Γιάννης Σμυρλής
Γιάννης Σμυρλής
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Εξωτερικών

Τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας παρουσίασε σε εκπροσώπους από τη ρουμανική επιχειρηματική κοινότητα, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών (ΔΟΣΕ) και ορόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής.

Ο κ. Σμυρλής στον χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα σε διαδικτυακό συνέδριο (webinar) με θέμα: «Επενδύοντας στην Ελλάδα: Θεσμικό Πλαίσιο-Προοπτικές και Ευκαιρίες»- που διοργάνωσαν από κοινού η Ελληνική Πρεσβεία/Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Βουκουρέστι με το Ελληνο-ρουμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο- τόνισε τους ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών και την εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Ρουμανίας που επιβεβαιώνεται από τις εκτιμήσεις για αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών κατά 15% το 2021.

Ο γενικός γραμματείας επισήμανε ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, προσφέροντας ένα ανταγωνιστικό και φιλικό προς τους επιχειρηματίες περιβάλλον που ολοένα θα βελτιώνεται με την αξιοποίηση των εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς, όπως ο τομέας των ακινήτων και του τουρισμού, ο κ. Σμυρλής, έκανε λόγο για το ευρύ φάσμα επενδυτικών επιλογών που παρουσιάζει η χώρα σε κλάδους όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, το φάρμακο και τα logistics. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους τομείς της καθαρής ενέργειας και της τεχνολογίας, διαβλέποντας σε αυτούς πιθανές συνέργειες, καθώς «Ελλάδα και Ρουμανία είναι τα πλέον δραστήρια κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε θέματα κλιματικής αλλαγής», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο γενικός γραμματέας τόνισε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως το υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό, την κομβική γεωπολιτική θέση, τη φυσική ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομιά που αποτελούν διαχρονικά πλεονεκτήματα για τους επενδυτές.