Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σειρά σημαντικών έργων σε μια πορεία υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την επίλυση καίριων και χρόνιων προβλημάτων, αλλά και πλούσιο κοινωνικό έργο το οποίο αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής κατά τη κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας, περιλαμβάνει ο απολογισμούς της 2ετούς θητείας της Περιφερειακής Αρχής που παρουσίασε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης σε εκδήλωση, διαδικτυακά και δια ζώσης στο αμφιθέατρο της ΓΓΕΕ.

 

Με το σύνθημα «Η Αττική Πρώτη» και η Περιφέρεια Αττικής «Διαρκώς δίπλα στον πολίτη» ξεδιπλώθηκε σε βιντεοπροβολή στοιχειοθετημένο το έργο της διετίας 2019-2021 με τις «πρωτιές» της Περιφέρειας: Στην υλοποίηση 900 έργων προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ, στην στήριξη των δομών Υγείας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με ποσό άνω των 500 εκατ., στους υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης του ΠΕΠ Αττικής που αγγίζουν το 68,4%, στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην προώθηση πράσινων πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, την κυκλική οικονομία, την προστασία της ζωής και των περιουσιών. Αναφορικά με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης η οποία έπληξε την Αττική, η ολοκλήρωση των έργων για τη θωράκιση της και η πλήρης υιοθέτηση του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελούν τους βασικούς στόχους της προσεχούς διετίας, επισήμανε ο περιφερειάρχης, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

 

«Όραμά μας να καταστήσουμε την Περιφέρεια Αττικής, Πρώτη. Στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στα έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στη ασφάλεια, στην αλληλεγγύη Θέλουμε την Αττική, Πρώτη , σε όλα. Διαρκώς δίπλα στον πολίτη, 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης οι οποίοι και απεύθυναν χαιρετισμούς. Χαιρετισμούς διαδικτυακά απεύθυναν οι υπουργοί Εσωτερικών Μ. Βορίδης, Υγείας Θάνος Πλεύρης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Γ., Τσακίρης ενώ παρέστησαν πρυτάνεις, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γ. Μαρκόπουλος κ.α.

 

Οι υπουργοί εξήραν την αποτελεσματικότητα από την άριστη συνεργασία τόσο με τον κ. Πατούλη όσο και μεταξύ των υπηρεσιών. Ειδικότερα ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για την ταχύτατη μετάβαση της Περιφέρειας Αττικής στον ψηφιακό μετασχηματισμό και των ολοένα αυξανόμενων ψηφιακών υπηρεσιών προς όφελος της αμεσότητας, της διαφάνειας και της εξυπηρέτησης του πολίτη.

 

Ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε για την διαρκή συνεισφορά της Περιφέρειας προς όλη την αθλητική κοινότητα του λεκανοπεδίου. Κυρίως όμως για την ταχύτατη ωρίμανση των διαδικασιών υλοποίησης του Μεγάλου Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας για τη βελτίωση των υποδομών του ΟΑΚΑ, για το κολυμβητήριο του Ζαππείου και κυρίως για την συμβολή της στη διευκόλυνση της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις στην περιοχή του Συντάγματος.

 

Από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε πολύτιμη υπεραξία τη συμβολή της Περιφέρειας στον κοινό αγώνα με την Πολιτεία στη διαχείριση και αντιμετώπισης της πανδημίας.

 

Ο κ. Γεωργιάδης ευχήθηκε στον κ. Πατούλη να συνεχίσει το έργο του με τον ίδιο δυναμισμό και ενεργητικότητα που έχει επιδείξει έως σήμερα. Ο ίδιος, υπενθύμισε ότι παρίστατο στη βουλή στη συζήτηση του ν/σ για τις λαϊκές αγορές το οποίο καταρτίστηκε με τη στενή συνεργασία υπουργείου και Περιφέρειας.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο των Περιφερειών και της Περιφέρειας Αττικής στην κοινή προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας. Επισήμαινε ότι συντονισμένα πρέπει να διαμορφωθεί με τον βέλτιστο τρόπο ο σχεδιασμός αξιοποίησης σημαντικών πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση με νομοθετικές ρυθμίσεις άμβλυνε τις συνέπειες που είχε προκαλέσει η απλή αναλογική και ότι με αφορμή την υπό εξέλιξη συζήτηση για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, θα επιλυθούν σύντομα κομβικά ζητήματα σχετικά με το ρόλο της αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης σε σχέση με την Περιφέρεια ή τους Δήμους.

 

Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεργασία που προηγήθηκε των δεκάδων έργων τα οποία είναι σε εξέλιξη αλλά και πολλών ακόμη τα οποία δρομολογούνται.

 

Ο περιφερειάρχης στην ομιλία του αναγνώρισε ότι ήταν πολύ δύσκολη αυτή η διετία, εξαιτίας της πανδημίας η οποία ενέσκηψε τον Μάρτιο του 2020. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η πανδημία δεν αποτέλεσε δικαιολογία, αλλά πρόκληση, να αποδείξουμε ότι μπορούμε καλύτερα και περισσότερα», τονίζοντας ότι τέθηκε σε τροχιά η ολοκλήρωση εμβληματικών έργων όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, η υλοποίηση έργων και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Σημείωσε ότι αναζητήθηκαν και βρέθηκαν οι ανάλογοι πόροι ώστε «Σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής να υλοποιεί πάνω από 900 έργα, προϋπολογισμού άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ», όταν βρήκαν στο ταμείο μόλις 300 εκατομμύρια με υποχρεώσεις άνω του 1,3 δισ.

