Μνημόνιο, με οικολογικό πρόσημο στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο επεκτείνει την συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπεγράφη σήμερα το πρωί στον Λούρο ποταμό στην Ήπειρο. Το μνημόνιο διασφαλίζει τη συνέχιση της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και υποδομών μεταξύ των δυο φορέων, με επίκεντρο τη λειτουργία του πρώτου Οικολογικού “Πράσινου” Κέντρου Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ ΑΕ, στον Λούρο.

Το Μνημόνιο, υπέγραψαν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ, καθηγητής Στέφανος Κόλλιας, και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος.

«Συνηθίζουμε να προσεγγίζουμε τα ψηφιακά εργαλεία μέσα από το πρίσμα της διευκόλυνσης της καθημερινότητας όλων των πολιτών» επισήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και προσέθεσε:

«Σήμερα, μέσα από το μνημόνιο επέκτασης συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΕΔΥΤΕ, και ΔΕΗ Ανανεώσιμες προβάλλεται μια επιπλέον προστιθέμενη αξία που διαθέτουν: η συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των “πράσινων” πρωτοβουλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνοντας έμπρακτα ότι μπορούμε και πρέπει να καινοτομήσουμε. Και το Οικολογικό Κέντρο Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ ΑΕ στον ποταμό Λούρο αποτελεί μια εικόνα από το μέλλον της χώρας -ένα μέλλον πρωτοπορίας και προσαρμογής στις διεθνείς ψηφιακές και οικολογικές εξελίξεις».

Ο καθηγητής Στέφανος Κόλλιας τόνισε πως η ΕΔΥΤΕ νιώθει υπερήφανη που έχει υλοποιήσει στον Λούρο, ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, οικολογικό “Πράσινο” Κέντρο Δεδομένων (Green Data Center). Το Κέντρο, όπως ανέφερε, βασίζεται σε βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, οι οποίες μειώνουν τα ποσοστά ενέργειας που απαιτούνται, στοχεύοντας στην αύξηση της αποδοτικότητας και της ενεργειακής αποτελεσματικότητας. Ο πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ επισήμανε, ότι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η υλοποίηση των λύσεων έγινε εξολοκλήρου στην Ελλάδα από Έλληνες επιστήμονες και ειδικούς σε τεχνολογίες κέντρων δεδομένων και συστημάτων κλιματισμού. «Σήμερα με την υπογραφή τού Μνημονίου, επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υποστηρίζοντας την υλοποίηση των στόχων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της χώρας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις νέες και πράσινες τεχνολογίες δεδομένων» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μαύρος, ανέφερε ότι «η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πρωτοπορεί, ολοκληρώνοντας την ανακαίνιση του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Λούρου και φιλοξενώντας το πρώτο Οικολογικό -Πράσινο- Κέντρο Δεδομένων στην Ελλάδα» και επισήμανε: «Οι δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης είναι στον πυρήνα τού νέου επιχειρησιακού σχεδίου τού ομίλου ΔΕΗ και η συγκεκριμένη είναι μία από τις σημαντικές πρωτοβουλίες των κριτηρίων ESG (Environmental/Social/Governance) στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας τη δυναμική παρουσία του ομίλου ΔΕΗ στις ΑΠΕ».

Το Μνημόνιο, επικυρώνει την επιτυχή συνεργασία ετών. Η ΕΔΥΤΕ, θα συνεχίσει να παρέχει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες δικτυακές, τηλεπικοινωνιακές και υπολογιστικές υπηρεσίες για την προώθηση καινοτόμων δράσεων. Από την πλευρά της, η ΔΕΗΑΝ θα εξακολουθεί να παρέχει τον χώρο και “καθαρή” ενέργεια από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας στο Οικολογικό Κέντρο Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ, για την υποστήριξη των δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δείχνοντας από κοινού τον δρόμο της πράσινης ανάπτυξης στην Ψηφιακή αλλά και οικολογική ταυτόχρονα διακυβέρνηση.

Στο χώρο του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού “Λούρος” της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΕΔΥΤΕ υλοποίησε το πρώτο “οικολογικό” “Green” Data Center, του οποίου η λειτουργία στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 70% και ψύχεται με νερό από τον ποταμό Λούρο. Το κέντρο δεδομένων παρέχει υπηρεσίες Υπολογιστικού Νέφους, κυρίως στην Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Κοινότητα, και είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με τα υφιστάμενα κέντρα δεδομένων και υπηρεσιών της ΕΔΥΤΕ με λειτουργία ως εφεδρικό Κέντρο Δεδομένων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στελέχη της ΕΔΥΤΕ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπεύθυνοι της λειτουργίας των υποδομών και εγκαταστάσεων και έγινε ξενάγηση στους χώρους του Οικολογικού Κέντρου Δεδομένων από τον Δημήτρη Μητρόπουλο, επικεφαλής της Διεύθυνσης Προηγμένων Υπολογιστικών και Δικτυακών Υποδομών και υπεύθυνο Ασφάλειας Πληροφοριών και Δικτύων της ΕΔΥΤΕ.