Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε συμπληγάδες θα βρεθούν σήμερα οι μέτοχοι της Ελλακτωρ στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων όταν θα κληθούν να δώσουν έγκριση για την αύξηση μετοχικού  κεφαλαίου συνολικού ύψους 120,5 εκατ ευρώ. Οι μέτοχοι που θα παραβρεθούν στη ΓΣ θα αναζητούν απαντήσεις από τη διοίκηση πως η «ΑΚΤΩΡ» δεν κατόρθωσε να καταθέσει οικονομική προσφορά στο ΤΑΙΠΕΔ  στο διαγωνισμό παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

 Οι μέτοχοι εύλογα θα αναρωτηθούν πως μας ζητάτε να βάλουμε το χέρι στη τσέπη όταν η ΑΚΤΩΡ αποκλείστηκε από τη διαγωνιστική διαδικασία διότι η κοινοπραξία μαζί με την «Roadis» διαλύθηκε στο παραπέντε της διαδικασίας.

 Η διοίκηση του Άρη Ξενόφου έκανε ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΤΑΙΠΕΔ  με σκοπό  να ματαιώσει την κατάθεση προσφορών για την Εγνατία Οδό αλλά το Δικαστήριο  δεν εξέδωσε σχετική απόφαση και όρισε ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα εξεταστούν στις 10 Μαΐου.

Έτσι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ  παρέλαβε τις δύο οικονομικές προσφορές και συγκεκριμένα  από τις κοινοπραξίες VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESIONES S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε – ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A.

 Πηγές  από την διοίκηση του Ελλάκτωρ ανέφεραν ότι η «Roadis» έκανε γνωστή την πρόθεση της να αποχωρήσει από το σχήμα  μόλις στις 25 Μαρτίου αιφνιδιάζοντας τη διοίκηση της ΑΚΤΩΡ.

Οι ίδιες ανέφεραν ότι συμφωνία που είχε υπογραφεί από τη διοίκηση Καλλιτσάντση δεν ήταν τόσο ισχυρή και απουσίαζαν ρήτρες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 Η νυν διοίκηση είχε έτοιμη την εγγυητική επιστολή των 15 εκατ ευρώ αλλά δεν την  παρέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ διότι η κοινοπραξία  δεν υπήρχε.

 Ανεξάρτητα από τις απαντήσεις που δοθούν στη γενική συνέλευση το αποτέλεσμα δεν  μπορεί να ανατραπεί ή οι ελάχιστες ελπίδες που διατηρούν ορισμένοι βασίζονται στην απόφαση του Δικαστηρίου της 10ης Μαΐου.

 Πιθανόν οι μέτοχοι να  ζητήσουν απαντήσεις για τα ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα  που ξεπέρασαν  τα 180 εκατ. ευρώ και η προτεινόμενη ΑΜΚ των 120 εκατ ευρώ  δεν  καλύπτει τη ζημιογόνο χρήση του 2020 που εν πολλοίς οφείλεται και στη πανδημική κρίση.    

 Σήμερα  στη ΓΣ οι Ολλανδοί ( Reggerborgh Ιnvest) αναμένεται να έρθουν σε αντιπαράθεση με το  μπλοκ της Greenhill Investments Limited (των εφοπλιστών Δ. Μπάκου- Γ. Καϋμενάκη),που ως γνωστόν αντιτίθεται τόσο στη σημερινή διοίκηση όσο και στο ύψος της προτεινόμενης αύξησης κεφαλαίου.

 Όμως υπάρχει η πιθανότητα να μην ανοίξει …ρουθούνι στη ΓΣ στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει απαρτία και να μετατεθεί η ΓΣ  για τις 22 Απριλίου.  Στο τραπέζι έχει πέσει  το σενάριο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης  με την έκδοση Ομολόγου μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ΑΜΚ, η οποία στη συνέχεια  θα έρθει να αποπληρώσει το ομόλογο αφού τα κεφάλαια του  θα έχουν  κατευθυνθεί στις  οικονομικές ανάγκες του ομίλου Ελλάκτωρ.