Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κρίσιμα νομικά ζητήματα και εφαρμογής της ελληνικής χρηματιστηριακής νομοθεσίας θα έρθουν σΤο προσκήνιο στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ, με την Ολλανδική εταιρεία Reggeborgh να έχει προετοιμάσει το δικό της δούρειο Ίππο για τον έλεγχο της εισηγμένης εταιρείας.

Τα κάστανα από τη φωτιά θα κληθεί να βγάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σε μία κρίσιμη καμπή για τον Επόπτη της εγχώριας χρηματιστηριακής θα πρέπει να ενεργοποιήσει τη … τα νομοθετικά εργαλεία που έχει στο …οπλοστάσιο της.

Το καυτό νομικό ζήτημα είναι ένα κι μοναδικό και αφορά στο δικαίωμα της Ολλανδικής εταιρείας να διορίσει ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης εταιρείας Ελλάκτωρ.

Η Ολλανδική εταιρεία Reggeborgh να σημειωθεί είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 30,5% στον κατασκευαστικό όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , κι βασικός ανταγωνιστής της εταιρείας Ελλακτωρ, με το Ολλανδικό Fund να κατέχει ήδη το 10% ων μετοχών στη δεύτερη εταιρεία.

Δηλαδή στην πρώτη περίπτωση ελέγχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στη δεύτερη μειοψηφικό πακέτο μετοχών που τις επιτρέπουν να ελέγχει τη διοίκηση της Ελλάκτωρ και να διορίσει τουλάχιστον ένα μέλος στο ΔΣ της ανταγωνίστριας εταιρείας.

Με τα έως τώρα δεδομένα η Reggeborgh την ερχόμενη Τετάρτη στη κρίσιμη γενική συνέλευση δεν προτίθεται να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών για το διορισμό του δικού της διοικητικού συμβουλίου και θα αρκεστεί όπως όλα δείχνουν στη διατήρηση του μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην παρούσα φάση.

Όμως στο στάδιο της συγκρότησης του ΔΣ της Ελλάκτωρ θα πρέπει η μία θέση να ελέγχεται από τους Ολλανδούς.

Ο ρόλος της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Από αυτό το σημείο αρχίζει η ουσιαστική δουλειά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία θα πρέπει να αποδεχθεί ή να απορρίψει τη νομιμότητα του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Το ολλανδικό fund έχει προτείνει ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη τον κ. Κωνσταντίνο Τούμπουρο και την κα Αθηνά Χατζηπέτρου που σήμερα είναι πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ο νόμος 3016/2002 για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών προσδιορίζει με τα άρθρα 2 και 3 τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του διοικητικού συμβουλίου.

Ποια άρθρα του νόμου 3016/2002 αποκαλύπτουν τους Ολλανδούς

Ο νομοθέτης ορίζει ως πρώτιστη υποχρέωση και καθήκον των μελών του διοικητικού συμβουλίου {Δ.Σ.) κάθε εισηγμένης σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά εταιρίας είναι η διαρκής επιδίωξη της ενίσχυσης της μακροχρόνιας οικονομικής αξίας της εταιρείας και η προάσπιση του γενικού εταιρικού συμφέροντος.

2. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και κάθε τρίτο πρόσωπο στο οποίο έχουν ανατεθεί από το Δ.Σ. αρμοδιότητές του απαγορεύεται να επιδιώκουν ίδια συμφέροντα που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της εταιρίας.

3. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και κάθε τρίτος στον οποίο έχουν ανατεθεί αρμοδιότητές του οφείλουν έγκαιρα να αποκαλύπτουν στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα ίδια συμφέροντά τους, που ενδέχεται να ανακύψουν από συναλλαγές της εταιρείας που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους, καθώς και κάθε άλλη σύγκρουση ιδίων συμφερόντων με αυτών της εταιρίας ή συνδεδεμένων με αυτήν επιχειρήσεων κατά την έννοια του άρθρου 42ε παρ. 5 του Κ.Ν. 2190/1920, που ανακύπτει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η σύγκρουση συμφερόντων

Ο νόμος 3016/2002 θέτει ζήτημα σύγκρουση ιδίων συμφερόντων. Σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς και η πρόεδρος κα Βασιλική Λαζαράκου θα αναλάβει πρωτοβουλίες όταν η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου φτάσει στην αρμόδια διεύθυνση εισηγμένων της Ε.Κ για έγκριση των μελών του ΔΣ. Η παρουσία της Reggeborgh, στο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του νόμου 3016/2002.

Νίκος Θεοδωρόπουλος