Τα κεντρικά γραφεία της WIND στην Αθήνα
Τα κεντρικά γραφεία της WIND στην Αθήνα
Τα κεντρικά γραφεία της WIND στην Αθήνα
Τα κεντρικά γραφεία της WIND στην Αθήνα
Πηγή Εικόνας: Τα κεντρικά γραφεία της WIND στην Αθήνα - wind.gr

Το α’ τρίμηνο του 2022 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εξαγορά της Wind από την United Group, ύψους 950-970 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από όσα προέκυψαν χθες, όταν η United Group στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μηνου. Υπενθυμίζεται πως η United με την Nova (πρωην Forthnet), θυγατρική του ομίλου παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, προωθεί άμεσα τη συγχώνευση της δεύτερης με τη Wind.

Παρατηρείται ότι η Nova έχει σημαντική συνεισφορά στην ενίσχυση των μεγεθών εννεαμηνου της United Group, καταγράφοντας ετησιοποιημένο ρυθμό αύξησης εσόδων της τάξεως του 25% κατά το διάστημα 2015-2020. Τους εννέα μήνες του 2021, η εταιρεία εμφάνισε αυξημένο κατά 87%, στα 1,4 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών λόγω και της εξαγοράς της Nova που υπήρξε μία από τις εξαγορασθείσες εταιρείες (μαζί με τη βουλγαρική Vivacom, την κροατική Telemach, τη Nova Βουλγαρίας) της περιόδου.

Κατά το9μηνο, η Nova εμφάνισε κύκλο εργασιών 182 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη μετά από μισθώσεις ύψους 52 εκUniατ. ευρώ, ενώ το ύψος των κεφαλαιουχικών δαπανών (Capex) τοποθετείται σε 67 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το μέσο έσοδο ανά χρήστη για τη συνδρομητική τηλεόραση της Nova ανέρχεται σε 18,4 ευρώ από 19,4 ευρώ το εννεάμηνο του 2020. Ως προς τον αριθμό των συνδρομητών της Nova, στο εννεάμηνο αυξήθηκε κατά :

–  8%, στους 1,61 εκατ. στη συνδρομητική τηλεόραση

– 11%, στους 1,51 εκατ. στο ίντερνετ σταθερής

2%, στους 4,65 εκατ. στις υπηρεσίες κινητής

43%, στους 1,01 εκατ. στη συνδρομητική τηλεόραση και

6%, στους 130 χιλ. στις πλατφόρμες OTT (Over The Top)

Αντίθετα, υποχώρησαν κατά 2% στο 1,25 εκατ. στη σταθερή τηλεφωνία

Σε κεντρικό επίπεδο, για το εννεάμηνο η United εμφάνισε κύκλο εργασιών 1,8 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία μετά από μισθώσεις ύψους 671 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα πάντως, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επικείμενη συγχώνευση της Wind με τη Nova που θα δημιουργήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στον τομέα σταθερής τηλεφωνίας και τον τρίτο μεγαλύτερο στην κινητή τηλεφωνία, με τη Vodafone να ακολουθεί.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου μετασχηματισμού της Wind ενόψει και της συγχώνευσης με τη Nova, η εταιρεία ίδρυσε, πρόσφατα, θυγατρική εταιρεία με αντικείμενο την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Η νέα εταιρεία θα παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες χονδρικής στους αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Nova) με στόχο την επιτάχυνση της κατασκευής δικτύων οπτικών ινών μέχρι την καμπίνα (FTTC) και μέχρι το σπίτι (FTTH).

Στην Hellenic Openfiber, που θα διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 69,9 εκατ. ευρώ, θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στον κλάδο του δικτύου οπτικών ινών.

Η αξία των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων (μόνιμες εγκαταστάσεις οπτικών ινών, εξοπλισμός (καμπίνες, μπαταρίες κτλ) της νέας εταιρείας τοποθετείται σε 54,3 εκατ. ευρώ.