Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρεμβάσεις στον ποταμό Αξιό και τα ρέματα που καταλήγουν σε αυτόν θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο τη διατήρηση της διοχετευτικότητας του ποταμού και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων της περιοχής. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε προ ημερών τη διακήρυξη και τη συγκρότηση επιτροπής διεξαγωγής της δημοπρασίας του.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να εκτελεστούν, μεταξύ άλλων, εργασίες εκσκαφών χαλαρών αλλά και ημιβραχωδών εδαφών, φορτοεκφορτώσεις, μεταφορές και διαστρώσεις των προϊόντων εκσκαφής, εκσκαφές τάφρων, αρδευτικών ή αποστραγγιστικών δικτύων, εκβαθύνσεις και διαπλατύνσεις κοιτών ποταμών ή ρεμάτων, συμπληρώσεις αναχωμάτων, κοπές δέντρων, καθαιρέσεις κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα και συντηρήσεις υπαρχουσών κατασκευών.

Ειδικότερα, εργασίες προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στο φράγμα Έλλης, στη δυτική πλευρά και δίπλα στα θυροφράγματα ελέγχου, όπου υπάρχει έντονη υπερχείλιση του νερού, λόγω υψομετρικής διαφοράς. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και κατά μήκος του ποταμού Αξιού, σε διάφορες περιοχές, όπου η κοίτη του ποταμού λόγω έντονων μαιάνδρων προκαλεί διαβρώσεις των όχθων, ιδιαίτερα κοντά σε αντιπλημμυρικά αναχώματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με καταστροφή αλλά και να χάνονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην ευρεία κοίτη.

Εργασίες θα γίνουν ακόμη και σε τάφρους και χειμάρρους που εκβάλλουν στον Αξιό (ΚΑΔ Λιμνοτόπου, τάφροι Αρτζάν και Αματόβου, Βαρδαρόβαση, κ.α.), όπου θα πραγματοποιηθεί απομάκρυνση της βλάστησης που βρίσκεται σε μεγάλο μήκος με αποτέλεσμα τη στασιμότητα των υδάτων. Σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών θα εκτελεστούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και σε άλλες θέσεις του ποταμού Αξιού και των υδατορεμάτων και τάφρων που συμβάλουν σε αυτόν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.