Κατάστημα Αλυσίδας ΒΕΝΕΤΗ
Κατάστημα Αλυσίδας ΒΕΝΕΤΗ
Πηγή Εικόνας: εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ

Κάτι μεταξύ «παραπόνου» και «πυρ ομαδόν» κατά ιδιοκτητών ακινήτων εξαπολύει η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ με τα γνωστά ζαχαροπλαστεία – φούρνους κλπ, λόγω της άρνησης ορισμένων να αποδεχτούν μείωση των μισθωμάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετική επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ, προχωρά άμεσα σε κλείσιμο πέντε καταστημάτων εντός του Νομού Αττικής, ως απάντηση στο πρόβλημα που δημιουργείται.

Το κρούσμα δεν είναι το μόνο: δεκάδες αλυσίδες – κυρίως ελληνικών συμφερόντων και μικρομεσαίες – περιορίζουν το δίκτυο τους – τουλάχιστον όσες έχουν επιλέξει να επεκταθούν τοπικά με μικρά καταστήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του economix.gr, πέριξ του Συντάγματος – που δεν αποτελεί καν πιάτσα σε κρίση, καθώς χαρακτηρίζεται η «βιτρίνα της Αθήνας» – έχουν κλείσει τους τελευταίους μήνες ήδη καταστήματα, όπως τα Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη, το πασίγνωστο κοσμηματοπωλείο Ζολώτα σε μια θρυλική γωνία της Αθήνας (απέναντι από την Παλιά Βουλή και το κτίριο του ΜΤΣ), τουριστικά γραφεία και πρακτορεία, ακόμη και μικρές αλυσίδες – καταστήματα ένδυσης στην Ερμού. Στις κάθετες των γνωστών οδών στο Εμπορικό Τρίγωνο η κατάσταση μάλλον είναι χειρότερη. Τα περισσότερα από τα ακίνητα ωστόσο, όταν είναι σε καλά εμπορικά σημεία, βρίσκουν σχετικά σύντομα νέους ενοικιαστές.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλες αλυσίδες, κυρίως πολυεθνικές, επεκτείνονται μέσα στην κρίση (όπως η leroy-Merlin).

Η απόφαση ΒΕΝΕΤΗ και οι λόγοι – πυρ κατά ιδιοκτητών

Οι λόγοι που υποχρεώνουν την εταιρεία «σε αυτή τη δυσάρεστη, αλλά αναγκαία επιλογή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι:

  1. Η εξάπλωση του ιού COVID-19, ο οποίος έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά και στη βιωσιμότητα των επιμέρους καταστημάτων.
  2. Η αδικαιολόγητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να αντιληφθούν την σκληρή πραγματικότητα που επέβαλε σε όλους η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών και να έλθουν σε καλόπιστη συνεννόηση με την εταιρεία για εύλογη μείωση των μισθωμάτων, για όσο διαρκεί η οξύτατη υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα εμμένουν στην είσπραξη των προ COVID-19 μισθωμάτων.

«Η εταιρεία στο μέλλον θα αποχωρεί από τα καταστήματα εκείνα, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, τηρώντας αδικαιολόγητα άτεγκτη στάση, καταλήγει η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ.

Βενέτης: αλυσίδα με μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο

Να σημειωθεί ότι πριν από την πανδημία, η εταιρεία διατηρούσε 110 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα η εταιρεία θεωρείται «παίκτης» στο real estate αφού όχι μόνο αναπτύσσεται με καταστήματα σε πολλές τοπικές αγορές, όχι μόνο σε γειτονιές της Αθήνας αλλά σε όλη την Ελλάδα, παράλληλα όμως πολλές φορές προχωρά σε εμβληματικές επενδύσεις σε νέα καταστήματα που χαρακτηρίζονται «game changer» για την ανάπλαση ή αλλαγή χαρακτήρα ολόκληρων περιοχών – ή συνηθειών των περαστικών.

