Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι δράσεις που έχουν αναπτύξει τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων θα αναδειχθούν σήμερα σε διαδικτυακή ημερίδα στις 7:00 μ.μ. με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γης.

 Η διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO – Δράσεις για την κλιματική αλλαγή”, συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων και την Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και τη βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η ημερίδα απευθύνεται και σε εκπαιδευτικούς, τους οποίους καλεί να αξιοποιήσουν την πλούσια γνώση και τις δράσεις των Γεωπάρκων στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 Η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα 5 περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αναγνώρισης περιοχών του Οργανισμού, το Διεθνές Πρόγραμμα Γεωεπιστημών και Γεωπάρκων. Αυτές οι περιοχές είναι το Γεωπάρκο της Λέσβου, τα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη, το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου στην Ήπειρο.

 Επίσης, στις 21 Απριλίου θα ανακοινωθεί επίσημα από την UNESCO η ένταξη στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης.

 Τα Γεωπάρκα, είναι περιοχές που διαθέτουν γεωλογικά μνημεία με διεθνή σημασία και αναγνώριση, δημιουργήθηκαν από τοπικές πρωτοβουλίες με στόχο να διατηρηθεί και να προστατευθεί το σύνολο των χαρακτηριστικών του φυσικού και πολιτισμικού τους πλούτου, με έμφαση στην ανάδειξη της αλληλεπίδρασης μεταξύ του αβιοτικού και έμβιου περιβάλλοντος και την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των ιδιαίτερων στοιχείων της γεωλογικής κληρονομιάς. Στόχος των Γεωπάρκων αποτελεί η αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ως εργαλείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Τα Γεωπάρκα αναπτύσσουν μια σειρά από δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για την ερμηνεία, ανάδειξη και διατήρηση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, καθώς και την κατανόηση των φυσικών κινδύνων και της κλιματικής αλλαγής.

 Η ημερίδα θα φιλοξενηθεί στην πλατφόρμα Zoom: https://us02web.zoom.us/j/89974208775?pwd=VWRrUTNEK1hmN1Vjb3A2U1JFakVUdz09 (Meeting ID: 899 7420 8775 – Passcode: jAe88A)