Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης είναι οι επιχειρηματίας της βιομηχανίας και της μεταποίησης που καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος αυξημένους έως 100% και 300% σε διάστημα ενός χρόνου.

«Ασπιρίνη» χαρακτηρίζουν το μέτρο της χρηματοδότησης της ενέργειας του Φεβρουαρίου ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων της βιομηχανίας, τα οποία ότι τα 65 ευρώ είναι λιγότερο από το 1/3 των αυξήσεων της  ενέργειας.

Επιχειρηματίες βρίσκονται ένα βήμα πριν τη μεγάλη απόφαση να σταματήσουν τις μηχανές παραγωγής λόγω του αυξημένου  ενεργειακού κόστους διότι μπορούν  να περάσουν στην αγορά όλο το κόστος διότι πολύ απλά η λιανική τιμή των προϊόντων θα είναι απλησίαστη, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Το λουκέτο ή προσωρινή διακοπή της μονάδας θα είναι η μόνη διέξοδος έναντι των συνθηκών και εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που κρατά κλειστά τα χαρτιά της και τις προθέσεις της, για το τι θα κάνει τους επόμενους μήνες. Η βιομηχανία θέλει ένα ορίζοντα έξι μηνών για να είναι σε θέση να σχεδιάσει την παραγωγή ή να βγει από το σύστημα αφού δεν θα είναι σε θέση να πουλήσει τα προιόντα της ή να πληρώσει το τιμολόγιο του ρεύματος.

Τα φαβεία το πρώτο θύμα της ενεργειακής κρίσης

 Η μεταποιηση που έχει ως κύρια δραστηριότητα τη βαφή βρίσκονται ήδη στο «κοκκινο». Τα λευκά είδη σεντόνια κουβέρτες ήδη έχουν αυξηθεί 10% από πέρυσι τον Αύγουστο και αναμένεται νέα αύξηση μέχρι τον Μάρτιο στα επίπεδα του 15%.

 Ένα υπέρδιπλο σεντόνι βαμβακερό κοστίζει 40 ευρώ και από τις αρχές Μαρτίου θα πλησιάζει τα 50 ευρώ. Οι τρέχουσες αυξήσεις δεν καλύπτουν το ενεργειακό κόστος των βαφείων και το μέλλον των επιχειρήσεων είναι αβέβαιο.

Η Βιομηχανία περίμενε τουλάχιστον τα 120 ευρώ ανά Mwh

Τα  65 ευρώ ανά Mwh για τις επιχειρήσεις ως κρατική χρηματοδότηση υπολείπεται κατά 235 ευρώ από το πραγματικό κόστος της Mwh. Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2022 η τιμή χρέωσης από τους προμηθευτές ήταν στα 300,22 ευρώ ανά Mwh όταν οι πάροχοι ενέργειας κρατούν για τον  εαυτό τους μόλις 20 λεπτά του ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 300, 02 είναι καθαρο ενεργειακο κοστος.

Η βιομηχανία προσδοκούσε μηνιαία χρηματοδότηση που θα ξεπερνούσε τα 120 ευρώ ανά mwh για να ήταν σε θέση να απορροφήσει το ενεργειακό κόστος.

Οι συνθήκες ευνοούν μονο τις ισχυρές οικονομικά επιχειρήσεις καθώς παρουσιάζουν ακόμη αντοχές ενώ πιο αδύναμες οικονομικά θα βγουν εκτός παραγωγικής δραστηριότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία μεταποιητική μονάδα της βιομηχανίας με ετήσιες καταναλώσεις σε ενέργειας σε 10.000 Mwh καλείται να πληρώσει για την την αξία της ενέργειας 3 εκατ. ευρώ από 1,2 εκατ, ευρώ πριν από τα ράλι των τιμών.

Για τον Ιανουάριο με κατανάλωση ενέργειας 1000 Mwh κοστίζουν 300.000ν ευρώ όταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι το κόστος ήταν μόλις 63.900ευρώ που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση κατά 369%.

Η Ελλάδα η πιο ακριβή χώρα στην ενέργεια

Προς 221,17 ευρώ ανα Mwh θα πληρώσουν σήμερα οι καταναλωτές της Ελλάδας όταν οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα. Η Πολωνία κατέγραψε 132,36 ευρώ ανά Mwh διότι έχει δωρεάν δικαιώματα ρύπων ενώ οι χώρες που πληρώνουν δικαιώματα κινήθηκαν πιο χαμηλά σε σχέση με την Ελλάδα.

Η Ιταλία έγραψε 212,79 ευρώ , η Γερμανία 192,82, η Γαλλία 204,92 , η Βουλγαρία 215,50. Οι ισχυρές βιομηχανικές χώρες με φθηνότερη ενέργεια για τη βιομηχανία είναι θέμα χρόνου να εξοντώσουν την εγχώρια παραγωγική βάση της χώρας