sun heat construction works
sun heat construction works
Πηγή Εικόνας: Joanjo Puertos Muñoz - Pixabay

Μεγάλοι πολυμερείς οργανισμοί θα προχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα σε μια νέα πρωτοβουλία που έχει στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος προτύπων για εταιρείες, επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα μετρά τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια βιωσιμότητα.

Η νέα Πλατφόρμα Διαχείρισης Επιπτώσεων ιδρύεται από υπηρεσίες και οργανισμούς, μεταξύ των οποίων τέσσερις υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ρυθμιστικές αρχές και πολυμερείς υπηρεσίες αναζητούν τρόπους να αντικαταστήσουν ένα συνονθύλευμα εκούσιων κοινωνικών και περιβαλλοντικών κανόνων δημοσιοποίησης, αποσκοπώντας στο να αντιμετωπιστεί το “πράσινο ξέπλυμα” από οργανισμούς που επιθυμούν να παρουσιάζονται ως ηθικοί.

Η IOSCO, ο παγκόσμιος οργανισμός-ομπρέλα για τις ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών, βοήθησε να δημιουργηθεί το Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Βιωσιμότητας (ISSB), η ίδρυση του οποίου ανακοινώθηκε στην παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που διεξήχθη στη Γλασκώβη νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι ιδρυτές της Πλατφόρμας Διαχείρισης Επιπτώσεων δήλωσαν ότι ο στόχος τους ήταν να προχωρήσουν πέραν ενός μοντέλου κινδύνων και αποδόσεων, βάσει του οποίου οι οργανισμοί καθορίζουν και δημοσιοποιούν πληροφορίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την βραχυπρόθεσμη οικονομική επίδοση, και να λαμβάνουν μια ευρύτερη άποψη για το πώς οι δραστηριότητές τους επηρεάζουν την κοινωνία και τον πλανήτη.

“Όλο και περισσότερο, οι επενδυτές και οι άλλοι φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο που έχουν στους πελάτες τους και μέσω της χρηματοδότησής τους”, δήλωσε ο Έρικ Άσερ, επικεφαλής της Οικονομικής Πρωτοβουλίας του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

“Σε αυτό περιλαμβάνεται η εξέταση σε όλη τη διαδικασία τρόπων βελτίωσης του αντίκτυπου, (όχι μόνον) η δημοσιοποίηση”, δήλωσε παράλληλα η Ρομίνα Μποαρίνι, διευθύντρια του Κέντρου για την Ευημερία, την Ενσωμάτωση, την Βιωσιμότητα και τις Ίσες Ευκαιρίες του ΟΟΣΑ.