Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγκρίθηκε η σύσταση ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση των έργων που εντάσσονται στις συλλογικές αποφάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Α.Τ.Α).

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια, και την υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, ο λογαριασμός θα λειτουργεί αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των έργων που εντάσσονται στις συλλογικές αποφάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (Σ.Α.Τ.Α) τα οποία χρηματοδοτούνται από το Τ.Α.Α. ενώ δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση άλλων έργων από το λογαριασμό αυτό, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο εν λόγω λογαριασμός (23/201550) πιστώνεται με εντολή της διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς την Τράπεζα της Ελλάδος με τα αναγκαία ποσά (εθνικοί πόροι) που μεταφέρονται σε αυτόν περιοδικά από το λογαριασμό 23/2002, μετά από εισήγηση της διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την χρηματοδότηση έργων ενταγμένων σε ΣΑΤΑ προκειμένου να χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα τα έργα και να εξασφαλίζεται η άμεση πληρωμή των δικαιούχων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το υπουργείο Οικονομικών συντονίζουν τις ενέργειές τους προκειμένου :

• να παρέχουν οδηγίες στους φορείς χρηματοδότησης

• να εξασφαλίζουν ότι οι πληρωμές των δικαιούχων γίνονται απρόσκοπτα, χωρίς καθυστερήσεις.

Οι πληρωμές των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Τ.Α.Α. βαραίνουν το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα αδιάθετα υπόλοιπα των κατανομών, στο τέλος του έτους, δεν ανακαλούνται από την ΤτΕ και παραμένουν διαθέσιμα για πληρωμές το επόμενο έτος ενώ, τόσο οι κατανομές όσο και οι πληρωμές των έργων δεν δύνανται να υπερβαίνουν το σύνολο των πιστώσεων που έχουν εγκριθεί για τα έργα.

Ο λογαριασμός (23/201550) είναι έντοκος και οι τόκοι αποδίδονται στο δημόσιο.