Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την ανάθεση 25 συμβάσεων για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων ραντ (2,8 δισεκ. ευρώ), με σκοπό να μειωθεί η μεγάλη εξάρτηση της χώρας από την ηλεκτροπαραγωγή με την καύση άνθρακα.

Τα 25 έργα –12 αιολικά πάρκα, 13 φωτοβολταϊκοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί– που ανατέθηκαν σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα θα αυξήσουν την δυναμικότητα ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα 2.583 μεγαβάτ (MW), ή κατά 4,5% σε σχέση με το σημερινό επίπεδο, διευκρίνισε ο υπουργός Ενέργειας Γκουέντε Μαντάσε.

Τα πρώτα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2024 το νωρίτερο.

Η Νότια Αφρική, η πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένη χώρα της ηπείρου, συναντά μεγάλες δυσκολίες ως προς την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Οι διακοπές ρεύματος, μέρος της καθημερινότητας από το 2007, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα όπου ο ένας στους τρεις ανθρώπους σε εργάσιμη ηλικία είναι άνεργος.

Καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται κατά το 80% σε θερμικές μονάδες που καίνε άνθρακα, στην πλειονότητά τους απαρχαιωμένες και ανεπαρκώς συντηρούμενες, η Νότια Αφρική κατατάσσεται στη 12η θέση στον κόσμο ως προς τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 10% την περίοδο από το 2000 ως το 2017, σύμφωνα με τους αριθμούς της κυβέρνησης.

Η χώρα επιδιώκει να προβάλλει τις προσπάθειες της για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) που ξεκινά μεθαύριο Κυριακή στη Γλασκόβη.