«Μετά από αρκετή συζήτηση βρισκόμαστε πλέον σε πολύ καλό σημείο όπου έχει συμφωνηθεί ένα πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες που εμπλέκονται στα τεμάχια “Αφροδίτη” και “Ισάι” θα μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την εμπορική εκμετάλλευση τους, ενώ η συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των εταιρειών θα επικυρωθεί από τις δύο κυβερνήσεις».

 

Αυτό ανακοίνωσαν από την αίθουσα των επισήμων του Παλιού Αεροδρομίου Λάρνακας, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου και ο Ισραηλινός ομόλογός της Γιούβαλ Στάινιτς.

 

Η κυρία Πηλείδου ευχαρίστησε τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας και όλη του την ομάδα για τις ιδιαίτερα εποικοδομητικές συζητήσεις, όπως είπε, που είχαν τις τελευταίες 24 ώρες, «όπου μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά ιδιαίτερα τις συζητήσεις για το “Ισάϊ” και το θέμα του κοιτάσματος “Αφροδίτη”, το οποίο επηρεάζει τις ΑΟΖ και των δύο χωρών.

 

«Μετά από αρκετή συζήτηση βρισκόμαστε πλέον σε ένα πολύ καλό σημείο όπου έχει συμφωνηθεί ένα πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο αυτό, θα έχουν κάποιες συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, όσον αφορά τις συζητήσεις που θα κάνουν για διευθέτηση του θέματος μεταξύ τους, μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 

Κατόπιν της προτεινόμενης διευθέτησης που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στις εταιρείες θα δοθεί, φυσικά κατόπιν μελέτης δικής μας και η τελική έγκριση από τις δύο χώρες. Επομένως το πλαίσιο αυτό θα αποσταλεί στις εταιρείες μέσω μίας κοινής επιστολής η οποία ετοιμάζεται και είμαστε και οι δύο πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο μετά από 9 χρόνια συζητήσεων», επισήμανε η κα Πηλείδου για να προσθέσει:

 

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλη την ομάδα και τους Ισραηλινούς συνεργάτες μας, αλλά και τους συνεργάτες στο Υυπουργείο Ενέργειας και σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τη Νομική Υπηρεσία, που με την καθοδήγηση τους μας έχουν βοηθήσει τα μέγιστα».

 

Ο Ισραηλινός ομόλογός της Γιουβάλ Στάινιτς ευχαρίστησε την κυρία Πηλείδου για τη φιλοξενία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο συμβολικό -όπως το χαρακτήρισε- γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, είναι στην Κύπρο, κάτι που όπως είπε «είναι ένα άλλο στοιχείο των πολύ στενών και εγκάρδιων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας».

 

«Πρόκειται για μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στην Κύπρο, καθώς χτες υπογράψαμε την πολύ σημαντική, ιστορική συμφωνία για τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, της διασύνδεσης Eurasia, που είναι πολύ σημαντική» ανέφερε ο κ. Στάινιτς.

 

«Επίσης καταφέραμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των κοιτασμάτων “Αφροδίτη” και “Ισάι”, ένα θέμα που συζητείται για εννέα περίπου χρόνια. Όταν το 2015 διορίστηκα υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, συνειδητοποίησα πως οι σχέσεις με την Κύπρο είναι εξαιρετικές, αλλά υπήρχε ένα μικρό- μεγάλο εμπόδιο, και αυτό είναι το θέμα των κοιτασμάτων “Αφροδίτη” και “Ισάι”. Επιτέλους, μετά από χρόνια ατελείωτων και άκαρπων συνομιλιών και διαπραγματεύσεων, πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στο θέμα.

 

Η γενική ιδέα είναι ότι οι δύο κυβερνήσεις θα επιτρέψουν στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές των συνόρων, τη γραμμή μεταξύ της ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, να καθίσουν μαζί για το επόμενο εξάμηνο και να προσπαθήσουν να βρουν εμπορικές ρυθμίσεις μεταξύ τους Αυτές θα υποβληθούν αργότερα στις δύο κυβερνήσεις για έγκριση», προσέθεσε.

 

Ο Ισραηλινός υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει μια δίκαιη πιθανότητα οι εμπορικές εταιρείες να βρουν» κάποια συμφωνία μεταξύ τους, που θα είναι ευκολότερο στη συνέχεια για τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ισραήλ να εξετάσουν και να εγκρίνουν. «Πρέπει να οριστικοποιήσουμε ορισμένες λεπτομέρειες στα έγγραφα, αλλά ελπίζουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να υπογράψουμε τη συμφωνία και να καλέσουμε τις εταιρείες από τις δύο πλευρές να κάτσουν μαζί, με την άδεια και την έγκριση των κυβερνήσεων του Ισραήλ και της Κύπρου» σημείωσε. Ταυτόχρονα εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όπως εξήγησε «μετά από έξι χρόνια βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ» και προσέθεσε πως «υπάρχει μια δίκαιη πιθανότητα, μια καλή λογική ότι αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στη λύση αυτού του μικρού αλλά σημαντικού εμποδίου» στις εξαιρετικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, που αφορά την Ενέργεια.

 

Επίσης, ο κ. Στάινιτς αναφέρθηκε στην επίσκεψη στο Κάιρο όπου Κύπρος και Ισραήλ θα συμμετέχουν «στην πρώτη συνάντηση του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. «Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα και σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη του Φόρουμ, το οποίο έχει μέλη την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και άλλα μελλοντικά μέλη», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Τέλος, ο Ισραηλινός υπουργός ευχαρίστησε την Νατάσα Πηλείδου για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε το συγκεκριμένο θέμα να προχωρήσει, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την ενδιαφέρουσα συνομιλία που -όπως είπε- είχε μαζί του.