 

Ανέφερε ότι η Περιφέρεια πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ με 10.994 ενταγμένα έργα σήμερα και τη δημόσια δαπάνη που έχει αποδοθεί στους δικαιούχους, να ξεπερνά τα 718 εκατ. ευρώ.

 

Μεταξύ των δεκάδων έργων περιλαμβάνονται οι υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Κύθηρα, το ΚΕΛ Παιανίας, το αποχετευτικό στην Αν. Αττική , η δημιουργία Παρατηρητηρίου Ρεμάτων, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, η αναβάθμιση μεγάλων χώρων πρασίνου πχ. Πεδίον του ‘Αρεως, Αττικό ‘Αλσος, Πάρκο Τρίτση.

 

Το σημαντικό έργο υδροδότησης της Αίγινας με την κατασκευή του αγωγού από την Σαλαμίνα. Στον τομέα της οδοποιίας εντάσσονται η επαναχάραξη της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Θηβών, στα όρια του Δήμου Μάνδρας, οι πεζογέφυρες, η λειτουργία του σύγχρονου Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορία, οι έξυπνες διαβάσεις.

 

Στον τομέα της Υγείας και ποιότητα ζωής εντάσσεται το Αστικό Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, η υπογειοποίηση της Πατρ. Ιωακείμ στη Νέα Φιλαδέλφεια, το κλειστό Γυμναστήριο Ν. Σμύρνης, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης, η δημιουργία ψηφιακού μουσείου της Ακρόπολης, η ανάπλαση του Μικρολίμανου κ.α.

 

Επιπλέον , χρηματοδοτούνται έργα , που δημιουργούν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας , όπως η επέκταση του Λιμένος Πειραιά και η δημιουργία προβλήτας, για την εξυπηρέτηση της Κρουαζιέρας.

 

Αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Περιφέρειας προσφέρουμε πάνω από 200 ψηφιακές υπηρεσίες, που θα γίνουν 500 το επόμενο διάστημα και τηλεφωνική γραμμή 1512, για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.

 

Σημαντικό είναι και το κοινωνικό αποτύπωμα του έργου της Περιφέρειας με την ωφέλεια 222 χιλιάδων συνανθρώπων μας από τη λειτουργία 300 δομών που χρηματοδοτεί μέσω ΕΣΠΑ με ποσό 160 εκατ. ευρώ.

 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διατέθηκαν από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, 100.000.000 ευρώ για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού , γιατροί και νοσηλευτές, σε 73 φορείς Υγείας, 64.000.000 ευρώ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού, στα Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, 5 εκατ. ευρώ, στη Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας για τη δημιουργία Δικτύου Διασφάλισης Δημόσιας Υγείας και παροχής υγειονομικών υπηρεσιών. Επίσης διατέθηκε περιπολικό διάσωσης στο Λιμενικό, διενεργήθηκαν 60.000 tests μοριακού ελέγχου , διανεμηθήκαν πάνω από ένα εκατομμύριο προστατευτικές μάσκες, διανεμήθηκαν 1.000.000 γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες και 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου θα λάβουν δωρεάν και μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Σε ότι αφορά τον στόχο εφαρμογής του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ Πατούλης σημείωσε ότι αυτό προϋποθέτει να έχουν προχωρήσει τα παραιτούμενα όπως είναι οι νέες υποδομές για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και των βιοαποβλήτων και η ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε η Αττική να καταστεί μια πράσινη Περιφέρεια, πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση.

 

Ο δεύτερος στόχος που αφορά στο να τεθούν ισχυρές βάσεις για την υλοποίηση έργων που θα θωρακίσουν την Αττική από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της πολιτικής προστασίας, το μοντέλο της Περιφερειακής Διαχείρισης» αφού κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, που της γνωρίζει καλύτερα το εκάστοτε τοπικό κέντρο.

 

Εξέφρασε την πίστη ότι η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτήν την ευθύνη. Παρατήρησε ότι τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά σχεδιάστηκαν με προδιαγραφές προ κλιματικής κρίσης και σήμερα χρειάζονται επειγόντως νέες μελέτες, έργα και περισσότερα χρήματα για την αντιπλημμυρική θωράκισης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Πλαίσιο στο οποίο μελετητές της Περιφέρειας ,σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΚΠΑ, συνέταξαν ένα κοστολογημένο Γενικό Σχέδιο, με δράσεις για να αποτραπούν, πιθανές επιπτώσεις από πλημμυρικά φαινόμενα, το οποίο έχει προωθεί στους συναρμόδια υπουργεία

 

Κλείνοντας ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Αττική δικαιούται αυτά τα έργα για την προστασία των πολιτών της και ότι ως Περιφέρεια θα τα «διεκδικήσουμε, γιατί η Αττική αξίζει να παραμείνει πρώτη σε ασφάλεια Περιφέρεια της Ελλάδος».