Κομισιόν
Κομισιόν
ΚομισιόνΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να περιορίσει το νέο κύμα παραπληροφόρησης, το οποίο διαδίδεται μέσω του Διαδικτύου για τον COVID-19 και ήδη συνοδεύει και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρώτο κύμα υγειονομικής κρίσης συνοδεύτηκε από ένα πρωτοφανές κύμα fake news, το οποίο παρεμπόδισε τις προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας και προκάλεσε εγκληματικές συμπεριφορές.

Αυτό ακριβώς επιχειρεί να αποτρέψει σήμερα η Ένωση, προτρέποντας τις διαδικτυακές πλατφόρμες να συνεργαστούν και να συνεχίσουν τη μάχη κατά της διαδικτυακής απάτης. Ήδη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, πραγματοποίησε σύσκεψη με 11 online πλατφόρμες.

Πρόκειται για τις Allegro, Amazon, Alibaba/AliExpress, CDiscount, Ebay, Facebook, Google, Microsoft/Bing, Rakuten, Verizon Media/Yahoo, Wish, οι οποίες συμμετέχουν στον διάλογο για την αντιμετώπιση της online απάτης, που σχετίζεται με την πανδημία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δίκτυο Συνεργασίας για την Προστασία των Καταναλωτών διατηρούν επαφές με τις 11 πλατφόρμες και ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τις νέες τάσεις και τις επιχειρηματικές πρακτικές, που συνδέονται με την πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν αναφέρει ότι αφαίρεσαν εκατοντάδες εκατομμύρια παράνομες προσφορές και διαφημίσεις και επιβεβαίωσαν ότι σημειώνεται σταθερή μείωση των νέων καταχωρίσεων, που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό.

Νέο κύμα fake news

Στόχος είναι να ενισχύσουν οι πλατφόρμες την ετοιμότητά τους για την αντιμετώπιση των νέων περιστατικών απάτης, που θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

“Γνωρίζουμε από την προηγούμενη εμπειρία μας ότι οι απατεώνες βλέπουν την πανδημία ως ευκαιρία για να εξαπατήσουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Ξέρουμε ότι η συνεργασία με τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες πρακτικές. Κατά το δεύτερο κύμα, που πλήττει σήμερα την Ευρώπη θα πρέπει να δράσουμε ακόμη πιο επιδέξια”, δήλωσε ο κ. Ρεντέρς.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση με διαφανή, έγκαιρη και τεκμηριωμένη επικοινωνία σχετικά με τις ενέργειες τους. Η Επιτροπή, επίσης, πρότεινε μέτρα για την αντιμετώπιση της “επιδημίας της παραπληροφόρησης”.

Η πρωτοβουλία “Getting the facts right” επικεντρώνεται στα εξής σημεία:

– Κατανόηση: διάκριση μεταξύ παράνομου περιεχομένου και επιβλαβούς, αλλά νόμιμου περιεχομένου.

– Συνεργασία: ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., κρατών – μελών, διεθνών φορέων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία (ΠΟΥ) και το ΝΑΤΟ, αλλά και φορέων της κοινωνίας των πολιτών με στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

– Διαφάνεια: οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να υποβάλλουν μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τις δράσεις τους κατά της παραπληροφόρησης και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με “ελεγκτές γεγονότων” σε όλα τα κράτη – μέλη.

Πηγή: sepe.gr – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος