε τράπεζα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης θα εξειδικεύσουν το νέο κυβερνητικό πακέτο ύψους 1,1 δις ευρώ κατά της ακρίβειας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του , προσδιόρισε τα βασικά μεγέθη του πακέτου, λέγοντας ότι θα περιλαμβάνει 3,2 εκατ. πολίτες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι όπως σε κάθε χώρα, έτσι και στην Ελλάδα, η νέα αυτή περιπέτεια έχει συνέπειες τις βλέπουμε στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων και άλλων προϊόντων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πολιτεία, απ’ το φθινόπωρο ήδη, καλύπτει μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Την στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο τομέας της ενέργειας θα απορροφήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ από το συνολικό πακέτο για να πληρωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος του Απρίλιου με την επιδότηση να φθάνει ακόμη και τα 60 ευρώ από 39 ευρώ που ήταν τους προηγούμενους μήνες.

Η ενίσχυση του επιδόματος ήταν επιβεβλημένη διότι το κόστος της Mwh εκτοξεύθηκε πάνω από τα 400 ευρώ και παραμένει κατά μέσο όρο πάνω από τα 300 ευρώ για τον μήνα Μάρτιο.

Η επιδότηση αγοράς καυσίμων

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την επιδότηση αγοράς καυσίμων που θα φθάνει τα 180 λίτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η χορήγηση θα γίνει με σύστημα αντίστοιχο εκείνου των επιστροφών του πετρελαίου θέρμανσης. Οι καταναλωτές, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα κρατούν τις αποδείξεις αγοράς καυσίμων και με βάση αυτές θα αιτούνται περιοδικά επιστροφές μέρους της δαπάνης για καύσιμα.

Τόσο το ύψος της επιστροφής, όσο και η διάρκεια του μέτρου θα ανακοινωθεί σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών σε συνέντευξη τύπου.

Η πλατφόρμα με τη οποία θα αυτοματοποιηθεί η διαδικασία είναι έτοιμη για να την εφαρμογή του μέτρου.

Η πλατφόρμα, αναπτύχθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΕΔΥΤΕ ΑΕ. Σε αυτή θα εισέρχονται οι καταναλωτές, με τους κωδικούς TAXIS και θα καταχωρούν τα στοιχεία αγορών καυσίμων.

Η διάρκεια του μέτρου πιθανότατα θα έχει διάρκεια ενός μηνός όπως ακριβώς συμβαίνει με την ενίσχυση του ενεργειακού κόστους, και κάθε φορά στο τέλος της περιόδου θα επαναϋπολογίζεται το ύψος και των επιστροφών προς τους καταναλωτές για την επόμενη περίοδο. Με άλλα λόγια, ανάλογα και με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα επιστρέφει μέρος του δημοσιονομικού πλεονάσματος στα νοικοκυριά που πλήττονται από την υψηλές χρεώσεις των καυσίμων.