Κομισιόν
Κομισιόν
Κομισιόν
Κομισιόν
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε στις αρχές του μήνα ότι τα εθνικά σχέδια για την απορρόφηση του ποσού – ρεκόρ των 1,8 τρισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αναζωογόνηση των οικονομιών που επλήγησαν από την πανδημία της COVID-19 είναι πολύ αδύναμα για να προχωρήσουν, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Η αποθαρρυντική αυτή αξιολόγηση, η οποία κοινοποιήθηκε στις αντιπροσωπείες των χωρών – μελών στην ΕΕ σε μία «κλειστή» συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου, δείχνει τη δύσκολη μάχη που αντιμετωπίζουν οι 27 χώρες της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τρεις πηγές.

H γραφειοκρατία, οι πολιτικές διαμάχες και το ιστορικό κινδύνου απατών υπονομεύουν τον στόχο της διασφάλισης μίας ομοιόμορφης ανάκαμψης που θα δημιουργήσει πιο ενιαία βάση για τις χώρες της ΕΕ μετά την πανδημία, η οποία έχει αυξήσει το χάσμα πλούτου στην περιοχή, μετέφερε το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Από τα σχέδια λείπουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στρατηγικό όραμα, συγκεκριμένοι στόχοι και αποτελεσματικότητα των δαπανών. Μένει πολλή δουλειά να γίνει», δήλωσε διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, απηχώντας την κριτική που έκανε η Κομισιόν στη συνάντηση.

Άλλος διπλωμάτης είπε ότι η Κομισιόν τόνισε ότι ορισμένα σχέδια δεν ήταν αρκετά συγκεκριμένα και δεν είχαν μετρήσιμους στόχους.