Νέο μεγάλο φωτοβολταϊκό στη Δυτική Μακεδονία βάζει σε τροχιά υλοποίησης η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πρόκειται για μονάδα ισχύος 65 μεγαβάτ η οποία θα προκηρυχθεί άμεσα και προστίθεται στα ήδη γνωστά έργα της εταιρείας στην περιοχή, ισχύος 230 μεγαβάτ που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες και το ΑΠΕ-ΜΠΕ το νέο φωτοβολταϊκό θα εγκατασταθεί στην απόθεση Βόρειου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας σε έκταση συνολικού εμβαδού περίπου 1.050 στρεμμάτων και εντάσσεται στον «Πυρήνα» Ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης. Το έργο αναπτύσσεται αυτόνομα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες καθώς δεν έχει ενταχθεί στα σχήματα των επιχειρηματικών συνεργασιών που έχει ανακοινώσει η εταιρεία.

Στο νέο σταθμό αναμένεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial) για αυξημένη δυνατότητα παραγωγής, που θα εκμεταλλεύονται και την ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει στην οπίσθια πλευρά τους καθώς οι ακτίνες του ήλιου θα αντανακλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένη επιφάνεια επί του εδάφους.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι άδειες παραγωγής για πλωτά φωτοβολταϊκά και μονάδες αποθήκευσης που έχει αιτηθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λειτουργία μονάδες της εταιρείας θα φθάσουν το επόμενο διάστημα στα 250 MW ενώ ο στόχος εντός τριετίας είναι το 1,5GW με ενδιάμεσο “σκαλοπάτι” τα 500 MW στο τέλος του 2022.