Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη μεγάλη μείωση των τουριστικών εισπράξεων στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο του 2020 καταγράφουν τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον Οκτώβριο του 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα ύψους 767 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 90 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2019, ως αποτέλεσμα της μείωσης του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών. Η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 615 εκατ. ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισαγωγές μειώθηκαν με ρυθμό ταχύτερο από το ρυθμό μείωσης των εξαγωγών. Η μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών, σε τρέχουσες τιμές, αντανακλά κυρίως τη μείωση των τιμών των καυσίμων διεθνώς. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν μείωση κατά 9,2% σε τρέχουσες τιμές (σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν κατά 9,2%), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 18,0% σε τρέχουσες τιμές (-6,8% σε σταθερές τιμές).

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 787 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 65,6% και 64,0% αντίστοιχα σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών μειώθηκε επίσης, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών σημείωσε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε έλλειμμα 9,4 δισεκ. ευρώ, αυξημένο κατά 8,6 δισεκ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 13,6 δισεκ. ευρώ (στα 4 δισ. ευρώ από 17,56 δισ. ευρώ πέρυσι), η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 4,0 δισεκ. ευρώ, καθώς και τη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών με ρυθμό ταχύτερο από το ρυθμό μείωσης των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση κατά 12,7% σε τρέχουσες τιμές, αλλά αύξηση 3,5% σε σταθερές τιμές. Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,9% σε τρέχουσες τιμές (-5,5% σε σταθερές τιμές). Επισημαίνεται ότι η μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών, σε τρέχουσες τιμές, αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων, αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε.

Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 77,0% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 76,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 18,3%.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Οκτώβριο του 2020, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε πλεόνασμα 507 εκατ. ευρώ, έναντι μικρού ελλείμματος 8 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, λόγω της αύξησης των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τη γενική κυβέρνηση. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων παρουσίασε άνοδο κατά 1,6 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, οφειλόμενη κυρίως στην αύξηση των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τη γενική κυβέρνηση, και διαμορφώθηκε σε 1,8 δισεκ. ευρώ.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Οκτώβριο του 2020, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 261 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 686 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2019. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 7,5 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 562 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Οκτώβριο του 2020, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση 46 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, παρουσίασαν αύξηση 205 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 104 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού, ενώ σημειώθηκε και μικρή μείωση των υποχρεώσεών τους.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 495 εκατ. ευρώ των δανείων που χορηγήθηκαν σε μη κατοίκους. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 190 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), καθώς και την αύξηση κατά 135 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 541 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,6 δισεκ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 33 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 8,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην στατιστική προσαρμογή (κατά 2,6 δισεκ. ευρώ) που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 42 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και την αύξηση κατά 6,3 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων των κατοίκων προς μη κατοίκους.

Στο τέλος Οκτωβρίου του 2020, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 9,7 δισεκ. ευρώ, έναντι 7,4 δισεκ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου του 2019.