Απολιγνιτοποίηση - Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ
Απολιγνιτοποίηση - Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το νομοσχέδιο απολιγνιτοποίησης που παρουσίασε μεταξύ άλλων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προσδιόρισαν ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου .

 

Στην ουσία το νομοσχέδιο απαλλάσσει τη ΔΕΗ από την υποχρέωση αποκατάστασης του περιβάλλοντος αφού συμφώνησε να παραχωρήσει την έκταση των 146.000 στρεμμάτων έναντι συμβολικού τιμήματος του Ελληνικού Δημοσίου που προσδιορίστηκε στο 1 ευρώ.

 

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο φορέων.

 

Πρόκειται για τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Ανάπτυξης και ο φορέας Μετάβαση Α.Ε που θα αναλάβει την αξιοποίηση των εκτάσεων.

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε ερώτηση δημοσιογράφου , διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κανένα κόστος αποκατάστασης των λιγνιτικών περιοχών διότι προτίμησε να τις παραχωρήσει στο Δημόσιο.

 

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση των εκτάσεων η οποία σε ποσοστό 30% θα εκχωρηθούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία όπως και στον πρωτογενή τομέα. Το υπόλοιπο 70% θα αξιοποιηθεί ως έκταση για ψυχαγωγικούς σκοπούς , χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί από ποιους φορείς θα υλοποιηθούν και κυρίως από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση.

 

Επίσης παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για στρατηγικές επενδύσεις όπως και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση εταιρειών Τεχνοβλαστών (Spin Off). Πάντως η επικαιρότητα έφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός καθολικού lock down , με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να λέει ότι δεν πρόκειται να υποβληθεί και στο θέμα της ενέργειας δεν άφησε περιθώρια για νέο πακέτο στήριξης λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει 1,2 δις ευρώ το οποίο είναι πολύ σημαντικό