ειδικό δημοτικό σχολείο κατερίνης [odelalis.gr]
ειδικό δημοτικό σχολείο κατερίνης [odelalis.gr]

Με σταθερούς ρυθμούς ο Δήμος Πεντέλης προχωρά στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και στην απεξάρτηση από τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης. Το σχέδιο ήδη υλοποιείται και αυτή τη φορά σειρά είχαν τα έργα στο μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της πόλης, το οποίο περιλαμβάνει το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο, αλλά και το κλειστό γυμναστήριο της Νέας Πεντέλης. Το κτιριακό συγκρότημα θα θερμαίνεται πλέον με φυσικό αέριο, καθώς ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των δύο καυστήρων, οι οποίοι τέθηκαν πλέον σε λειτουργία, ενώ παράλληλα έγιναν επισκευές και προσαρμογές στις σωληνώσεις όλων των κτιρίων.

Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 37.500 ευρώ και καλύφθηκε από πόρους του Δήμου. Η εκτίμηση είναι ότι θα εξοικονομηθούν πόροι της τάξης του 25% με 30%, σε σχέση με το κόστος για τη θέρμανση που πληρωνόταν μέχρι σήμερα.

Πλέον καυστήρες πετρελαίου υπάρχουν μόνο στο 1ο Γυμνάσιο Μελισσίων και στα δύο σχολεία της δημοτικής κοινότητας Πεντέλης, τα οποία παίρνουν σειρά για να μειώσουν και αυτά το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Στο 1ο Γυμνάσιο Μελισσίων, οι εργασίες αντικατάστασης του καυστήρα θα πραγματοποιηθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, έτσι ώστε τη νέα σχολική περίοδο και αυτό το σχολείο να είναι συνδεδεμένο με το φυσικό αέριο. Στα δύο σχολεία της κοινότητας Πεντέλης, οι σχετικές εργασίες υπολογίζεται να γίνουν πριν από το τέλος του 2021.

«Είναι αυτονόητο ότι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους που αυτή συνεπάγεται, είναι προτεραιότητά μας. Εξίσου αυτονόητη και η μετατροπή της ενέργειας σε φιλική, όπως η μετατροπή από πετρέλαιο θέρμανσης σε φυσικό αέριο», δήλωσε μεταξύ άλλων η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και στη συνέχεια τόνισε: «Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο όλα τα σχολεία του δήμου μας να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Προσπαθούμε με συγκεκριμένες δράσεις και μειώνουμε το κόστος θέρμανσης και τις εκπομπές από το πετρέλαιο, πετυχαίνοντας παράλληλα σημαντική μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του δήμου μας, ενώ παράλληλα εξοικονομούμε και χρήματα».

Και η κ. Κεχαγιά κατέληξε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ λέγοντας: «Υιοθετούμε ένα πιο φιλικό τρόπο ζωής στην πόλη, φροντίζοντας την καλή λειτουργία όλων των δημοτικών κτιρίων και κυρίως των σχολείων, όπου φοιτούν τα παιδιά μας».