θέρμανση, καυστήρας, αερίου, λέβητας, δίκτυο, σωληνώσεις, πίεση, μανόμετρο,
θέρμανση, καυστήρας, αερίου, λέβητας, δίκτυο, σωληνώσεις, πίεση, μανόμετρο,
Πηγή Εικόνας: Pixabay

Επίδομα θέρμανσης από 80 έως 600-700 ευρώ θα δοθεί φέτος στους καταναλωτές  του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του υγραερίου σύμφωνα με τον υπουργό  Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας που  μίλησε χθες στη Βουλή, διευκρινίζοντας  ότι θα καταβληθεί και σε νοικοκυριά που διαμένουν σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 2.500 κατοίκους και χρησιμοποιούν καυσόξυλα και βιομάζα (pellet) για τη θέρμανσή τους.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στη Βουλή επί  της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών με την οποία προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και στην τρέχουσα χειμερινή περίοδο, τόνισε  ότι:

·  Το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2020-2021 θα καταβληθεί και στα νοικοκυριά ανά την επικράτεια που καταναλώνουν φυσικό αέριο ή υγραέριο, ενώ τα νοικοκυριά ορεινών περιοχών, με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους, που καταναλώνουν καυσόξυλα ή pellet, θα λάβουν επίσης το επίδομα θέρμανσης.

·  Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης αλλάζει ριζικά και, στο εξής, θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή της χώρας.

· Ο υπολογισμός του επιδόματος θα στηριχτεί σε έρευνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία υπολόγισε τις ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία ανά την ελληνική επικράτεια.

· Το ελάχιστο ύψος του επιδόματος θα διαμορφώνεται στα 80 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 600-700 ευρώ για τις περιοχές με πολύ αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.

· Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για τη χορήγηση του επιδόματος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 84 εκατ. ευρώ και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες θα εκδοθεί εντός τον επόμενων ημερών, μετά την ψήφιση της εν λόγω διάταξης. Σκοπός είναι εντός Δεκεμβρίου να ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει την ριζική αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης. Βάσει των όσων ήδη έχουν ανακοινωθεί πριν από ένα μήνα:

Α)Το σύστημα των τεσσάρων γεωγραφικών-κλιματικών ζωνών με βάση το οποίο υπολογιζόταν μέχρι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης καταργείται από φέτος και αντικαθίσταται από ένα άλλο επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα προσδιορισμού των αναγκών θέρμανσης των περιοχών της χώρας μας.

Κλειδί του νέου αυτού συστήματος είναι η νεότευκτη λέξη «βαθμοημέρα»! Ως «βαθμοημέρα» ορίζεται η κατανάλωση καυσίμου που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για να διατηρήσει την θερμοκρασία του σπιτιού του στο επίπεδο της μέσης αποδεκτής θερμοκρασίας των 15,5 βαθμών Κελσίου. Αν μια ημέρα του χειμώνα η θερμοκρασία σε ένα σπίτι είναι στους 5 βαθμούς Κελσίου τότε το νοικοκυριό αυτό χρειάζεται 10,5 βαθμοημέρες για να φέρει το σπίτι του στην μέση θερμοκρασία που λαμβάνεται ως βάση.

Το νέο σύστημα θα βασίζεται σε μελέτη που εκπόνησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών πριν ξεκινήσει η κρίση του κορονοϊού. Η Ε.Μ.Υ. εντόπισε τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης σε 13.549 σημεία όλης της χώρας με βάση τις «θερμοημέρες». Με βάση αυτή τη μέθοδο, δημιουργείται για κάθε ένα από τα 13.549 σημεία της χώρας μια κλίμακα με τιμές «θερμοημερών». Σε κάθε σκαλί αυτή της κλίμακας αντιστοιχεί ένας συντελεστής «θερμοημερών». Η κλίμακα των συντελεστών αυτών ξεκινά ουσιαστικά από 0,1 και φτάνει μέχρι το 1.

Ο δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης θα μπορεί να μάθει ποιο είναι το ύψος του επιδόματος που δικαιούται πολλαπλασιάζοντας τον συντελεστή αυτό με το μέγιστο ποσό του επιδόματος θέρμανσης.

Β)   Δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και αυτή τη χειμερινή περίοδο:

Γ) Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

Δ) Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Ε)Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Εξαίρεση από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος θα ισχύει για όσους:

α) κατείχαν το 2019 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,

β) είναι κατά τη διάρκεια του 2020 «φιλοξενούμενοι»

γ) διέθεταν το 2019 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.

Το περσινό ανώτατο όριο του επιδόματος που ήταν τα 350 ευρώ θα αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας κοντά στα 600 ευρώ ή και περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, το ελάχιστο ποσό του επιδόματος θα παραμείνει στα 80 ευρώ για τον άγαμο χωρίς παιδιά δικαιούχο. Το ποσό, για κάθε δικαιούχο, θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του.

4) Το επίδομα θα δοθεί και φέτος προκαταβολικά μέσα στον Δεκέμβριο και υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος προμηθεύτηκε ποσότητα καυσίμου ή άλλου μέσου για θέρμανση αξίας διπλάσιας του επιδόματος που δικαιούται. Για την απόδειξη του γεγονότος αυτού θα πρέπει και πάλι να υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα τιμολόγια αγοράς του καυσίμου.