Πηγή Εικόνας: wikimedia

Το Απρίλιο του 2020 ολοκληρώθηκαν τα έργα που διαμόρφωσαν και αναβάθμισαν την Κοιλάδα των Πεταλούδων, στη Ρόδο ενός σπάνιου βιότοπου, από τα πλέον φημισμένα αξιοθέατα του νησιού και γενικότερα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα έγιναν τα παρακάτω έργα:

-Ειδικός ιστότοπος στο Διαδίκτυο, στο οποίο θα αναρτηθούν η αναδασωμένη εικόνα της κοιλάδας και εκπαιδευτικό υλικό από τις δράσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του έργου.

-Νέος ξύλινος οικίσκος αντλιοστασίου

-Σταθεροποίηση πρανών εντός της Κοιλάδας με ξυλοφράγματα

-Κοπή και απομάκρυνση ξεραμένων και προσβεβλημένων από αρρώστιες δένδρων

-Νέα μεταλλική περίφραξη περιμετρικά της Κοιλάδας για την αντικατάσταση της υφισταμένης

Διαμόρφωση του χώρου εκτροφής των βοηθητικών χώρων παταμονής και των πεδίων ελλιμενισμού της πεταλούδας

-Συντήρηση υφιστάμενων ξύλινων περιφράξεων και κατασκευή νέων

-Πλήρης σημειοχειμική διερεύνηση των πτητικών τόσο των κυρίαρχων ειδών όσο και των σημειοχημικών της πεταλούδας

-Καθαρισμός και στεγανοποίηση δύο υφιστάμενων κλειστών δεξαμενών πυρασφαλείας

-Καθαρισμός του ρέματος που διέρχεται την Κοιλάδα

-Η αναδασωμένη εικόνα της Κοιλάδας των Πεταλούδων και νέοι φυτωριακοί χώροι

-Τρεις νέοι ξύλινοι οικίσκοι – παρατηρητήρια

-Ολοκληρωμένα συστήματα πυρανίχνευσης, πυρασφάλειας και άρδευσης.

-Διάνοιξη, καθαρισμός, στερέωση και περίφραξη ανενεργών μονοπατιών

-Καθαρισμός και στεγανοποίηση υφιστάμενης δεξαμενής ανακύκλωσης νερού

-Νέες πληροφοριακές πινακίδες ,ξύλινα παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων

Η περίφημη κοιλάδα των Πεταλούδων βρίσκετε σε απόσταση 10 χλμ από το αεροδρόμιο, πρόκειται για έναν σπάνιο βιότοπο που φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria (ένα πολύ σπάνιο είδος που το συναντά κανείς σε πολύ λίγα μέρη σε όλο τον κόσμο), η οποία κάνει την εμφάνισή της σε αυτό το μοναδικό φυσικό πάρκο κατά την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Κοιλάδα αρχικά αξιοποιήθηκε από τους Ιταλούς όσο κατοικούσαν στο νησί , όταν το 1928 μια ιταλική εταιρεία άρχισε να αξιοποιεί την περιοχή και τότε εντόπισε και το είδος της πεταλούδας ο Ιταλός καθηγητής Alessandro Chigi. Σήμερα την διαχείριση της Κοιλάδας την έχει ο Δήμος Ρόδου.

Είναι μια μικρή και κάπως σκοτεινή πευκόφυτη κοιλάδα που διασχίζεται από ένα ρεύμα, σκιερά μονοπάτια, καλοσχηματισμένες λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες. Επίσης, μπορείτε να δείτε ξύλινες γέφυρες σε διάφορα μέρη του μικρού ποταμού Πελεκάνου (από τον οποίο διασχίζεται η κοιλάδα) και ένα εστιατόριο με θέα σε ένα καταρράκτη. Κατά την επίσκεψη σας, θα παρατηρήσετε τις γκρι πεταλούδες να κοιμούνται στις σκιερές πλευρές των κορμών των δέντρων ή γύρω από τις ρίζες. Το θέαμα της αποικίας των πεταλούδων είναι από μόνο του μαγευτικό, αλλά αν οι πεταλούδες είναι ξύπνιες σχηματίζουν ένα σύννεφο το οποίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, δεδομένου ότι αποκαλύπτει το πορτοκαλί χρώμα των φτερών τους. Αξίζει να σημειωθεί πως η κοικλάδα των Πεταλαούδων είναι ο μοναδικός βιότοπος στο νησί που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Το ΒΗΜΑ της Δωδεκανήσου και το 12vima.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]