Βιομηχανική μονάδα
Βιομηχανική μονάδα
Βιομηχανική μονάδα
Βιομηχανική μονάδα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις πολύ μεγάλες επιπτώσεις του δεύτερου lockdown για τον κορονοϊό στην Ελλάδα φανερώνουν τα στοιχεία της Markit για τον κλάδο της μεταποίησης στη χώρα μας, όπως αυτά ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για τον κλάδο ανήλθε στις 42,3 μονάδες για το Νοέμβριο έναντι 48,7 μονάδων τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων υποδηλώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Markit, η επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τη συρρίκνωση της ζήτησης και την πτώση της παραγωγής και των επιπέδων απασχόλησης. Καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν εκ νέου, η παραγωγική ικανότητα δέχθηκε λιγότερες πιέσεις, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων τους με ισχυρό ρυθμό.

Στην πραγματικότητα, η συρρίκνωση της παραγωγής, των επιπέδων απασχόλησης και των προμηθειών ήταν η ταχύτερη από τον Μάιο και, σε γενικές γραμμές, σημαντική. Εν τω μεταξύ, περαιτέρω διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω των ελλείψεων από την πλευρά των προμηθευτών ώθησαν τις τιμές εισροών σε υψηλότερο επίπεδο, ενώ η επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2018.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα υπέδειξαν τη δριμύτερη επιδείνωση της συνολικής απόδοσης του μεταποιητικού τομέα από τον Μάιο, καθώς ο τομέας οδηγήθηκε σε περαιτέρω ύφεση για άλλη μια φορά. Ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν από τους ταχύτερους που έχουν καταγραφεί από την έναρξη συλλογής των δεδομένων, τον Μάιο του 1999.