Δηλώσεις του ΓΓ Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και καθηγητή ΕΜΠ Κωνσταντίνου Αραβώση στον αρχισυντάκτη της euractiv.gr και του economix.gr Θοδωρή Καραουλάνη σε εκδήλωση για τα φυτοφάρμακα - Νοέμβριος 2019
Δηλώσεις του ΓΓ Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και καθηγητή ΕΜΠ Κωνσταντίνου Αραβώση στον αρχισυντάκτη της euractiv.gr και του economix.gr Θοδωρή Καραουλάνη σε εκδήλωση για τα φυτοφάρμακα - Νοέμβριος 2019
Πηγή Εικόνας: #EurActivGR

Τετραετές πρόγραμμα για την κυκλική οικονομία εξήγγειλε από το βήμα του 10ου Συνεδρίου Athens Energy Dialogues ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Όπως είπε, έχει ήδη συσταθεί Εθνική Επιτροπή για την Κυκλική Οικονομία, καθώς και σχετική διυπουργική επιτροπή και με βάση τα συμπεράσματα των δύο, στις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο τετραετές πλάνο.

Ο κ. Αραβώσης έκανε γνωστό ότι το πλάνο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 δράσεις, προκειμένου, όπως είπε, «να αλλάξουμε τις μεθόδους παραγωγής και κατανάλωσης με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με ταυτόχρονη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από το Recovery Fund για την υποστήριξη αυτού του πλάνου, μετέφερε το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Καλούμαστε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για βιώσιμη και κυκλική δυναμική ανάπτυξη», καθώς δημιουργούνται «ευκαιρίες όχι μόνο για τον περιβαλλοντικό τομέα, αλλά και για την οικονομία» τόνισε.

Υπενθύμισε το στρατηγικό σχέδιο για πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028, ενώ μέχρι το 2030 θα διπλασιαστεί η ενέργεια από ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας, με ταυτόχρονη θαρραλέα μείωση των εκπομπών του διοξειδίου με βάση τους νέους στόχους της ΕΕ.

Ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων, καθώς επίσης και στο εθνικό σχέδιο αναδασώσεων για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί 300 εκατομμύρια για το πρασίνισμ 250.000 στρεμμάτων γης στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Το πρόβλημα της πανδημίας είναι μία πρόκληση, αλλά και μία ευκαιρία» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ανήκουμε στις πλέον φιλόδοξες χώρες της ΕΕ με στόχο 55% μείωση των εκπομπών μέχρι το 2030».