Για παράδειγμα, από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν στο αθηναϊκό down town την περίοδο της μεγάλης κρίσης, ήταν η αλυσίδα αρτοποιείων Βενέτης, η οποία το 2014 δημιούργησε υποκατάστημα στο ιστορικό κτίριο του ΝΕΟΝ, στην Ομόνοια, που αποτελεί επένδυση της τάξης των 3 εκατ. ευρώ. Το άνοιγμα ενός τέτοιου καταστήματος στην υποβαθμισμένη ακόμη Ομόνοια χαρακτήρισε μια νέα περίοδο επενδύσεων που συνεχίζεται ακόμη στην ιστορική κεντρική Πλατεία της πρωτεύουσας, κυρίως με ξενοδοχεία.

Ακόμη η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗΣ έχει επενδύσει στη δημιουργία ενός καταστήματος – στέκι που άλλαξε συνήθειες σε πολλούς, σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ακριβώς έξω από τον σταθμό ΜΕΤΡΟ Μέγαρο Μουσικής, απέναντι από το πολιτιστικό ίδρυμα και πλάι σε νοσοκομεία με κίνηση. Δεν ξεχνούμε βεβαίως ότι έχει τοποθετηθεί και σε σημεία – τοπόσημα, όπως το θρυλικό ζαχαροπλαστείο ΦΛΟΚΑ (γωνία Φωκίωνος Νέγρη και Δροσοπούλου, στην Κυψέλη) που αποτέλεσε σημείο αναφοράς της αστικής Αθήνας μιας άλλης εποχής.

Και οι ιδιοκτήτες της ΠΟΜΙΔΑ στον κόσμο τους…

Την ίδια ώρα που εταιρείες όπως ο ΒΕΝΕΤΗΣ δημοσίως εγκαλούν τους ιδιοκτήτες για παράλογη στάση, η ΠΟΜΙΔΑ που υποτίθεται ότι αγωνίζεται για τα συμφέροντα των ιδιοκτητών μελών της, συνεχίζει μια μάχη χαρακωμάτων και λεπτομερειών προς την κυβέρνηση για τις αποφάσεις υποχρεωτικής ή εθελοντικής μείωσης ενοικίων.

Θυμίζουμε ότι παρά τις αντιδράσεις, ως μοναδικό, το μέτρο της μείωσης ενοικίων της κυβέρνησης έσωσε δεκάδες επιχειρήσεις (οι οποίες παράγουν) τους προηγούμενους μήνες αλλά μείωσε τα έσοδα σε πολλούς ιδιοκτήτες (που είχαν επενδύσει στο παρελθόν – κάποιοι – και τώρα εισπράττουν).

Η ΠΟΜΙΔΑ λοιπόν αφού έβγαλε δεκάδες ανακοινώσεις που πίεζε την κυβέρνηση και επικαλέστηκε υπερφίαλα μέχρι και δίκαιο ανταγωνισμού και ανθρώπινα δικαιώματα (αλλά καμία προσφυγή δεν έκανε για αντισυνταγματικότητα του μέτρου, ούτε σε ελληνικά δικαστήρια, ποσώς μάλλον σε ευρωπαϊκά…) τώρα παρακαλάει για τις λεπτομέρειες εφαρμογής κάθε σχετικής ΚΥΑ και εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχεδιάσει εκ των προτέρων τί θα κάνει τον Δεκέμβριο. Λες και έχει σχεδιάσει και ανακοινώσει καμιά ευρωπαϊκή κυβέρνηση τα οικονομικά μέτρα για την πανδημία που θα πάρει μετά από δύο μήνες…

Μετά από έξι μήνες κρίσης κορωνοϊού στα ακίνητα, ουδείς πλέον γνωρίζει τί πραγματικά επιδιώκει η ΠΟΜΙΔΑ με τις συνεχείς παρεμβάσεις της, αφού το περιεχόμενο αλλάζει κατά βούληση… Ίσως εν τέλει οι ιδιοκτήτες να έχουν καλύτερη τύχη, αν έχουν διαπραγματικό πλεονέκτημα και στρατηγική, μόνοι τους με τους ενοικιαστές τους, αν τους δουν πραγματικά ως πελάτες και εξετάσουν τη βιωσιμότητα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη ή μειονεκτήματα κάθε νέας συμφωνίας….