Νίκος Παπαθανάσης
Νίκος Παπαθανάσης
Νίκος Παπαθανάσης
Νίκος Παπαθανάσης
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για την προετοιμασία ενός νέου προγράμματος στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους έως και 50.000 ευρώ, ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων έναντι της κρίσης του κορονοϊού, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Νίκος Παπαθανάσης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε πως το πρόγραμμα θα έχει ε πολύ υψηλή εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και ταυτόχρονα προετοιμάζεται από το οικονομικό επιτελείο κι ένα πρόγραμμα «Γέφυρα» για επαγγελματικά δάνεια.

Ο κ. Παπαθανάσης είπε πως οι επιχειρήσεις εστίασης δεν μπορούν να ανοίξουν σε αυτή τη φάση της κρίσης με τον κορονοϊό.

«Αρκετά καταστήματα στον κλάδο της εστίασης λειτουργούν με παράδοση, επομένως έχουν μια λειτουργία, αλλά σαφώς αυτή είναι ένα υποσύνολο της κανονικής λειτουργίας. Καθώς πάμε προς το τέλος κι ενώ τρέχουν τα μέτρα και όποια άλλα μέτρα ανακοινωθούν σύντομα, θα κάνουμε απολογισμό και θα δούμε ακριβώς τη στήριξη που χρειάζεται. Πάντως, επειδή η εστίαση είναι πολύ σημαντική και μετρά περίπου το 40% της οικονομίας, η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά της γιατί είναι πολύ καιρό κλειστή. Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης».

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, επισήμανε ότι σήμερα ξεκίνησαν οι εκπτώσεις και σαφώς ο εμπορικός κόσμος ανησυχεί, ωστόσο πάνω από όλα πρέπει να μπει η υγεία. «Αναμένουμε τις αποφάσεις των επιστημόνων σχετικά με το αν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της κινητικότητας με το όποιο άνοιγμα της αγοράς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον εμπορικό κόσμο.

«Πέραν των μέτρων, τα οποία συνεχίζονται, με την πρώτη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί να ανοίξει η παράδοση εκτός, θα γίνει. Το υπουργείο έχει και τους κανόνες και τα μέτρα που μπορεί να λειτουργήσει.  Το click away ήταν ένα μέτρο, το οποίο λειτούργησε αποτελεσματικά, υπήρχε ένας επιπρόσθετος τζίρος, καθότι οι μεταφορικές δεν μπορούσαν να παραδώσουν», δήλωσε.

Μάλιστα ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι το επόμενο στάδιο μετά το click away, θα είναι το ραντεβού εντός του καταστήματος. «Το ραντεβού μπορεί να είναι με ένα ή και περισσότερα άτομα, σύμφωνα με το εμβαδόν του καταστήματος», σημείωσε.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργάλεια που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρηματίες, δήλωσε ότι παρότι δεν έχει ανοίξει ακόμα το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, όποιος έχει δαπανήσει χρήματα για να δημιουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα από τον Φεβρουάριο και μετά, μπορεί να υποβάλει αίτηση και να λάβει την επιδότηση. Πασράλληλα, τρέχει και το πρόγραμμα της εστίασης για τα θερμαντικά σώματα, παρόλο που είναι κλειστά τα καταστήματα.