Παπαστεργίου
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Παπαστεργίου
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Δώδεκα προτάσεις κατέθεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο Εθνικό Σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεταξύ αυτών των 12 προτάσεων, που αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, είναι: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετάβασης σε πράσινες πόλεις και σε κλιματική ουδετερότητα που θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση των ΑΠΕ, την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών υποδομών κ.ά.

Διαχείριση υπολείμματος στερεών αποβλήτων, παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων από τα υπολείμματα των ΜΕΑ και ΚΔΑΥ, συστήματα έξυπνης διαχείρισης αποκομιδής και ανακύκλωσης κ.ά.

Ψηφιακός μετασχηματισμός των δήμων μέσα από συγκεκριμένα βήματα-πλατφόρμες καταγραφής αιτημάτων, συστήματα «έξυπνης» διαχείρισης μίας σειράς λειτουργιών όπως στάθμευσης, δημοτικών στόλων οχημάτων, λαϊκών αγορών, πλατφόρμες διαβούλευσης πολιτών, εκπαίδευσης και κατάρτισης υπαλλήλων και αιρετών, εισαγωγή ρομποτικής στα σχολεία, αναβάθμιση ψηφιακών σχολικών υποδομών, συστήματα ευφυών μεταφορών, κλ.π.

Ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς από τους δήμους. Α

ναβάθμιση κοινωνικών δομών.

Χρηματοδότηση έργων για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των πόλεων και την αποτελεσματικότερη προστασία των ανθρώπινων ζωών και περιουσιών από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.

Σχεδιασμός και δημιουργία νέων βιοτεχνικών και βιομηχανικών περιοχών, θέσπιση ειδικών κινήτρων, χρηματοδότηση απαλλοτριώσεων, κ.λπ.

Ομογενοποίηση της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, για ένα ολοκληρωμένο, διαλειτουργικό και αποτελεσματικό κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας.

Κοινωνική Ενσωμάτωση προσφύγων-μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες και ένταξή τους στην αγορά εργασίας.