Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 13,4% καταγράφηκε το γ’ τρίμηνο εφέτος, σε ετήσια βάση, στην ελληνική οικονομία. Η άνοδος αυτή του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης (λόγω και του τουρισμού), των ιδιωτικών επενδύσεων και των εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι μετά την αναθεώρηση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων για τα δύο πρώτα τρίμηνα 2021, το ΑΕΠ μειώθηκε το α’ τρίμηνο εφέτος κατά 1,9% και αυξήθηκε (μετά από την επί τα βελτίω αναθεώρηση) κατά 16,6% το β’ τρίμηνο εφέτος.

Ειδικότερα, το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 7,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 8,6% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης 5,7%).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 18,1%.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 48,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%).

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%).

Σε σχέση με το β’ τρίμηνο εφέτος, το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 2,7%, με τα βασικά μεγέθη να έχουν ως εξής:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,9% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,1% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,1%).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 3,9%.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 12,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29%).

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,3% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,7%).

Χρ. Σταϊκούρας: Επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας    

Για επιβεβαίωση της ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι πλέον καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Και απηύθυνε κάλεσμα ένταση των προσπαθειών, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του 2021. Στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ, παράλληλα, αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω η πορεία του ΑΕΠ το α’ και το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, για το 9μηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 9,3%.

Επιβεβαιώνεται, επομένως, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Ανάκαμψη που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών. Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τη συρρίκνωση της ανεργίας και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της ορθότητας και αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Είναι στο χέρι όλων μας- πολιτείας και κοινωνίας- να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, να υπερβούμε νέες, εξωγενείς κυρίως, προκλήσεις και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών- και πρωτίστως της νέας γενιάς».