ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: https://www.amna.gr/photos/201907/w26-83836DEH.jpg

Λύση στο καυτό θέμα των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) αναζητά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έτσι ώστε να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις που προκάλεσε η ίδια προχωρώντας στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

Ωστόσο, οι προτεινόμενες λύσεις αναμένεται να …χτυπήσουν άλλες πόρτες, με τους ενοίκους να θεωρείται βέβαιο ότι θα διατυπώσουν αντιδράσεις, αν τους οδηγούν να βάλουν μέρος των κεφαλαίων που λείπουν.

Το τελευταίο σενάριο που εξετάζεται  ίναι να ψαλιδιστούν οι εγγυημένες τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί ΑΠΕ, αλλάζοντας άρδην τα οικονομικά δεδομένα ακόμη και ισχυρών εγχώριων ομίλων, αλλά και των μεμονωμένων παραγωγών που προχώρησαν στην υλοποίηση της επένδυσης, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την τιμή με την οποία θα  αποζημιώνονταν στο μέλλον.

Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση μέρος του ελλείμματος να καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπο να καλυφθεί σε βάθος χρόνος από άλλες πηγές του τομέα Ενέργειας.

Μέχρι σήμερα, οι πληροφορίες λένε ότι τρέχουσα τιμολόγηση του ΕΤΜΕΑΡ δεν πρόκειται να αλλάξει για τα οικιακά τιμολόγια και κυρίως δεν πρόκειται να ζητηθεί από τη ΔΕΗ να συνεισφέρει στη μείωση του ελλείμματος, όπως έχει τονίσει στο παρελθόν ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε Συνέδριο του ΤΕΕ, σε πάνελ για την Ενέργεια.  Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει ότι «με  ενδιαφέρει ό,τι έχει επιτευχθεί στη ΔΕΗ με τη μία ή με την άλλη κίνηση να μην σπαταληθεί», δίνοντας σαφές μήνυμα ότι όποια λύση επικρατήσει δεν θα συμπεριλαμβάνει τη ΔΕΗ ως αρωγό στη μείωση του ελλείμματος.

Η προοπτική της έκτακτης εισφοράς βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των λύσεων καλώντας τους προμηθευτές ενέργειας να βάλουν «πλάτη» – που πρέπει να σημειωθεί ότι κι αυτή η προοπτική αναμένεται σηκώσει κύμα αντιδράσεων.

Προς το παρόν, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα επιλέξει πρώτα να έρθει σε επικοινωνία με την Κομισιόν, έτσι ώστε να διερευνήσει το κλίμα, όπως και τις εγκρίσεις που θα λάβει, βάζοντας, όμως, πιο ψηλά το ζήτημα της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης στα επίπεδα των 280 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού πρέπει να σταματήσει, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα βάλουν φρένο στις προγραμματισμένες επενδύσεις για ΑΠΕ, πλήττοντας τα σχέδια της κυβέρνησης, όπως και την υλοποίηση του σχεδίου για πράσινη ενέργεια και στη μετάβαση στη νέα εποχή.