Όπως κατέγραψε εγκαίρως το economix, κυρίαρχο θέμα των ημερών αποτελεί το πως και πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα διασφαλίζοντας παράλληλα τη δυνατόν καλύτερη προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού. Η έμφαση δίνεται σύμφωνα με όλες τις πηγές στα κομμωτήρια.

Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος, το ΕΕΑ προτρέχει να ενημερώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης…. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (όπου υπάγονται τα καταστήματα προσωπικών υπηρεσιών):

«Στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες –Σάββατο ή Κυριακή- να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια. Αυτό έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα προηγηθεί καθώς κρίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όλες οι λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς και πως θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν  αύριο Παρασκευή 11/12, σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας.»

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, σε ρεπορτάζ του Νίκου Θεοδωρόπουλου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιθυμεί διακαώς να ανοίξει η αγορά, αλλά τα υγειονομικά δεδομένα ακόμη δεν το επιτρέπουν. Παρότι είχαν δοθεί προσδοκίες για άνοιγμα των κομμωτηρίων, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Πηγές ανέφεραν ως πιθανή ημερομηνία την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Παρασκευή. Οι ιδιοκτήτες θέλουν να ανοίξουν το Σαββατοκύριακο για να ανοίξει η λίστα των ραντεβού.

Ωστόσο σήμερα σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ήταν συγκρατημένος και όχι και τόσο σίγουρος για το πως και ποια καταστήματα θα ανοίξουν. Και αυτό διότι οι επιφυλάξεις των επιστημόνων είναι έντονες και σοβαρές, ειδικά με τις εικόνες και τα στοιχεία που έρχονται από το εξωτερικό.

Ωστόσο επιβεβαίωσε ότι τα κομμωτήρια είναι πρώτα στη λίστα για επανέναρξη εργασιών, καθώς απέδειξαν στην προηγούμενη φάση ότι μπορούν και τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα ασφαλείας και μη συνωστισμού, πάντα με ραντεβού και μόνο.

Μαζί με τα κομμωτήρια θα ανοίξουν, προφανώς, και τα κουρεία, αλλά εξετάζεται ακόμη το ζήτημα άλλων προσωπικών υπηρεσιών ομορφιάς…

Για το εμπόριο τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο σύνθετα. Σε κάθε περίπτωση οι εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμοξιολόγων θα γίνει σήμερα προς την κυβέρνηση και αποφάσεις θα ληφθούν αύριο και θα ανακοινωθούν μέχρι το μεσημέρι, όπως έχει προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.