To βραβείο για το έργο της χρονιάς 2020 με τίτλο “ Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου» έλαβε η Hellenic Cables, θυγατρική της Cenergy Holdings, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Υποδομών-Μεταφορών.

Το βραβείο παρέδωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου σε  τελετή που πραγματοποιήθηκε . Το βραβείο απονεμήθηκε από κοινού στον ΑΔΜΗΕ, την Hellenic Cables και στους υπόλοιπους αναδόχους του έργου.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποτελεί ένα έργο «σταθμό» για την Ελλάδα καθώς σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για τη μετάβαση της Κρήτης στην καθαρή ενέργεια. Αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά έργα και δικαίως έχει χαρακτηρισθεί ως το «έργο των ρεκόρ» καθώς αυτή η πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (περίπου 178 χλμ.) και η μεγαλύτερη σε βάθος καθώς φτάνει τα 1.000 μέτρα.

Το έργο που υλοποίησε με επιτυχία η Hellenic Cables στοχεύει στην αντικατάσταση των συμβατικών ρυπογόνων σταθμών της Κρήτης, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την εγκατάσταση ενός σύνθετου υποβρυχίου και υπόγειου καλωδίου 150kV για τη διασύνδεση της Κρήτης, με το δίκτυο τροφοδοσίας της ηπειρωτικής χώρας.
Ο κ. Αλέξης Αλεξίου, CEO της Hellenic Cables και της Cenergy Holdings παραλαμβάνοντας το βραβείο για την Εταιρία δήλωσε:
«Είμαστε πολύ περήφανοι στην Hellenic Cables που συμβάλαμε σε ένα έργο τόσο εμβληματικό για την χώρα μας, στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Είμαστε, επίσης, βαθιά ικανοποιημένοι που αποδείξαμε για άλλη μια φορά, ότι στηρίζουμε έμπρακτα το όραμα του ΑΔΜΗΕ για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας. Η συμμετοχή μας στο έργο αυτό με την προμήθεια υποβρυχίου καλωδίου 150 kV μήκους 135 χλμ. καθώς και υπογείων καλωδίων 150 kV συνολικού μήκους 290 χλμ., επιβεβαιώνει το παγκοσμίου κλάσης επίπεδο των παραγωγικών μονάδων μας τόσο στην Κόρινθο όσο και στη Θήβα, αλλά και την τεχνογνωσία και την εστίαση στο άρτιο αποτέλεσμα που διακρίνει τους ανθρώπους μας. Άλλωστε, πίσω από κάθε έργο μας βρίσκεται το ταλαντούχο και με υψηλή εξειδίκευση ανθρώπινο δυναμικό μας.»